Croissanter – min bedste opskrift på lækre luftige croissanter vol 2


croissanter

Croissanter bliver jeg aldrig træt af – noget af det bedste jeg ved er en friskbagt croissant og en lækker kop kaffe. Det er faktisk ren lykke, hvis man spørger mig. Ren og skær selvforkælelse, der bare indbyder til at nyde øjeblikket og at nyde den der smørbagte luftige croissant med masser af flotte lag.

Hvis i følger mig på instagram, så fulgte i måske med i lørdags og søndags, hvor jeg lavede lidt af et marathon på min story. Her kunne i se step by step hvordan jeg lavede de lækreste croissanter – og jeg har faktisk gemt hele processen under højdepunkter på min instagram profil, så her kan i gå ind og kigge med hvis i kaster jer ud i croissant bagningen. Nogle ting er nemlig lidt lettere at forstå, hvis det bliver vist på en video end kun på skrift. Og hvis nu man ikke lige er på instagram, så har jeg planer om at lave en video til bloggen her med fremgangsmåden – men den må i lige vente med indtil der lige er tid til at bage croissanter herhjemme igen.

Opskriften er lidt en genganger, og det meste af fremgangsmåden er det samme som i denne opskrift, men i stedet for 27 lag har jeg kun lavet 18 lag i disse croissanter. Det gør at lagene bliver mere tydelige og at dejen også er lettere at rulle uden at presse smørret ind i dejen. Måske er 18 lag et lidt underligt antal, hvis man spørger croissant eksperter – men efter at have bagt croissanter med både 27, 18, 16 og 12 lag, så er det altså dem med 18 lag der er blevet flottest og smager bedst. Så derfor er det selvfølgelig også dem i får opskriften på.

Jeg håber at i vil kaste jer ud i croissantbagningen, selvom det er en proces der kræver lidt tålmodighed. Jeg synes dog det er det hele værd når først man kan sætte tænderne i den der hjemmebagte croissant som lige er kommet ud af ovnen. Og så er det altså lidt blæret at bage sine egne croissanter!

I får dog lige mine bedste tips til croissantbagningen med igen, da der er nogle ting som er værd at huske på inden man går igang.

Hvad skal du være opmærksom på når du bage croissanter?

 • Hold hele tiden dejen kold når du arbejder med den – hvis den bliver for varm smelter smør og dej sammen, og der vil ikke komme nogle tydelige lag. Sørg derfor for at rumtemperaturen ikke er højere end 20 grader. Og hvis det ikke kan lade sig gøre, så læg gerne dejen på køl flere gange undervejs for at holde den helt kold.
 • Sørg for at dej og smør har samme konsistens – hvis ikke de har samme konsistens er det svært at rulle dejen ordentlig ud med smørret fordelt i hele dejen.
 • Pres ikke når du ruller dejen ud – hvis du presser for meget ødelægger du lagene.
 • Hvis dejen bliver svært at rulle så trænger den til at hvile – læg den på køl i 10-15 min og prøv igen.
 • En rullepind fremfor en kagerulle med håndtag er at foretrække – det gør det meget nemmere at rulle dejen ud uden at presse lagene sammen.
 • Brug endelig ikke for meget mel når du samler dejen om smørret og når du folder dejen – sørg for hele tiden at børste overfladen fri for mel, så du ikke pakker mel ind i dejen. På den anden side skal der også være nok mel på bordpladen når du ruller dejen ud, så der ikke går hul i dejen fordi den klistrer fast på bordet.
 • Du må ikke strække eller røre for meget ved dejen når den er skåret ud, da du så kan risikere at ødelægge lagene med dine varme hænder.

Kan man fryse croissanter?

JA – du kan sagtens fryse croissanter og resultatet bliver absolut lige så godt, hvis de har været frosne. Du fryser croissanterne lige efter de er rullet – sørg for at de ikke ligger tæt op af hinanden og fryser sammen i fryseren. Når de først er frosne (det tager lige 3-4 timer på frys) kan du pakke croissanterne i plasticposer, og her kan de opbevares på frost i op til en måned.

Dagen før du gerne vil bage croissanter tager du croissanterne op af fryseren, placerer dem på et stykke bagepapir i køleskabet og dækker dem med en plasticpose eller husholdningsfilm. Her skal de tø op og efterhæve på køl i 18-24 timer. Herefter hæver de 3 timer ved stuetemperatur og bages på samme måde som angivet i opskriften nedenfor.

Og så er der vidst ikke andet for end at sige rigtig god bagelyst – og skriv endelig hvis der opstår nogle spørgsmål. Nogle af svarene finder i måske i min story på instagram, så kig endelig også med der.

Rigtig dejlig tirsdag til jer alle og søde kram, Pilen <3

croissanter


Tip. Smid ikke dejen af de overskydende kanter ud. Skær dejresterne i små stykker og vend dem i en remonce lavet af lige dele smeltet smør, brun farin og kanel. Jeg plejer at lave en portion med 50 g smeltet smør, 50 g brun farin og 1 tsk kanel – jeg vender dejklumperne i remoncen og putter dem i en form af passende størrelse foret med bagepapir – det er ikke sikkert at al remoncen skal bruges, det må du selv vurdere alt efter hvor meget dej du har til overs. Lad “kagen” hæve 1,5 time og bag den derefter ved 200 grader til den er gylden. Det smager SKØNT og er en lækker måde at bruge resterne på!

INGREDIENSER (7 stk)

Croissanter

25 g gær
1 dl sødmælk
1 dl koldt vand
1 æg
50 g sukker
1 tsk salt (8 g)
425 g hvedemel (gerne koldt mel fra fryseren)
250 g iskoldt smør til udrulning

1 æg + 1 tsk vand + 1 nip salt til pensling

FREMGANGSMÅDE

Croissanter

Rør gær og sukker ud i sødmælk og vand til det er opløst. Tilsæt æg, hvedemel og salt og ælt dejen godt sammen – den skal ikke æltes for længe, maks 5 minutter til den er samlet og let elastisk. Form dejen til et fladt rektangel og pak dejen ind i husholdningsfilm. Læg dejen på køl til at hvile i 3 timer.

Drys en bordplade med lidt mel. Tag det iskolde smør ud af køleskabet og læg det på bordpladen – sørg for at der er lidt mel på overfladen og bank derefter smørret fladt og lidt mere blødt med en kagerulle til du har et kvadrat på ca 0,5 cm tykkelse. Læg smørret i køleskabet mens du gør dejen klar.

Drys igen bordpladen med lidt hvedemel. Tag dejen ud af køleskabet, pak den ud af husholdningsfilmen og placer den på bordpladen. Slå dejen hurtigt sammen så den bliver elastisk og form den herefter til et fladt kvadrat. Rul dejen ud til et større kvadrat – sørg for at dejen er lidt tykkere på midten og rul så hjørnerne ud til 4 flapper. Placer smørret på midten af dejen (på tværs) og pak hjørnerne ind over dejen og sørg for at lukke dejen godt til omkring smørret – her er det vigtigt at du ikke har for meget mel på dejen, da det ellers ikke er til at lukke den helt til om smørret. Dejen skal pakkes forholdsvis stramt om smørret, så du ikke får overskydende dej ude langs kanterne.

Rul dejen ud (uden at presse) til et rektangel på ca 20*50 cm (jeg tager det altid lidt på øjemål, men mit rektangel plejer at ende med denne størrelse) og fold den ind over sig selv, så du har 3 lag. Pak dejen ind i husholdningsfilm eller en plasticpose og læg den i køleskabet i 30 min.

Tag dejen ud af køleskabet og rul den til et rektangel på 20*50 cm og fold igen dejen i 3 lag (nu er der 9 lag.) – lad dejen hvile 30 min på køl.

Tag dejen ud af køleskabet og til den igen ud til 20*50 cm. Fold nu dejen på midten en enkelt gang, så du nu har i alt 18 lag. Læg igen dejen på køl i 30 min.

Tag dejen ud af køleskabet og rul den til et rektangel der er 1/2-1 cm tyk og er lidt større end 25*50 cm – skær kanterne til på det lange led, så dejen er 25 cm høj. Hver trekant skal måle 11 cm på det korte led og 25 cm på det lange led. Når du har skåret dit rektangel til, deler du først den nederste langside i 4*11 cm – mærk af med en lille kniv hvor du måler. Derefter går du 5,5 cm ind på den øverste langside og laver et mærkat med en kniv. Derefter måler du 3*11 cm af og markerer for hver 11 cm. Nu kan du lave 7 lige store og ensartede trekanter – skær dem igennem med en pizzaskærer eller en skarp kniv. Gem kanterne, og læs mit tip ovenover opskriften, til hvordan du kan bruge resterne.

Lav et lille hak på midten af hver dejstykke på det led der er 11 cm. Hiv en lille smule i spidsen af trekanten, og rul trekanterne til croissanter – Hiv lidt ud i hjørnerne når du starter med at rulle for at gøre croissanten lidt længere (det er derfor du har lavet det lille hak på midten). Pas på ikke at strække for meget i dejen, da du så vil ødelægge lagene – og sørg hele tiden for at dejen er kold.

Placer croissanterne på et stykke bagepapir med spidsen nedad, og lad dem hæve koldt i 12-18 timer i køleskabet. Dæk croissanterne med plast eller husholdningsfilm, så de ikke tørrer ud.

Tag croissanterne ud af køleskabet 2-3 timer før de skal bages (hvis de er hævet en del på køl, så er det nok med 2 timer) og placer dem på to bageplader med bagepapir med rigeligt mellemrum. Pisk ægget med vand og lidt salt så æggevasken bliver fortyndet, og pensl croissanterne med æg. Lad dem efterhæve 2-3 timer ved stuetemperatur (igen max 20 grader i rummet – et halvkøligt soveværelse er at foretrække) – stadig dækket til med en løs plasticpose for at undgå at de tørrer ud.

Pensl de hævede croissanter med æggeblandingen – sørg for at alle overflader og kanter dækkes.

Bag croissanterne ved 210 grader traditionel ovn i ca 15-16 min – til de har fået en mørk gylden farve. Lad croissanterne køle af før de nydes.


7 Comments on Croissanter – min bedste opskrift på lækre luftige croissanter vol 2

 1. Maiken
  18/10/2018 at 12:59 (6 år ago)

  Jeg skal helt sikkert prøve det her, men passer det at de skal pensles 2 gange?

  Du laver nogle flotte og lækre ting!

  Svar
  • pilenskoekken90
   21/10/2018 at 05:46 (6 år ago)

   Normalvis pensler jeg dem dobbelt for at sikre mig at æggevasken dækker hele croissanten så den får en flot farve og afbagning. I videoen på instagram glemte jeg det – og det sker der slet ikke noget ved. Men jeg synes at udseendet bliver flottest hvis den får dobbelt, når man nu alligevel har pisket ægget 🙂

   Tusind tak <3

   Svar
 2. Sofie
  24/02/2021 at 07:49 (3 år ago)

  Hvilken type hvedemel bruger du til wienerdej?

  Svar
  • pilenskoekken90
   26/03/2021 at 17:46 (3 år ago)

   Jeg bruger tipo00 🙂

   Svar

3Pingbacks & Trackbacks on Croissanter – min bedste opskrift på lækre luftige croissanter vol 2

 1. […] evt minebedste tips til at arbejde med wienerdej i dette indlæg – her kan du også læse om hvordan du gør, hvis du gerne vil fryse nogle af dine spandauere […]

 2. […] skræmme af wienerdejen – det er ikke så svært som de fleste frygter, og hvis du læser dette indlæg med min opskrift på croissanter, så er der en masse gode tips til wienerdej at […]

 3. […] Hvis du endnu ikke har prøvet at bage croissanter kan dette også anbefales og jeg har en guide til dig lige her! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *