Brunsviger – lækker og snasket brunsviger

brunsviger
Lækker og snasket brunsviger der både kan bages samme dag og koldhæves. Jeg elsker sådan en helt friskbagt og luftig brunsviger med MASSER af remonce på toppen. Det er altså bare godt!

Min opskrift på brunsviger er helt klassisk og virkelig god (efter min mening). Men jeg ved godt, at når det kommer til brunsviger er der mange holdninger til hvordan den skal være. Nogle er med creme i remoncen, nogle med dybe huller, nogle nærmest uden fordybninger. Jeg kan allerbedst lide en brunsviger med en svampet og luftig bund – og så skal der være rigelig remonce på toppen. Remoncen må godt ligge i små fordybninger, men må ikke trænge helt ned under kagen, hvis du spørger mig.

I denne opskrift får du fremgangsmåden til både at lave og bage brunsvigeren samme dag – eller hvordan du koldhæver dejen og bager brunsvigeren næste dag. Så kan man nemlig springe skridtet over med at lave dejen om morgenen, hvis man nu gerne vil nyde brunsvigeren til morgenbordet.

Jeg kan allerbedst lidt den helt klassiske brunsviger uden for mange dikkedarer. Men jeg synes nu også det er hyggeligt at pynte den med konditorcreme (eller flødeskum, hvis man er til det) og slik. Jeg kender i hvert fald en treårig hjemme hos os, der ikke klager når den bliver pyntet med slik.

Om man er til det ene eller det andet, så vil jeg virkelig vove at påstå at denne her opskrift på brunsviger sidder lige i skabet. Den er i hvert fald gennemtestet – pyyyyh hvor fik vi spist meget brunsviger forrige uge. Men nu er jeg heldigvis klar til en omgang igen 😉

Rigtig gode bagelyst – søde kram, Pilen <3

brunsviger
brunsviger med slik

brunsviger

Brunsviger

Verdens bedste snaskede brunsviger – som både kan bages samme dag eller koldhæves.

Ingredienser
  

Dej

  • 120 g sødmælk
  • 70 g smør
  • 20 g gær (10 g hvis dejen skal koldhæves)
  • 25 g sukker
  • 1 æg
  • 280 g hvedemel
  • 4 g salt
  • 1/2-1 tsk stødt kardemomme (alt efter hvor kardemommeglad du er)

Remonce

  • 130 g smør
  • 150 g brun farin
  • 15 g sirup, lys
  • 30 g brun farin til drys

Sådan gør du
 

  • Smelt smørret ved svag varme og rør det sammen med den kolde mælk. Tjek at temperaturen er lillefingervarmt inden du går videre til næste step. Hvis det er for varmt så lad blandingen stå og køle lidt.
  • Rør gær og sukker ud i mælkeblandingen. Tilsæt æg og rør også ægget ud i blandingen.
  • Tilsæt hvedemel, kardemomme og salt og ælt dejen rigtig godt igennem. Den skal æltes i 10-12 min til den samler sig og bliver helt glat. Hvis du ælter på røremaskine skal den slippe kanterne på skålen.

Hvis kagen skal bages samme dag

  • Lad dejen hæve i en lukket bøtte et lunt sted i 1 time. Lav imens remoncen.
  • Kom smør, brun farin og sirup i en gryde og varm det op ved medium varme til smørret smelter. Rør det godt sammen (evt med et piskeris) til en homogen blanding over varmen – sørg for at ingredienserne smelter sammen og at smørret ikke skiller fra farinen.
  • Tag remoncen af varmen og hæld over i en ny skål. Lad den køle af til stuetemperatur.
  • Når dejen har hævet til ca dobbelt størrelse slåes dejen sammen og rulles ud til et rektangel på ca 25*35 cm (passende med en lille bradepande). Brug kun en smule mel til udrulningen, så dejen ikke klistrer til bordpladen.
  • Smør din bradepande med et tyndt lag smør og kom dejen over i bradepanden.
  • Tryk forsigtigt små fordybninger med fingrene i dejen og fordel remoncen på dejen.
  • Dæk bradepanden til med et viskestykke og lad kagen efterhæve i 40-45 min.
  • Drys med de sidste 30 g brun farin. Bag brunsvigeren ved 200 grader over-under varme i 15-17 min.
  • Lad brunsvigeren køle lidt af inden den nydes.

Hvis kagen skal koldhæves

  • Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 30 min i en lukket bøtte. Kom dejen i køleskabet natten over.
  • Lav først remoncen den dag brunsvigeren skal bages.
  • Kom smør, brun farin og sirup i en gryde og varm det op ved medium varme til smørret smelter. Rør det godt sammen (evt med et piskeris) til en homogen blanding over varmen – sørg for at ingredienserne smelter sammen og at smørret ikke skiller fra farinen.
  • Tag remoncen af varmen og hæld over i en ny skål. Lad den køle af til stuetemperatur.
  • Tag dejen ud af køleskabet og hæld den ud på en let meldrysset bordplade.
  • Rul dejen ud til et rektangel på ca 25*35 cm (passende med en lille bradepande). Brug kun en smule mel til udrulningen, så dejen ikke klistrer til bordpladen.
  • Smør din bradepande med et tyndt lag smør og kom dejen over i bradepanden.
  • Dæk bradepanden med et viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted i 30 min.
  • Tryk forsigtigt små fordybninger med fingrene i dejen og fordel remoncen på dejen.
  • Lad kagen hæve yderligere 30 min et lunt sted.
  • Drys med de sidste 30 g brun farin. Bag brunsvigeren ved 200 grader over-under varme i 15-17 min.
  • Lad brunsvigeren køle lidt af inden den nydes.

Noter

Husk at en brunsviger gerne skal nydes mens den er friskbagt – gerne inden for de første 2-3 timer.
brunsviger

Hvis du skal holde fest, så prøv også nogle af mine lagkager – fx en klassisk fødselsdagslagkage eller en rugbrødslagkage.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opskrift Vurdering




Comment *