Surdejspizza – en video med min yndlingspizza


Simpelt er ofte kodeordet når den står på pizza, hvis du spørger mig – i hvert fald er min yndlingspizza den helt simple af slagsen kun med tomatsovs, bagt squash og ost. Det kræver til gengæld en lækker pizzabund, en smagfuld tomatsovs og gode ingredienser – men så er det altså også en af de bedste varianter. Selvom Jonas nok vil mene at et par skiver bacon eller salami nok ikke vil gøre den dårligere.

Pizzabunden med surdej er der ikke noget nyt i – og opskriften har jeg delt før lige her (dog med en anden topping)Nu får i den til gengæld igen sammen med en lille video, hvor i kan se hvordan jeg blandt andet former pizzaerne. Det er nemlig liiiidt svært at forklare hele processen på skrift, selvom jeg har gjort mit bedste – men nu håber jeg at det bliver lidt lettere for jer, selv at kaste jer ud i de hjemmelavede pizzaer, når nu det bliver vist i en video.

Jeg er altså lidt en newbie i youtube-genren, hvilket har resulteret i at i får min ret så rodede køkkenvask med i videoen – men det er altså sådan den ofte ser ud. Og jeg er sikkert ikke den eneste der formår altid at proppe køkkenvasken med et bjerg af køkkengrej, når den står på bagning og madlavning. Jeg håber i kan bruge videoen, på trods af at vi stadig øver os i at filme og redigere (godt jeg har Jonas til at hjælpe med det!) – nu er der i hvert fald pizzabagning i videoformat herinde <3

Hvis i gerne vil have inspiration til andet pizzafyld, så er denne variant med salsiccia også altid et hit – eller denne her med cremefraiche, bacon og rødløg.

Rigtig dejlig weekend til jer alle – søde kram, Pilen <3

INGREDIENSER (4 pizzaer)

Pizzadej

350 g lunken vand
100 g surdej (kan erstattes med 0,75 dl ekstra vand og 3 g ekstra gær)
2 g gær
15 g salt
200 g durummel
300 g hvedemel

Pizzasauce

2 spsk tomatpure
1 lille fed hvidløg
1 håndfuld frisk basilikum
1/2 tsk tørret timian
0,75 dl smagsneutral olie
0,25 dl olivenolie
1-2 tsk sukker
1 tsk salt
friskkværnet peber
1 dåse hakkede tomater (af god kvalitet – det er afgørende for smagen)
1 nip hvidvinseddike

Fyld (til 1 pizza)

1 squash
1 spsk olivenolie
salt og peber
1/2 kugle frisk mozzarella

FREMGANGSMÅDE

Pizzadej

Rør vand, surdej og gær sammen til gæret er opløst. Tilsæt durummel og rør dejen sammen til en grødlignende konsistens. Tilsæt hvedemel og salt og ælt dejen ved medium hastighed på en røremaskine så den bliver blank og elastisk – her skal den æltes i 10-15 min, så du får opbygget en stærk glutenstruktur i dejen.

Smør en stor skål med olivenolie. Hæld dejen på en bordplade med lidt olie og fold dejens sider (alle 4 sider)  ind over sig selv af to omgange. Læg dejen i den oliesmurte skål med foldningen nedad og læg låg på. Lad dejen hvile ved stuetemperatur i 2 timer.

Hæld dejen ud på en oliesmurt bordplade og fold igen dejens sider ind over sig selv en enkelt gang. Læg dejen tilbage i skålen med foldningen nedad og lad den hvile i 30 min. Stil herefter skålen med låg på køl natten over – eller minimum 16 timer.

Tag dejen ud af køleskabet 3 timer før brug. Hæld dejen ud på en bordplade drysset med durummel og del dejen i 4 lige store dele. Fold hver dejklump ind over sig selv ved at samle dejen på midten, så du får en rund kugle (se i videoen). Placer kuglen på et skærebræt eller en tallerken drysset med mel med samlingen nedad. Gentag med de tre andre dejklumper, så du har 4 dejkugler.

Dæk dejen med et viskestykke og lad dejen efterhæve ved stuetemperatur i 2,5 time.

Drys en bordplade med durummel og gør 4 stykker bagepapir klar – de må også gerne drysses let med et tyndt lag durummel. Tag nu en dejklump af gangen og form en pizzabund på følgende måde (alt dette kan ses i videoen øverst i indlægget):

 • først tager du forsigtigt fat rundt langs kanterne og strækker forsigtigt i dejen mens du drejer dejen rundt som et hjul.
 • Når kanterne er blevet nogenlunde tynde knytter du dine hænder og så strækker du dejen midtpå ved at lade dejen hænge henover dine knoer mens du bevæger dejen rundt – pas på at dejen ikke går i stykker.
 • Når dejen er tilpas tynd hele vejen rundt vipper du den forsigtigt ned på et stykke bagepapir og retter bunden til. Her kan du strække lidt ekstra hvis der er tykke områder på dejen eller lappe hvis der er kommet lidt små huller.
 • Gentag med alle 4 bunde, så de er klar til at blive fyldt.

Pizzasauce

Blend alle ingredienserne i en blender – smag til med salt, sukker og hvidvinseddike.

OBS! Du skal kun bruge halvdelen af saucen til 4 pizzaer – resten kan du fryse ned til en anden gang.

Fyld

Skær squash i ca 1/2 cm tykke skiver og vend dem med olivenolie. Fordel squash skiverne på en bageplade med bagepapir og drys med lidt salt og peber. Bag dine squash ved 200 grader i 20-25 min til de begynder at få lidt farve – de skal ikke være helt mørke, da de bages færdige på pizzaen.

Tænd din ovn på maks varme traditionel ovn – min ovn kan blive 270 grader, men 250 grader er også helt fint – dog skal bagetiden nok forlænges et par minutter.

Smør et tyndt lag tomatsauce på din pizzabund (ca 2-3 spsk per bund). Pluk mozzarellaen i mindre stykker og fordel på pizzaen. Top med de bagte squash skiver.

Tag den varme bageplade ud af ovnen og skub forsigtigt bagepapir med pizza over på den varme plade – bag pizzaerne, én af gangen, i 12-13 minutter ved 270 grader traditionel ovn. Tag pizzaen ud når fyldet bobler godt, og når kanterne er blevet mørke og er hævet godt op.

Drys pizzaen med frisk basilikum.


4 Comments on Surdejspizza – en video med min yndlingspizza

 1. Signe Op.
  16/10/2018 at 08:16 (2 år ago)

  Mega hyggeligt med en lille video! Fortsæt da endelig med det 🙂
  Surdejspizza er virkelig godt. Vi laver aldrig “almindelig” pizza længere. Men altså – er nærmest alt med surdej ikke bare godt?!

  Svar
  • pilenskoekken90
   21/10/2018 at 05:47 (2 år ago)

   Tak – det er jeg glad for at høre. Og arbejder på at der kommer endnu flere videoer 🙂
   Ja surdej giver bare en virkelig lækker smag til bagværk! <3

   Svar
 2. Nicoline
  11/04/2020 at 07:43 (6 måneder ago)

  Virkelig en god opskrift! Selvom jeg er helt ny i surdejsbagning, var opskriften til at gå til, og vi fik de lækreste pizzaer ud af det 🙂

  Svar

1Pingbacks & Trackbacks on Surdejspizza – en video med min yndlingspizza

 1. […] dejen til kugler som vist i filmen her, og lad dem hvile i 2,5 time dækket til med husholdningsfilm, så de ikke tørrer ud. Tænd ovnen […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *