Hjemmelavede flødeboller med hindbær, chili og lakrids

Lækre bløde brioche burgerboller

DSC_0312
En af mine absolut yndlingsretter må simpelthen være burgere – gerne den snaskede af slagsens som kan spises uden kniv og gaffel.
Her i Århus popper det frem med nye burger restauranter for tiden, hvilket jeg bestemt ikke klager over. Men den hjemmelavede udgave er altså vinderen – lækre bløde brioche burgerboller, saftig bøf med ost, hjemmelavet chili aioli, og friterede løgringe. Så er burger cravingen altså virkelig reddet!

Men nu til burgerbollerne – for der er vist mange meninger om hvordan den perfekte burgerbolle skal være. Hvis du spørger mig er den perfekte burgerbolle fyldt med smør, æg og hvedemel så den bliver lækker, luftig og blød. For en burger skal altså kunne spises med fingrene – og det er altså noget nær umuligt med en sprød rustik burgerbolle. Jovist smager det også godt, men det slår altså ikke den bløde brioche burgerbolle.

Derfor skal i da også have opskriften på de her fantastiske boller – og jeg kan næsten garantere for at den vil få enhver burgerelskers hjerte til at smelte.

Når man først har bagt og smagt denne her brioche burgerbolle, så er der ingen vej tilbage – jeg advarer dig bare. Fremover bliver du nødt til at bage dine egne.

Jeg har holdt fyldet simpelt, da jeg synes at ingredienserne taler for dig selv. Når bollen er god og bøffen saftig, så behøves der ikke meget andet end lidt grønt, ketchup og en god chili aioli.

Men du kan selvfølgelig fylde burgerbollen med lige det du har lyst til. Jeg er sikker på at det bliver noget så lækkert.

Chili aiolien er også hjemmelavet, så den skal i selvfølgelig også have opskriften på. Den smager helt fantastisk til en gang hjemmelavede pommes, men den er også lækker at smøre på bollen inden burgeren lægges sammen.

Billederne her er fra min fars fødselsdag hvor han havde bestemt at menuen skulle stå på hjemmelavede burgere – og jeg kan vist godt sige at han var ret så tilfreds med resultatet. Det var intet mindre end en succes, og vi gik bestemt ikke sultne i seng efter sådan en lækker burger fest med alt hvad der hører til.

DSC_0284

Ingredienser

Burgerboller (10 stk):

20 g gær
3,5 dl sødmælk
2 tsk salt
2 spsk sukker
650-750 g hvedemel
2 æg
150 g blødt smør
1 æg til pensling

Chili aioli:

3 spsk 18 % creme fraiche
2 spsk god mayo
1-2 tsk ketchup
1 fed hvidløg
chilipulver
citronsaft
salt og peber

Fremgangsmåde

Burgerboller:

Lun mælken så den er fingervarm. Rør gæret ud i den lune mælk sammen med salt og sukker. Tilsæt nu 300 g hvedemel og rør det ud i mælken, så der ikke er nogen klumper.
Tilsæt æggene en efter en og rør dem ud i dejen.
Tilsæt nu 300 g hvedemel mere og ælt det ind i dejen. Tilsæt smør i tern lidt efter lidt og ælt det ind i dejen til der ikke er store smørklumper tilbage.
Tilsæt det sidste mel (det er ikke sikkert at du skal bruge det hele) imens der æltes indtil dejen lige akkurat slipper siderne af røreskålen. Dejen skal stadig være let klistret. Dejen skal æltes i 8-10 min.
Sæt dejen til hævning et lunt sted i 1,5 time.

Hæld dejen ud på en meldrysset bordplade og del den i 10. Form 10 boller som trykkes let flade og placeres på 2 bageplader. Lad bollerne efterhæve 1 time.

Pensl bollerne med rigeligt sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader alm ovn i ca 15 min indtil de er mørke gyldne på toppen. Lad dem køle let inden de serveres.

Fyld bollen med bøf, grønt, ketchup og chili aioli og server den med sprøde pommes.

Chili Aioli:

Rør creme fraiche, mayo, ketchup og presset hvidløg sammen (tilsæt evt kun 1/2 hvidløg til at starte med og smag så til).
Smag til med chilipulver, citronsaft, salt og peber.

DSC_0281

Tip! Det er lækkert at skære bollen over og riste den kort i ovnen eller på en pande inden servering.

   

29 kommentarer

  • Tom

    Hvad har jeg gjort galdt? De er tunge og hårde…..

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      øv øv – måske har mælken været for varm, hvilket gør at gæren dør og hvilket vil give hårde og tunge boller. Alternativt kan rumtemperaturen have været lav og de derfor ikke er hævet så meget? Håber det kan hjælpe 🙂

      Mange søde hilsner, Camilla

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ib

    Et godt fif er at bruge frisk chili, hakket meget fint og så lade aiolien stå og trække noget tid i køleskabet, det giver mere smag end chilipulver.
    Jeg bruger selv 1-2 stk af de små grønne chilier, det gør den dog rimeligt stærk, men man kan altid fjerne chilikornene inden, for at mildne det.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      Tak for tippet – det kan være man skulle prøve det næste gang 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Dennis

      Eller at lave mayonnaise og ketchup selv for et meget bedre resultat.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Freja

    Man kan ikke sige det er hjemmelavet chili mayo. Du har bare tilført chili til en købe mayo. En rigtig hjemmelavet chili mayo, er det bedste. 👍

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      Kære Freja

      Man kan sagtens selv lave mayo fra bunden og tilsætte chili hvis man foretrækker dette. Det bliver den bestemt ikke dårligere af! Men på travle dage synes jeg nu det er et fint alternativ at købe en god mayo og så smage den til med fx chili eller hvad man nu synes om 🙂

      Søde Hilsner, Camilla

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Freja

      Det har du helt ret i. Til travle dage er det fint. Men så har man jo nok heller ikke lavet hjemmelavet boller.
      Det var mere titlen hjemmelavet chili mayo der ikke er korrekt.
      Men jeg vil prøve din opskrift på bollerne Idag. Og skriver tilbage med hvordan de er blevet 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

    Behøver man bruge sødmælk? Kan man godt bruge skummetmælk? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      Kære Nanna. Sødmælken bidrager med lidt fedme til bollerne, men jeg tror sagtens du kan erstatte med skummetmælk, da smørindholdet jo er ret højt i bollerne 🙂

      Søde hilsner, Camilla

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katrine

    Røres de sammen på røremaskine eller ved håndkraft? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      Jeg bruger altid røremaskine, men du kan sikkert også godt ælte ved håndkraft – bare sørg for ikke at tilføje mere mel end angivet, selvom dejen er klistret 🙂

      God bagelyst <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tanja

    Hej, Hvilken slags hvedemel benytter du til burger bollerne? Jeg har tit tænkt over, om der er forskel i kvaliteten af melet alt efter mærke..

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      Kære Tanja

      Det er lidt forskelligt, men som oftest en god økologisk hvedemel med højt protein indhold 🙂

      Søde hilsner, Camilla

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Kan man langtidshæve bollerne med ok resultat?
    Hilsen Anne

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      Kære Anne 🙂

      Det tror jeg godt du kan – har ikke selv prøvet det. men vil nok reducere gærmængden lidt, og så er det vigtigt at du temperer dejen, så den står noget tid ved stuetemperatur inden dur former bollerne. Det høje indhold af smør i dejen vil nemlig gøre at dejen bliver meget hård og svær at arbejde med på køl 🙂

      Lad mig endelig høre hvordan resultatet bliver hvis du prøver det af!

      Søde kram, Pilen <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Anne

      Tak for rådene😊 Jeg bliver nødt til at give det et forsøg. Vender stærkt tilbage💪🏼

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jannie

    Hejsa kan man fryse dem når de er bagte 😀 hilsen Jannie

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      Ja – men i det tilfælde ville jeg nok ikke bage dem helt færdige. Evt give dem et par minutter mindre og så bage dem færdige når de er tøet op 🙂 Der er vist også et tip længere oppe om at fryse dem ubagte 🙂

      God fornøjelse med bagningen – og søde kram, Pilen <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jens Lauritzen Jemtehed

    Det er lidt noget skidt…. Nu vi har prøvet din opskrift, sidder ungerne og skriger på brioche boller…. 😉😉 de smager for vildt godt

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      Ja de kan altså “desværre” være stærkt vanedannende – men dejligt at høre at opskriften var et hit 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jimmy Guldberg Hansen

    Goddag man kan sagtens fryse dem ned. Men så skal man bare fryse dem inden de bliver bagt👍🏻
    Så skal de bare tages ud af fryseren og stå natten på køl og så ud fra køl 1-2 timer inden de bages så er de som mor hun lavede dem👍🏻
    Tak for en herlig opskrift!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      Hej Jimmy. Tak for tippet! De er bare så gode de burgerboller – altid en sikker vinder! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Hejsa Pilen,
    Skal til at begive mig ud i opskriften, men vil lige inden høre, om bollerne er fryseegnede?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      Hej Anne

      De kan sagtens fryses – de bliver lidt mere tørre af det, men hvis du rister dem inden servering er det også lækkert 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fedt ! endelig lykkedes det at lave nogle gode burgerboller brioche-style ! Jeg har prøver den oprindelige opskrift som mange linker til og det virkede bare slet ikke. Det her er mere simpelt og giver et tilfredsstillende resultat.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilen

      Hvor er det bare dejligt at høre Lise – de er også altid en sikker vinder herhjemme når der står burger på menuen 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lars

    Tak for opskriften! Jeg lavede bollerne til porchetta burgere her til aften. Erstattede mælk med rismælk og smør med margarine p.g.a. lidt allergi, men de holdt stadigvæk:-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Pilenskoekken

      Hej Lars 🙂

      Det var da dejligt at høre at de også fungerede med rismælk og margarine. Lyder lækkert med porchetta!

      Kh Camilla

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hjemmelavede flødeboller med hindbær, chili og lakrids