Lækre bløde brioche burgerboller

DSC_0312
En af mine absolut yndlingsretter må simpelthen være burgere – gerne den snaskede af slagsens som kan spises uden kniv og gaffel.
Her i Århus popper det frem med nye burger restauranter for tiden, hvilket jeg bestemt ikke klager over. Men den hjemmelavede udgave er altså vinderen – lækre bløde brioche burgerboller, saftig bøf med ost, hjemmelavet chili aioli, og friterede løgringe. Så er burger cravingen altså virkelig reddet!

Men nu til burgerbollerne – for der er vist mange meninger om hvordan den perfekte burgerbolle skal være. Hvis du spørger mig er den perfekte burgerbolle fyldt med smør, æg og hvedemel så den bliver lækker, luftig og blød. For en burger skal altså kunne spises med fingrene – og det er altså noget nær umuligt med en sprød rustik burgerbolle. Jovist smager det også godt, men det slår altså ikke den bløde brioche burgerbolle.

Derfor skal i da også have opskriften på de her fantastiske boller – og jeg kan næsten garantere for at den vil få enhver burgerelskers hjerte til at smelte.

Når man først har bagt og smagt denne her brioche burgerbolle, så er der ingen vej tilbage – jeg advarer dig bare. Fremover bliver du nødt til at bage dine egne.

Jeg har holdt fyldet simpelt, da jeg synes at ingredienserne taler for dig selv. Når bollen er god og bøffen saftig, så behøves der ikke meget andet end lidt grønt, ketchup og en god chili aioli.

Men du kan selvfølgelig fylde burgerbollen med lige det du har lyst til. Jeg er sikker på at det bliver noget så lækkert.

Chili aiolien er også hjemmelavet, så den skal i selvfølgelig også have opskriften på. Den smager helt fantastisk til en gang hjemmelavede pommes, men den er også lækker at smøre på bollen inden burgeren lægges sammen.

Billederne her er fra min fars fødselsdag hvor han havde bestemt at menuen skulle stå på hjemmelavede burgere – og jeg kan vist godt sige at han var ret så tilfreds med resultatet. Det var intet mindre end en succes, og vi gik bestemt ikke sultne i seng efter sådan en lækker burger fest med alt hvad der hører til.

DSC_0284

Ingredienser

Burgerboller (10 stk):

20 g gær
3,5 dl sødmælk
2 tsk salt
2 spsk sukker
650-750 g hvedemel
2 æg
150 g blødt smør
1 æg til pensling

Chili aioli:

3 spsk 18 % creme fraiche
2 spsk god mayo
1-2 tsk ketchup
1 fed hvidløg
chilipulver
citronsaft
salt og peber

Fremgangsmåde

Burgerboller:

Lun mælken så den er fingervarm. Rør gæret ud i den lune mælk sammen med salt og sukker. Tilsæt nu 300 g hvedemel og rør det ud i mælken, så der ikke er nogen klumper.
Tilsæt æggene en efter en og rør dem ud i dejen.
Tilsæt nu 300 g hvedemel mere og ælt det ind i dejen. Tilsæt smør i tern lidt efter lidt og ælt det ind i dejen til der ikke er store smørklumper tilbage.
Tilsæt det sidste mel (det er ikke sikkert at du skal bruge det hele) imens der æltes indtil dejen lige akkurat slipper siderne af røreskålen. Dejen skal stadig være let klistret. Dejen skal æltes i 8-10 min.
Sæt dejen til hævning et lunt sted i 1,5 time.

Hæld dejen ud på en meldrysset bordplade og del den i 10. Form 10 boller som trykkes let flade og placeres på 2 bageplader. Lad bollerne efterhæve 1 time.

Pensl bollerne med rigeligt sammenpisket æg og bag dem ved 200 grader alm ovn i ca 15 min indtil de er mørke gyldne på toppen. Lad dem køle let inden de serveres.

Fyld bollen med bøf, grønt, ketchup og chili aioli og server den med sprøde pommes.

Chili Aioli:

Rør creme fraiche, mayo, ketchup og presset hvidløg sammen (tilsæt evt kun 1/2 hvidløg til at starte med og smag så til).
Smag til med chilipulver, citronsaft, salt og peber.

DSC_0281

Tip! Det er lækkert at skære bollen over og riste den kort i ovnen eller på en pande inden servering.

33 Comments on Lækre bløde brioche burgerboller

  1. Lars
    22/10/2016 at 21:09 (2 år ago)

    Tak for opskriften! Jeg lavede bollerne til porchetta burgere her til aften. Erstattede mælk med rismælk og smør med margarine p.g.a. lidt allergi, men de holdt stadigvæk:-)

    Svar
    • Pilenskoekken
      23/10/2016 at 09:16 (2 år ago)

      Hej Lars 🙂

      Det var da dejligt at høre at de også fungerede med rismælk og margarine. Lyder lækkert med porchetta!

      Kh Camilla

      Svar
  2. Lise
    29/04/2017 at 15:31 (1 år ago)

    Fedt ! endelig lykkedes det at lave nogle gode burgerboller brioche-style ! Jeg har prøver den oprindelige opskrift som mange linker til og det virkede bare slet ikke. Det her er mere simpelt og giver et tilfredsstillende resultat.

    Svar
    • Pilen
      30/04/2017 at 15:19 (1 år ago)

      Hvor er det bare dejligt at høre Lise – de er også altid en sikker vinder herhjemme når der står burger på menuen 🙂

      Svar
  3. Anne
    31/05/2017 at 12:38 (1 år ago)

    Hejsa Pilen,
    Skal til at begive mig ud i opskriften, men vil lige inden høre, om bollerne er fryseegnede?

    Svar
    • Pilen
      31/05/2017 at 22:19 (1 år ago)

      Hej Anne

      De kan sagtens fryses – de bliver lidt mere tørre af det, men hvis du rister dem inden servering er det også lækkert 🙂

      Svar
  4. Jimmy Guldberg Hansen
    15/07/2017 at 10:33 (1 år ago)

    Goddag man kan sagtens fryse dem ned. Men så skal man bare fryse dem inden de bliver bagt👍🏻
    Så skal de bare tages ud af fryseren og stå natten på køl og så ud fra køl 1-2 timer inden de bages så er de som mor hun lavede dem👍🏻
    Tak for en herlig opskrift!

    Svar
    • Pilen
      16/07/2017 at 11:39 (1 år ago)

      Hej Jimmy. Tak for tippet! De er bare så gode de burgerboller – altid en sikker vinder! 🙂

      Svar
  5. Jens Lauritzen Jemtehed
    16/07/2017 at 09:45 (1 år ago)

    Det er lidt noget skidt…. Nu vi har prøvet din opskrift, sidder ungerne og skriger på brioche boller…. 😉😉 de smager for vildt godt

    Svar
    • Pilen
      16/07/2017 at 11:40 (1 år ago)

      Ja de kan altså “desværre” være stærkt vanedannende – men dejligt at høre at opskriften var et hit 🙂

      Svar
  6. Jannie
    08/08/2017 at 07:09 (1 år ago)

    Hejsa kan man fryse dem når de er bagte 😀 hilsen Jannie

    Svar
    • Pilen
      08/08/2017 at 11:48 (1 år ago)

      Ja – men i det tilfælde ville jeg nok ikke bage dem helt færdige. Evt give dem et par minutter mindre og så bage dem færdige når de er tøet op 🙂 Der er vist også et tip længere oppe om at fryse dem ubagte 🙂

      God fornøjelse med bagningen – og søde kram, Pilen <3

      Svar
  7. Anne
    24/10/2017 at 21:06 (11 måneder ago)

    Kan man langtidshæve bollerne med ok resultat?
    Hilsen Anne

    Svar
    • Pilen
      25/10/2017 at 08:28 (11 måneder ago)

      Kære Anne 🙂

      Det tror jeg godt du kan – har ikke selv prøvet det. men vil nok reducere gærmængden lidt, og så er det vigtigt at du temperer dejen, så den står noget tid ved stuetemperatur inden dur former bollerne. Det høje indhold af smør i dejen vil nemlig gøre at dejen bliver meget hård og svær at arbejde med på køl 🙂

      Lad mig endelig høre hvordan resultatet bliver hvis du prøver det af!

      Søde kram, Pilen <3

      Svar
      • Anne
        26/10/2017 at 20:13 (11 måneder ago)

        Tak for rådene😊 Jeg bliver nødt til at give det et forsøg. Vender stærkt tilbage💪🏼

        Svar
  8. Tanja
    09/02/2018 at 18:00 (7 måneder ago)

    Hej, Hvilken slags hvedemel benytter du til burger bollerne? Jeg har tit tænkt over, om der er forskel i kvaliteten af melet alt efter mærke..

    Svar
    • Pilen
      10/02/2018 at 14:07 (7 måneder ago)

      Kære Tanja

      Det er lidt forskelligt, men som oftest en god økologisk hvedemel med højt protein indhold 🙂

      Søde hilsner, Camilla

      Svar
  9. Katrine
    08/03/2018 at 20:03 (6 måneder ago)

    Røres de sammen på røremaskine eller ved håndkraft? 🙂

    Svar
    • Pilen
      10/03/2018 at 17:01 (6 måneder ago)

      Jeg bruger altid røremaskine, men du kan sikkert også godt ælte ved håndkraft – bare sørg for ikke at tilføje mere mel end angivet, selvom dejen er klistret 🙂

      God bagelyst <3

      Svar
  10. Nanna
    15/03/2018 at 14:38 (6 måneder ago)

    Behøver man bruge sødmælk? Kan man godt bruge skummetmælk? 🙂

    Svar
    • Pilen
      17/03/2018 at 09:32 (6 måneder ago)

      Kære Nanna. Sødmælken bidrager med lidt fedme til bollerne, men jeg tror sagtens du kan erstatte med skummetmælk, da smørindholdet jo er ret højt i bollerne 🙂

      Søde hilsner, Camilla

      Svar
  11. Freja
    18/03/2018 at 19:19 (6 måneder ago)

    Man kan ikke sige det er hjemmelavet chili mayo. Du har bare tilført chili til en købe mayo. En rigtig hjemmelavet chili mayo, er det bedste. 👍

    Svar
    • Pilen
      20/03/2018 at 12:22 (6 måneder ago)

      Kære Freja

      Man kan sagtens selv lave mayo fra bunden og tilsætte chili hvis man foretrækker dette. Det bliver den bestemt ikke dårligere af! Men på travle dage synes jeg nu det er et fint alternativ at købe en god mayo og så smage den til med fx chili eller hvad man nu synes om 🙂

      Søde Hilsner, Camilla

      Svar
      • Freja
        24/03/2018 at 11:58 (6 måneder ago)

        Det har du helt ret i. Til travle dage er det fint. Men så har man jo nok heller ikke lavet hjemmelavet boller.
        Det var mere titlen hjemmelavet chili mayo der ikke er korrekt.
        Men jeg vil prøve din opskrift på bollerne Idag. Og skriver tilbage med hvordan de er blevet 🙂

        Svar
  12. Ib
    25/03/2018 at 11:29 (6 måneder ago)

    Et godt fif er at bruge frisk chili, hakket meget fint og så lade aiolien stå og trække noget tid i køleskabet, det giver mere smag end chilipulver.
    Jeg bruger selv 1-2 stk af de små grønne chilier, det gør den dog rimeligt stærk, men man kan altid fjerne chilikornene inden, for at mildne det.

    Svar
    • Pilen
      26/03/2018 at 09:20 (6 måneder ago)

      Tak for tippet – det kan være man skulle prøve det næste gang 🙂

      Svar
    • Dennis
      12/07/2018 at 17:18 (2 måneder ago)

      Eller at lave mayonnaise og ketchup selv for et meget bedre resultat.

      Svar
  13. Tom
    19/05/2018 at 16:36 (4 måneder ago)

    Hvad har jeg gjort galdt? De er tunge og hårde…..

    Svar
    • Pilen
      19/05/2018 at 18:47 (4 måneder ago)

      øv øv – måske har mælken været for varm, hvilket gør at gæren dør og hvilket vil give hårde og tunge boller. Alternativt kan rumtemperaturen have været lav og de derfor ikke er hævet så meget? Håber det kan hjælpe 🙂

      Mange søde hilsner, Camilla

      Svar
  14. Susanne
    21/07/2018 at 18:54 (2 måneder ago)

    Virkelig lækre boller! De er også gode til flæskestegsburger 👍

    Svar
    • Pilen
      04/08/2018 at 08:59 (2 måneder ago)

      Tak Susanne – kunne godt forestille mig at en flæskestegsburger med brioche boller ville være et hit! <3

      Svar
  15. Mathilde
    16/08/2018 at 12:32 (1 måned ago)

    Tak for opskrift! 🙂 Jeg har fulgt den til punkt og prikke og den er blevet super fluffy, hvilket er lækkert! Men synes umiddelbart, at den er lidt mere “boller til kagen” end burgerbolle i smagen. Er det meningen eller har jeg mon gjort noget galt 🤔😅

    Svar
    • Pilen
      20/08/2018 at 09:02 (1 måned ago)

      Kære Mathilde 🙂 Dejligt at høre du har prøvet burgerbollerne – brioche burgerboller er lidt søde og meget hvide i smagen, men det er også det der gør dem så lækre hvis du spørger mig. Så det er absolut meningen, men det er selvfølgelig en smagssag om man bryder sig om det eller ej <3

      Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *