Luciaboller – brioche style


luciaboller
På onsdag er det luciadag – egentlig ikke noget jeg gør mig voldsomt meget i, men til gengæld er det en fremragende undskyldning for at bage og spise luciaboller med masser af smør. Og boller med smør er og bliver en favoritspise, hvis du spørger mig. Kage er lækkert, dessert er lækkert, surdejsbrød er lækkert – men søde smørbagte boller med ekstra smør er noget nær det bedste.

Luciaboller er søde og bløde boller tilsat safran – og jeg har i år valgt at lave dem i en brioche udgave, hvilket kun gør dem endnu bedre. Det betyder at dejen er tilsat både ekstra smør og æg, hvilket giver både en fantastisk smag og en luftig konsistens. Derudover får bollerne lov til at hæve natten over, så dejen får tid til at udvikle smag og en lækker krumme når de bliver bagt. Selvom processen tager lidt længere tid end en klassisk hurtig gærdej, så er det det hele værd – resultatet er VIRKELIG lækkert!

Jeg stiller dejen på køl natten over, så bollerne kan bages til en sen morgenmad – ellers kan de også sagtens lunes igen lige inden servering. Jeg har formet bollerne som traditionelle lussekatte med små rosiner som pynt – hvordan du vælger at forme dem er helt op til dig. De smager skønt uanset hvordan de ser ud. Men der er nu noget hyggeligt over de fine pyntede boller – og så er det hyggeligt at forme bollerne sammen med resten af familien.

Skal der serveres luciaboller på onsdag, så sæt blot dejen over aftenen før og den er klar til at blive formet og bagt på luciadag. Og så er der lækkert bagværk til store og små – lige til julehyggen.

Rigtig dejlig søndag til jer alle – og de sødeste julekram, Pilen <3

koldhævede luciaboller luciaboller

Tip! Jeg elsker at bruge brioche dej til bagværk – hvis du vil lave mere brioche bagværk så prøv enten mine populære brioche burgerboller eller mine brioche hotdogbrød.


INGREDIENSER (16 stk)

1,25 dl sødmælk
15 g gær
50 g sukker
0,5 g safran
4 æg
500-550 g hvedemel
1 tsk salt (ca 10 g)
175 g smør, skåret i små tern

Lun sødmælken i en gryde til den er lillefingervarm og hæld den i en skål. Rør gær og sukker ud i sødmælken til det er opløst. Tilsæt æg og safran og rør det hele godt sammen. Tilsæt hvedemel og salt og ælt dejen godt sammen. Tilæt smør i små tern og ælt dejen ved medium hastighed indtil alt smørret er inkorporeret i dejen og den er blank og ensartet.

Dæk skålen med et viskestykke og lad dejen hæve i ca 1 time ved stuetemperatur. Hæld dejen i en ren meldrysset skål, og dæk den med et låg (eller husholdningsfilm). Stil skålen på køl natten over i 12-15 timer.

Tag dejen ud af køleskabet og hæld den ud på en ren bordplade. Del dejen i 16 lige store stykker (ca 70 g per bolle). Tril dem til aflange pølser (20-25 cm) og form dem som et s eller et hjerte – hav lidt mel ved hånden hvis den bliver alt for klistret, men brug endelig ikke for meget mel, da sammenfatningerne ellers løsner sig under bagningen. Placer luciabollerne på to bageplader beklædt med bagepapir og lad dem hæve tildækket i ca 1,5 time ved stuetemperatur.

Pensl luciabollerne med et sammenpisket æg (evt tilsat lidt vand for at det er nemmere at pensle) og pynt med rosiner i sammenføjningerne.

Bag luciabollerne ved 200 grader traditionel ovn i ca 14-15 min. – til de er gyldne og flotte.

Lad luciabollerne køle let af inden de nydes med rigeligt smør.

brioche luciaboller


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *