Confiterede andelår – de lækreste møre andelår


confiterede andelår
Confiterede andelår – den absolut lækreste måde at tilberede and på! Andelårene bliver helt møre, smagfulde og bare virkelig lækre. De er perfekte til både julemiddagen eller Mortens Aften.

Confiterede andelår er andelår der har småsimret i andefedt i mange timer. Herefter kan de opbevares i en bøtte, dækket til med fedt, i mange uger – hvilket gør at man sagtens kan lave en stor portion af gangen. Når man så skal nyde de lækre andelår, så fisker man bare dem man skal bruge op af fedtet og tilbereder enten på en pande eller i ovn, så de bliver gennemvarme og lige får lidt grill og sprødhed.

Confiterede andelår er den absolut lækreste måde at tilberede and på, hvis du spørger mig. Vi fik det til Mortens Aften i år, og faktisk skal det også på bordet juleaften.

Jeg har nu lavet de confiterede andelår et par gange og ændret lidt på krydderblandingen undervejs, så den passer til vores smagsløg. Men selve opskriften og fremgangsmåden er lavet med udgangspunkt i Brdr Price og Valdemarsro – to altid sikre vindere, når man skal finde inspiration til klassiske opskrifter.

Jeg foretrækker at tilberede andelårene i ovnen inden servering, da det sprutter og griser helt forfærdeligt meget med tilberedning på en pande. Men begge metoder kan altså bruges. Hvis du til gengæld skal tilberede mange andelår til mange mennesker, så er det altså lettest at fylde en bradepande i ovnen – bare et lille tip herfra. Sørg dog for at give dem godt med grill i toppen af ovnen til sidst, så skindet bliver lidt sprødt.

Hvis du har and til overs, så tjek lige under opskriften, hvordan du laver en lækker anderillette af resterne. Det smager SÅ godt, og kan være en god grund i sig selv til at lave confiterede andelår.

God fornøjelse – søde kram, Pilen <3

confiteret and
confiterede andelår

confiteret and

Confiterede andelår

Lækre confiterede andelår – perfekt til julemiddagen eller Mortens Aften.
Antal 4 pers

Ingredienser
  

 • 4 stk andelår (gerne af god kvalitet)
 • 1 spsk hele peberkorn
 • 1,5 spsk flagesalt
 • 3 laurbærblade
 • 2 fed hvidløg
 • 10 kryddernelliker
 • skal af 1 øko citron
 • 1 spsk timian (gerne frisk)
 • 1 spsk rosmarin (gerne frisk)
 • 1 spsk rørsukker
 • 1 kg andefedt

Sådan gør du
 

 • Riv citronskallen og pres hvidløget. Mort nu alle ingredienser pånær andelår og andefedt i en stor morter – det skal blandes rigtig godt sammen.
 • Masser din rub ind i dine andelår og sørg for at de er godt dækket af krydderblandingen. Put andelårene i en tætlukket bøtte og stil dem på køl natten over – ca 24 timer, så de får trukket en masse smag.
 • Dagen efter smelter du dit andefedt i en stor gryde. Sørg for at det lige kommer op og småboble. Tør/dup dine andelår fri for krydderblandingen (det gør ikke noget at der sidder en smule tilbage, men de må ikke være helt dækket) og kom dem i gryden med det varme andefedt. Lad andelårene småsimre i 3,5-4 timer alt efter størrelsen på lårene – andefedtet må ikke koge, men skal kun lige småsimre.
 • Efter 3,5 til 4 tyimer fisker du forsigtigt andelårene op af gryden (pas på de ikke går i stykker – kødet skulle gerne være så mørt nu at de gerne vil falde fra hinanden) og placer dem i en bøtte. Sigt andefedtet fri for grums og krydderblandingen og hæld det over andelårene. Læg låg på bøtten og stil den på køl – hvis andelårene er helt dækket af fedt kan de sagtens holde sig i hvert fald i en måned på kål. Så lav gerne en stor portion når nu du er igang.
 • Når du skal servere andelårene, så grav dem forsigtigt (og igen mener jeg forsigtigt, da de gerne vil falde fra hinanden) op af fedtet – der må gerne hænge en smule fedt ved. Placer lårene i et ildfast fad med skindsiden opad og giv dem ca 20 min ved 200 grader varmluft. Flyt fadet op i toppen af ovnen og grill andelårene, så skindet bliver sprødt til sidst.

Noter

Da andelårene kan holde sig længe på køl, så lav gerne en stor portion når nu du er igang. Fedtet kan sagtens gemmes på køl/eller fryses til en anden gang. Så selvom andefedt er dyrt, så holder det længe og til mange gange.
Hvis du har lidt andekød til overs, så kan du lave anderillette efter følgende opskrift:
100 g finthakket andekød (jeg trevler det og hakker det fint med en stor kniv)
ca 1/2 dl andefedt + andefedt til toppen
Salt og peber
Bland andekød med andefedt (smeltet) til en smørbar konsistens og smag til med salt og peber. Hæld anderilletten i små skoldede glas og lad det sætte sig i ca 1/2 time på køl. Dæk herefter toppen med et godt lag (0,5-1 cm) smeltet andefedt og lad det hele sætte sig på køl natten over.
Nyd gerne på ristet surdejsbrød med sennep og surt (fx rødbede eller cornichoner)
andelår

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opskrift Vurdering
Comment *