confiteret and
Udskriv

Confiterede andelår

Lækre confiterede andelår - perfekt til julemiddagen eller Mortens Aften.
Antal: 4 pers

Ingredienser

  • 4 stk andelår (gerne af god kvalitet)
  • 1 spsk hele peberkorn
  • 1,5 spsk flagesalt
  • 3 laurbærblade
  • 2 fed hvidløg
  • 10 kryddernelliker
  • skal af 1 øko citron
  • 1 spsk timian (gerne frisk)
  • 1 spsk rosmarin (gerne frisk)
  • 1 spsk rørsukker
  • 1 kg andefedt

Sådan gør du

  • Riv citronskallen og pres hvidløget. Mort nu alle ingredienser pånær andelår og andefedt i en stor morter - det skal blandes rigtig godt sammen.
  • Masser din rub ind i dine andelår og sørg for at de er godt dækket af krydderblandingen. Put andelårene i en tætlukket bøtte og stil dem på køl natten over - ca 24 timer, så de får trukket en masse smag.
  • Dagen efter smelter du dit andefedt i en stor gryde. Sørg for at det lige kommer op og småboble. Tør/dup dine andelår fri for krydderblandingen (det gør ikke noget at der sidder en smule tilbage, men de må ikke være helt dækket) og kom dem i gryden med det varme andefedt. Lad andelårene småsimre i 3,5-4 timer alt efter størrelsen på lårene - andefedtet må ikke koge, men skal kun lige småsimre.
  • Efter 3,5 til 4 tyimer fisker du forsigtigt andelårene op af gryden (pas på de ikke går i stykker - kødet skulle gerne være så mørt nu at de gerne vil falde fra hinanden) og placer dem i en bøtte. Sigt andefedtet fri for grums og krydderblandingen og hæld det over andelårene. Læg låg på bøtten og stil den på køl - hvis andelårene er helt dækket af fedt kan de sagtens holde sig i hvert fald i en måned på kål. Så lav gerne en stor portion når nu du er igang.
  • Når du skal servere andelårene, så grav dem forsigtigt (og igen mener jeg forsigtigt, da de gerne vil falde fra hinanden) op af fedtet - der må gerne hænge en smule fedt ved. Placer lårene i et ildfast fad med skindsiden opad og giv dem ca 20 min ved 200 grader varmluft. Flyt fadet op i toppen af ovnen og grill andelårene, så skindet bliver sprødt til sidst.

Noter

Da andelårene kan holde sig længe på køl, så lav gerne en stor portion når nu du er igang. Fedtet kan sagtens gemmes på køl/eller fryses til en anden gang. Så selvom andefedt er dyrt, så holder det længe og til mange gange.
Hvis du har lidt andekød til overs, så kan du lave anderillette efter følgende opskrift:
100 g finthakket andekød (jeg trevler det og hakker det fint med en stor kniv)
ca 1/2 dl andefedt + andefedt til toppen
Salt og peber
Bland andekød med andefedt (smeltet) til en smørbar konsistens og smag til med salt og peber. Hæld anderilletten i små skoldede glas og lad det sætte sig i ca 1/2 time på køl. Dæk herefter toppen med et godt lag (0,5-1 cm) smeltet andefedt og lad det hele sætte sig på køl natten over.
Nyd gerne på ristet surdejsbrød med sennep og surt (fx rødbede eller cornichoner)