Julekage med hasselnødder, appelsin og kirsebær

REKLAME FOR MIELE – opskriften på julekagen i indlægget er brugt i forbindelse med et kagekursus for Miele.

julekage
kirsebærmousse

Julekage med hasselnødder, appelsin og kirsebær – denne julekage er for mig indbegrebet af jul med klassiske smage af kirsebær og appelsin. Det er en virkelig lækker kage, som sagtens kan udgøre en både smuk og smagfuld dessert til årets julefrokost.

Denne julekage lavede jeg i forbindelse med et kagekursus som jeg afholdte i torsdags i samarbejde med Miele og BoBedre. Temaet til kagekurset skulle være julekager og blomster – det betød også at deltagerne fik frit slag til at pynte deres kager med alverdens spiselige blomster, og de fik simpelthen lavet de smukkeste kager! Det var SÅ hyggelig en aften, og jeg håber bestemt ikke det er sidste gang jeg får mulighed for at dele ud af min bage-glæde og bagetips til andre kageglade mennesker <3

Julekagen her er helt simpelt lavet af mine yndlingselementer – bunden er en af mine absolut favoritkager, min hasselnøddemazarin, dog tilsat lidt appelsinskal og mørk chokolade for ekstra julesmag. Derefter toppet med chokoladeganache og hasselnøddekrokant for knas – og til sidst en frisk og sød kirsebærmousse der er et skønt modspil til den tunge kagebund.

Jeg har pyntet kagen ret simpelt med amarena kirsebær, krokant og rød skovsyre – men du kan som sagt gøre kagen endnu vildere med alverdens spiselige blomster. Og så tænker jeg bestemt også at det her kunne være et bud på årets nytårskage – hvis du synes det er lidt for julet kan du evt undlade appelsinskallen i bunden.

Rigtig god fornøjelse med årets julekage – jeg håber i bliver lige så vilde med den som jeg er! Søde kram, Pilen <3

hasselnøddemazarin
julekage

julekage

Julekage med hasselnødder, appelsin og kirsebær

En skøn julekage med smag af appelsin og kirsebær – perfekt til julens fester, og som alternativ dessert til julebordet.
Antal 10 pers

Ingredienser
  

Hasselnøddemazarin

 • 100 g marcipan
 • 50 g brun farin
 • 50 g rørsukker
 • 100 g blødt smør
 • 2 æg, stuetempererede
 • 50 g ristede og afskallede hasselnødder
 • 10 g hvedemel
 • 1 nip flagesalt
 • skal af 1 øko appelsin
 • 40 g mørk chokolade, smeltet

Hasselnøddekrokant

 • 50 g sukker
 • 50 g hasselnødder
 • 1 nip flagesalt

Chokoladeganache

 • 25 g mørk chokolade
 • 25 g piskefløde

Kirsebærmousse

 • 2 blade husblas
 • 80 g kirsebærsauce (uden stykker af kirsebær)
 • 15 g amarena sirup
 • 30 g citronsaft
 • 55 g sukker (brug kun 50 g hvis du bruger vaniljepaste, da vaniljepaste også søder)
 • 1 god vaniljestang (eller 1 tsk vaniljepaste)
 • 100 g græsk yoghurt
 • 225 g piskefløde

Pynt

 • hele amarena kirsebær (duppet og dryppet fri for lage)
 • spiselige blomster
 • hasselnøddekrokant
 • guldstøv
 • evt blendet chokolade vendt i lidt guldstøv

Sådan gør du
 

Hasselnøddemazarin

 • Pisk marcipan, brun farin, rørsukker og blødt smør til en cremet og ensartet blanding. Tilsæt æggene, et af gangen, og pisk dejen godt igennem – når begge æg er tilsat piskes dejen til den bliver tyk, lys og luftig.
 • Blend hasselnødderne til fint hasselnøddemel. Vend hasselnøddemel, hvedemel og flagesalt i dejen.
 • Smelt chokoladen og vend det i dejen sammen med appelsinskal.
 • Hæld dejen i en 20 cm springform med bagepapir i bunden. Bag kagen ved 180 grader traditionel ovn i ca 25 min. Tjek med en pind at kagen er gennembagt i midten. Lad kagen køle helt af i køleskabet eller fryseren, hvis det skal gå hurtigt (lad kagen blive i springformen).

Hasselnøddekrokant

 • Smelt sukkeret ved medium varme på en pande – rør ikke i det, men lad det smelte stille og roligt.
 • Når sukkeret lige er smeltet og er gyldent (det må ikke stå for længe, da det hurtigt bliver mørkt), hældes hasselnødder og flagesalt på panden og det hele vendes godt sammen. Tag panden af varmen og hæld hasselnødderne ud på et stykke bagepapir placeret på et bræt. Brug to gafler til at skille hasselnødderne lidt ad, så de ikke ligger i en stor klump.
 • Køl hasselnødderne af (evt i køleskabet). Hak hasselnødderne groft til hasselnøddekrokant.

Chokoladeganache

 • Hak chokoladen groft og smelt chokoladen over vandbad.
 • Hæld fløde i en gryde, og varm det op til lige under kogepunktet.
 • Hæld nu fløden over den smeltede chokolade i en tynd stråle mens du rører hurtigt fra midten af skålen med en dejskraber. Rør grundigt indtil alt væsken er tilsat og blandingen har samlet sig til en blank ganache.
 • Befri nu den afkølede kagebund fra form og bagepapir ved forsigtigt at skære rundt langs kanten med en skarp kniv. Læg et nyt stykke bagepapir i bunden af formen og for kanterne med kageplast. Placer nu kagen i formen igen.
 • Hæld ganachen på toppen af den iskolde afkølede kagebund og drys med et generøst lag hasselnøddekrokant (ca 60-70 g) – gem dog ca 2 spsk krokant til pynt af kagen.
 • Stil kagen på frys mens du forbereder din mousse.

Kirsebærmousse

 • Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand i 10 min. Sørg for at alt husblas er dækket af vand.
 • Hæld kirsebærsauce, amarena sirup, citronsaft, sukker og korn af en vaniljestang + den tomme vaniljestang (eller altyernativt vaniljepaste) i en gryde og varm det op til sukkeret smelter. Tag gryden af varmen og hæld kirsebærsaften i en metalskål (den køler hurtigere). Vrid husblas fri for vand og rør det ud i den varme saft – fjern den tomme vaniljestang.
 • Lad kirsebærlagen svale til stuetemperatur – stil den evt på køl, hvis det skal gå hurtigt, men vær obs på at den ikke blive for kold, og rør grundigt i det løbende, så det ikke bliver til gele.
 • Hæld den stuetempererede kirsebærsaft i en tynd stråle i yoghurten mens du rører grundigt, for at undgå klumper. Stil evt skålen på et vådt klæde, så du ikke skal holde ved skålen mens du hælder saften i yoghurten og samtidig rører. Vend det hele sammen.
 • Pisk fløden til meget let skum – det skal kun lige danne toppe.
 • Vend den letpiskede fløde i yoghurtblandingen af 2 omgange – vær forsigtigt, så du ikke "pisker" fløden yderligere mens du rører det sammen.
 • Hæld kirsebærmoussen over kagen og jævn evt overfladen med en spatel.
 • Stil kagen i fryseren i ca 1 time til moussen har sat sig – og gerne længere. Hvis kanterne bliver helt frosne, så får du en skarpere kant når du fjerner kageplasten.
  OBS. Du kan også her lade kagen stå i fryseren – når den er frosset helt, så sørg for at pakke den ind i en bøtte eller en stor frysepose, så den ikke danner iskrystaller på overfladen. Her kan kagen stå nogle uger på frost indtil brug.

Pynt

 • Befri kagen fra kageplast og bagepapir og løft den forsigtigt over på dit kagepap eller fad. Hvis moussen ikke er helt frossen, så kør gerne en skarp kniv rundt langs kanten, når du fjerner dit kageplast – så sikrer du at kanten holder sig fin og skarp.
 • Hvis kagen har stået på frys længere tid, og er helt frossen, så stil den i køleskabet i ca 3-5 timer, så den kan tø stille og roligt op. Dup evt forsigtigt med et stykke køkkenrulle, hvis den har dannet lidt kondens under optøningen.
 • Pynt nu kagen efter fantasiens grænser – gerne med hele amarena kirsebær, ekstra krokant, chokolade vendt i guldstøv og masser af friske spiselige blomster.

Noter

 • Du behøves ikke at fryse kagen hvis du har god tid – det er bare vigtigt at alle elementerne er kolde før næste lag kommes på. Når moussen er kommet på kan du også “bare” stille kagen i køleskabet og lade moussen sætte sig på køl i 2-3 timer. Her skal du dog være lidt mere forsigtig når du fjerner kageplasten, da moussen er blødere end fra frost.
 • HUSK at både æg og smør til bunden skal være stuetempereret – hvis smør eller æg er for kolde, vil kagedejen skille. 
hasselnøddemazarin

7 Comments on Julekage med hasselnødder, appelsin og kirsebær

 1. Mette Knudsen
  12/12/2019 at 17:56 (4 år ago)

  Er amarenasirup blot den lage, som amarenakirsebærene ligger I? Og er kirsebærsause bare den som man hælder over ris a la mande?

  Svar
  • pilenskoekken90
   14/12/2019 at 11:00 (4 år ago)

   Ja til begge dele – ved kirsebærsaucen skal kirsebærrene også sies fra 🙂

   Svar
 2. Anne Maya
  17/12/2019 at 11:44 (4 år ago)

  Hej 🙂
  Hvilken kirsebærsovs bruger du til moussen?

  Jeg har købt den blå Fabri Amarena kirsebærsauce, er det den jeg skal bruge i opskriften hvor der står 80 gram. kirsebærsauce? Eller betegner du det som amarena sirup? Jeg er lidt i tvivl. Jeg vil lave kagen til julefrokost på lørdag, gldæer mig.

  Svar
  • pilenskoekken90
   18/12/2019 at 06:28 (4 år ago)

   Jeg bruger en klassisk kirsebærsauce fra skælskør, hvor jeg sier kirsebærrene fra. amarena siruppen er den lage amarena kirsebærrene ligger i – her bruger jeg typisk også den blå Fabbri. 🙂

   Svar
   • Anne maya Vester Nielsen
    19/12/2019 at 09:20 (4 år ago)

    Tusind tak for svar. Jeg glæder mig til at lave kagen og forkæle mine søde veninder til julefrokosten på lørdag. Dine opskrifter plejer altid at være lige i skabet <3

    Glædelig jul til dig og dine kære.

    Svar
 3. Rikke
  21/12/2019 at 07:06 (4 år ago)

  Hej vil kagen kunne laves den 23 og spises den 25 om aftenen?

  Svar
  • pilenskoekken90
   28/12/2019 at 11:39 (4 år ago)

   Hej Rikke. Beklager det for sene svar – håber du fandt ud af det! <3 Normalt ville jeg ikke lave kagen før en dag i forvejen - jeg synes at konsistens og smag på mousse er bedst når det er frisk. Til gengæld kan du sagtens fryse en mousse kage og tage op om morgenen på selve dagen eller om aftenen dagen før 🙂

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opskrift Vurdering
Comment *