Klejner – lækre og klassiske klejner


klejner
Klassiske klejner med kærnemælk, citronskal og kardemomme – inspireret af min farmor, som gennem hele min barndom har kogt lækre klejner hver eneste jul. De er luftige, let sprøde og med en skøn smag af jul.

Klejner er virkelig noget der hører sig julen til, og jeg elsker den fedtede, let sprøde og luftige kage. Ingen jul uden klejner, hvis i spørger mig. Lige så langt tilbage jeg kan huske, har min farmor kogt klejner hvert år til jul. Men da hun ikke lige bor i nærheden, så måtte jeg jo selv igang. Så jeg fik min farmor i røret og en meget uspecifik opskrift – det er jo charmen ved ældre håndskrevne opskrifter. Men jeg prøvede mig frem et par gange, og er nu nået frem til et resultat, som jeg synes smager helt fantastisk, og som minder mig om de klejner min farmor laver.

Jeg bruger kærnemælk i klejnerne, hvilket er med til at gøre dem lækre luftige – det betyder også at de er lidt mere kageagtige, og knap så småkageagtige som nogle af dem man køber. Som efter min optik er alt for tørre og kikseagtige. Så hvis du også er til klejner der er lidt mere luftige, så vil jeg anbefale dig at prøve denne opskrift.

Jeg har kogt klejnerne i smagsneutral olie, fordi det lige var det jeg havde, og jeg kan ærlig talt ikke smage eller mærke den store forskel. Om du foretrækker at koge i olie eller palmin, vil jeg lade være helt op til dig.

Rigtig god fornøjelse med julebaget – søde kram, Pilen <3

klejner

klejner

Klejner

Klassiske klejner med kærnemælk inspireret af min farmors opskrift – de her klejner er luftige og let sprøde med en skøn smag af citronskal. Ligesom jeg synes en klejne er allerbedst.
Antal 30 stk

Ingredienser
  

 • 1 æg
 • 95 g sukker
 • 80 g blødt smør
 • 70 g kærnemælk
 • 1/2 tsk hjortetaksalt
 • skal af 1 øko citron
 • 2/3 tsk stødt kardemomme
 • 265 g hvedemel
 • 1 liter smagsneutral olie (fx solsikkeolie) eller du kan bruge palmin, som bruges helt traditionelt.

Sådan gør du
 

 • Bland hvedemel, kardemomme og citronskal i en stor skål.
 • Pisk æg og sukker hurtigt sammen, og rør kærnemælk og hjortetaksalt sammen i en skål for sig.
 • Bland det bløde smør i melblandingen til en smuldret masse. Tilføj både æggeblandingen og kærnemælk og ælt det hele godt sammen med hænderne. Dejen skal være blød og sammenhængende, men skal ikke æltes lige så længe som fx en brøddej.
 • Pak dejen ind i en pose eller husholdningsfilm, og kom den i køleskabet i ca 1 time.
 • Drys en bordplade meget let med hvedemel. Rul dejen ud, så den er 0,5 cm høj. Skær lange baner á 4 cm bredde. Skær nu diagonalt på tværs af banerne, så du får rudeformede dejstykker. Jeg plejer at lave baner med ca 5 cm mellemrum. Du kan skære enten med en kniv eller en klejnespore hvis du ejer sådan en.
 • Skær et hul i midten af hver klejne, og lav en sløjfe ved at bukke dejen ind igennem hullet, så du får den klassiske klejneform. Placer klejnerne på en plade med bagepapir med mellemrum, så de ikke klistrer sammen.
 • Når du har formet dine klejner vil der være rester af klejnedejen fra kanterne – du kan sagtens samle klejnedejen hurtigt igen og rulle ud, og så lave klejner af den sidste dej. Der er jo ingen grund til at den går til spilde.
 • Varm olien op i en stor gryde til 180 grader – tjek evt med enten af en træpind om den begynder at syde når du stikker den i olien – hvis den syder er olien klar. Det er vigtigt at olien er varm nok, så du får en god karamellisering på klejnerne.
 • Kog 3-4 klejner af gangen i den varme olie – vend dem undervejs. Tag dem op når de er gyldne og har fået en fin brun farve. Jeg kan godt lige at de har lidt kulør, men foretrækker du dem lysere, så tag dem bare op en smule før.
 • Placer de friskkogte klejner på fedtsugende papir (eller køkkenrulle) og lad dem køle af inden de nydes. Klejnerne er allerbedst når de er frisklavede, men kan godt opbevares i en kagedåse 1-2 dage og lunes kort i en varm ovn inden servering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opskrift Vurdering
Comment *