Guide til Berlin – restauranter, kaffebarer og seværdigheder

guide til berlin

Få min guide til Berlin med alle mine yndlingssteder! Jeg er ualmindelig begejstret for Berlin, og det er en af de storbyer jeg kan besøge igen og igen. Der er bare noget helt specielt over byen – stemningen, de lækre og ikke mindst billige restauranter, de mange fantastiske kaffebarer og ikke mindst de skønne alternative bydele med grafitti, skøre butikker og skæve personligheder. Jeg er vild med det! Derfor har jeg her samlet en guide med mine favoritter i Berlin – både restauranter, kaffebarer og andre spændende steder der bare skal opleves.

Her i sommerferien besøgte Jonas og jeg Berlin sammen for anden gang, og vi havde simpelthen den skønneste tur, der bød på dejligt vejr, lange gåture, shopping, god mad og hygge. Vi havde hjemmefra besluttet os for at vi bare skulle bruge turen på at udforske byen til fods, og vi planlagde nærmest turen efter de restauranter og kaffebarer vi gerne ville besøge. Vi har nemlig begge været i Berlin en del gange før – så vi følte ikke at det behøvedes at være så kulturelt. Så længe vi bare hyggede os og gjorde lige hvad vi havde lyst til.

Vi er også begge to ret så glade for god mad, kage og kaffe, så det var ligesom det der var i fokus på turen. Og det var altså virkelig lækkert – vi spiste os gennem Berlin, og kunne næsten trille hjem til Danmark igen. Vi havde nogle få steder som vi på forhånd vidste at vi bare SKULLE besøge. Men vi ville også gerne prøve nogle nye steder – det meste var en succes, selvom der var nogle enkelte skuffelser indimellem. Men det er jo en del af gamet.

Hvis du har planer om at besøge Berlin inden for nærmeste fremtid, så tag lige og kig min guide her igennem. Jeg har nemlig valgt de allerbedste steder fra vores tur til Berlin!

RESTAURANTER

dudu sushi berlin

Den første aften i Berlin besøgte vi restaurant DUDU, som er en moderne asiatisk restaurant indrettet i en gammel lagerbygning med mulighed for at sidde både inde og ude under en terrasse. Sidst vi besøgte DUDU smagte vi både en sushi bowl, en karryret og lidt forskelligt sushi, men det var helt klar sushien der vandt – især de helt enkle og klassiske stykker. DUDU er særligt kendte for deres overdådige sushiruller toppet med avocado, salat og en masse forskelligt lir – men jeg må indrømme at min favorit stadig er de helt enkle og klassiske stykker.

Kvaliteten af maden er virkelig god, og både deres sushi og deres karryretter smager virkelig lækkert. Man sidder side om side ved langborde, og stemningen er god. Hvis man ikke er så meget til høj musik, vil jeg dog anbefale at man får et bord udendørs, hvis vejret er til det. Er man til sushi og asiatisk mad er DUDU helt klart et besøg værd.

Restaurant DUDU
http://www.dudu-berlin.de
Torstrasse 134, 10119 Berlin (Mitte)


IMG_2533The Bird i Berlin er en restaurant der får evig ros. Men det er virkelig også fortjent – for de laver en helt fantastisk burgermenu til meget billige penge. Vi valgte at spise vores frokost der, hvor vi fik en menu inkl. drikke for kun 8 Euro! Det er altså til at betale sig fra – maden smagte SÅ godt, og der viar rigelig af den. Jeg havde i hvert fald svært ved at kæmpe mig igennem, trods at der bare var en frokostmenu vi havde bestilt.

Hvis du også er vild med burgere – gerne de snaskede af slagsens i en lækker blød bolle, med enkelt fyld, så er jeg sikker på at The Bird også vil være en succes. Jeg anbefaler at du besøger stedet til frokost, da indretningen ikke er det hyggeligste hvis du spørger mig. Det kommer selvfølgelig an på situationen, men når man er afsted med kæresten vil jeg gerne bruge aftenenerne på nogle lidt mere intime steder der indbyder til at man bliver siddende hele aftenen. Og så i stedet for nyde en lækker burger til frokost.

The Bird findes 2 steder i Berlin – nemlig i mine yndlingsområder Prenzlauerberg og Kreuzberg. Jeg har kun besøgt den på Kreuzberg, så jeg kan ikke sige så meget om indretningen og stemningen på den anden, men jeg tror de er meget ens. Jeg kan i hvert fald stærkt anbefale at man får sin burgercraving stillet på The Bird.

The Bird, Prenzlauerberg
http://www.thebirdinberlin.com
Am Falkplatz 5, 10437 Berlin

The Bird, Kreuzberg
http://www.thebirdinxberg.com
Kottbusser Damm 95, 10967 Berlin


14060503_10154449349559819_1264048857_o-2

Mozzarella Bar & Bottega er et af mine absolut yndlingssteder i Berlin, og jeg kan ikke tage til Berlin uden at den er på listen. Det hænger måske lidt sammen med min forkærlighed for italiensk mad, men jeg er bare helt tosset med maden, indretningen og stemningen her. Restauranten er ret lille og har få pladser, men det er virkelig hyggeligt. Desuden er det rart at komme lidt væk fra den høje basmusik som findes på mange restauranter rundt om i Berlin. Stemningen her er mere hyggelig og intim – perfekt til en aften med kæresten.

Og nu til maden – den er altså bare fantastisk! De har et kort kun med oste, pølse og antipasti. Her kan man få forskellige varianter af hjemmelavede mozzarella oste, lækre pølser og skinke, pesto, tomater osv. Og osten smager simpelthen så godt – det kan slet ikke sammenlignes med sådan en mozzarella man køber i supermarkedet. Det skal simpelthen bare prøves. Jeg vil anbefale at du prøver deres burrata ost, som er en mozzarella med en lidt flydende midte – den du ser på billedet ovenfor. Haps den er god! Derudover vil jeg også anbefale deres lækre pastaretter og en dele-tiramisu til dessert. Men pas på – man kan hurtig forspise sig, hvis man skal igennem hele menukortet. Det er dog det hele værd – enkel og virkelig velsmagende italiensk mad, når det er bedst.

Da der er relativt få pladser og det er ret velbesøgt, vil jeg anbefale at man bestiller bord på forhånd. Næste gang tror jeg vi skal besøge den tilhørende restaurant Al Contadino Sotto le Stelle lidt længere nede af gaden – der ser menukortet virkelig også lækkert ud.

Mozzarella Bar & Bottega, Al Contadino Sotto le Stelle
http://www.bottega.alcontadino.eu
Auguststrasse 34, 10119 Berlin (Mitte)


14060326_10154449349549819_458110400_o-2

Themroc er en lille fransk bistro med et enkelt menukort, super hyggelig indretning og vanvittig rar betjening. Det her var en af de virkelig gode oplevelser, som overraskede utrolig meget. Themroc kører med en dagsmenu, så der er ikke så meget at vælge imellem – hvilket egentlig også kan være meget rart. Det eneste man skal tage stilling til er hvad man vil drikke til sin mad og om man vil have alle 3 retter – vi fik selvfølgelig hele molevitten.

Selve menuen lød ikke af noget specielt, men jeg siger jer at maden smagte godt. Det var virkelig veltilberedt, anderledes og spændende. Desuden var maden ikke særlig tung, hvilket for en gangs skyld var lidt rart – vi blev dog stadig mætte og tilfredse. Forretten bestod af en auberginemousse, en soltørret tomatmousse, lidt ristet hvidløgsbrød og salat. Enkelt og lækkert. Til hovedret fik vi stegt kylling toppet med ristede gulerødder og timian – hertil en lækker squashpasta vendt i olivenolie, citron og nigellafrø. Middagen sluttede vi af med en lækker syrlig jordbærsorbet, en fed creme fraiche, balsamico og friske bær. Perfekt menu sammensætning og lækre smagfulde retter. Det bliver i hvert fald ikke sidste gang vi besøger Themroc – for næste gang ser menuen jo helt sikkert anderledes ud, og så kan man jo bare håbe at det er lige så lækkert og spændende.

Untitled design, kopi 2

Themroc er desuden virkelig hyggeligt og rustikt indrettet – både udendørs og indendørs. Og så skal de virkelig have ros for betjeningen. Hold nu op hvor var det nogle søde tjenere. Stemningen var rar og afslappet, og man havde bare lyst til at blive siddende hele aftenen, hvilket der også blev lagt op til. Næste gang tror jeg i hvert fald at vi bliver til en drink efterfølgende. Vi fik desuden et shot med den kvindelige tjener efter middagen – hun var virkelig festlig!

Themroc får mine varmeste anbefalinger! Stedet var virkelig velbesøgt – de fleste der bare kom forbi kunne nemlig ikke få et bord, så for ikke at gå forgæves anbefaler jeg at man bestiller bord på forhånd.

Themroc
http://www.themroc-berlin.de
Torstrasse 183, 10115 Berlin (Mitte)


CAFEER OG KAFFEBARER

Berlin vrimler med lækre kaffebarer, og når man har en kæreste der er en rigtig kaffenørd, var det selvfølgelig højt prioriteret. Derfor besøgte vi næsten 2 kaffebarer om dagen, og her kommer en oversigt over de bedste steder vi besøgte.

FATHER CARPENTER

Father Carpenter var det første sted vi besøgte da vi ankom til Berlin. Vi var nemlig på jagt efter en god kop kaffe og en lækker frokost. Og stedet skuffede bestemt ikke. Father Carpenter ligger inde i en hyggelig gårdhave med borde både udendørs og indendørs. Desuden har de et lokale tilknyttet med kun takeaway og salg af kaffeudstyr.

Vi fik begge en kop sort filterkaffe, som smagte helt og aldeles fremragende – her har de altså styr på at lave god kaffe. Vi bestilte desuden en gang frokost, og efter at have set deres bud på en egg benedict blev vir hurtigt enige om at vi også måtte smage sådan en. Derfor bestilte vi en egg benedict med pulled pork og en avocadosandwich. Begge dele smagte virkelig lækkert, men jeg synes faktisk at avocadosandwichen var den bedste – rigelig avocado blandet med god feta, chili og masser af krydderier. Næste gang skal jeg lige have et pocheret æg på toppen.

Father Carpenter kan anbefales hvis du vil have en lækker morgenmad/frokost til din kaffe. Stemningen er virkelig hyggelig i gårdhaven, hvis man kan sidde udenfor. Kaffebaren ligger i mitte i det område der er fyldt med gode butikker, så det er oplagt at besøge, hvis du er på shopping i Berlin.

Father Carpenter Coffee Brewers
http://www.facebook.com/fathercarpentercoffee/
Muenzstrasse 21 – 1. Hof, 10178 Berlin (Mitte)


Bonanza coffe

Bonanza Coffee er kendt som en af de bedste kaffebarer og risterier i Berlin, og det er ikke uden grund. Man kan virkelig fornemme at de brænder for kaffe. Stedet er velbesøgt og det vrimler med folk der står i kø for at få en lækker kop kaffe. Det er kaffen der er i centrum her, og man kan ikke få så meget andet – til lidt ærgelse for mit kageelskende hjerte. Kaffen er dog virkelig god, så det kan helt sikkert anbefales.

Caféen er indrettet med en masse udstyr man kan købe, hvilket min kaffenørdede kæreste var ret så begejstret for – jeg frygtede et kort øjeblik at vi skulle slæbe rundt på diverse kaffeudstyr resten af dagen.

bonanza berlin

Hvis du gerne vil have en virkelig god kop kaffe, tilberedt af passionerede kaffenørder, så kan Bonanza anbefales. Hvis du gerne vil have et stykke kage eller noget andet lækkert til kaffe så er der heldigvis også mange andre steder der serverer lækre kager.

Bonanza Coffee
http://www.bonanzacoffee.de
Oderberger Strasse 35, 10435 Berlin (Prenzlauerberg)
Risteri og café – Adalberstrasse 70, 10999 Berlin (Kreuzberg)


restauranter i berlin

No Fire No Glory er en af de caféer vi også besøgte sidst vi var i Berlin – hvor vi også nærmest nåede at blive stamkunder. Der nød vi nemlig næsten hver morgen en kop kaffe og en croissant på caféen. No Fire No Glory er virkelig hyggeligt, og så laver de bare helt fantastisk kaffe og de bedste croissanter. Så behøves jeg faktisk ikke meget mere at starte min dag på.

No Fire No glory får deres kaffebønner fra københavnske Coffee Collective, hvilket formentlig er grunden til at kaffen lige er lidt dyrere her end de andre steder. Vi fik en aeropress hver som smagte helt fantastisk – den var lækker frisk og syrlig. En af de bedste kopper kaffe jeg fik på turen – og prøv lige at se den smukke rødlige farve og de fine kander vi fik serveret kaffen i. Det er altså også noget der virkelig tæller op i det samlede indtryk.

no fire no glory berlin

Hvis du bor på Prenzlauerberg vil jeg helt sikkert anbefale at du besøger No Fire No glory for en lækker kop kaffe og en af deres fantastiske croissanter!

No Fore No Glory
http://www.gloryberlin.blogspot.dk
Rykestrasse 45, 10405 Berlin (Prenzlauerberg)


the barn berlin

The Barn er også en af de mere kendte kaffebarer i Berlin, som har eget risteri. Her kan man også mærke at de virkelig går op i kaffe, og der bliver kælet for detaljerne. Indretningen er rustik med masser af træ, og så er det en af de større kaffebarer. Her bliver der gjort meget ud af at man som kunde kan se kaffen blive brygget, og de guider en igennem hvilke bønner der bliver brugt og hvilke smagsnoter man skal ligge mærke til – det er noget jeg er fan af.

Der er ingen tvivl om at de er super dygtige hos The Barn, vi var desværre bare lidt uheldige med betjeningen. Der var ikke mange smil at hente og vi syntes at de virkede lidt sure. Hvilket var lidt ærgeligt og trækker helhedsindtrykket ned. Kaffen smagte dog virkelig godt, og det skal ikke afholde mig fra at besøge The Barn igen – måske hende baristaen bare havde en lidt dårlig dag.

the barn berlin

The Barn har også lækre sandwich og kager som man kan nyde sammen med sin kop kaffe. Men man skal være tidligt ude hvis man vil nå en croissant – jeg havde i hvert fald en mindre krise en dag, da jeg ikke kunne få den croissant som jeg virkelig havde glædet mig til. Heldigvis har de mange andre lækre kager.

The Barn ligger flere steder i Berlin, men vi har kun besøgt selve risteriet, så jeg kan desværre ikke sige så meget om indretning og betjening i den anden.

The Barn – Coffe Roasters Berlin
http://www.barn.bigcartel.com
Risteri og café – Schönhauser Allee 8, 10119 Berlin (Prenzlauerberg/Mitte)
Café – Auguststrasse 58, 10119 Berlin (Mitte)


fenster coffee

Fenster Coffee var uden tvivl en af de bedste oplevelser og overraskelser på turen. Det var et sted vi ikke havde hørt om hjemmefra, men som vi tilfældigvis gik forbi på Kreuzberg en af dagene. Bag Fenster Coffee står Jonathan, som tidligere havde arbejdet for Bonanza Coffee, men som nu havde åbnet sit eget sted. Det var lille, men super hyggeligt, og med bænke udenfor hvor man kunne nyde sin kaffe i solen.

Her kan man virkelig tale om passion! Jonathan var simpelthen så hyggelig og så kunne man bare mærke at han virkelig brændte for kaffe. Vi fik en laaaaang snak med ham om kaffe, udstyr og meget mere. Det var simpelthen så fascinerende at snakke med en ildsjæl som ham, og jeg er tosset med folk der bare brænder for det de laver. Jonathan solgte desuden de flotteste håndlavede træhåndtag til chemex, som Jonas selvfølgelig blev nødt til at købe med hjem. De var simpelthen så lækre og smukke at se på.

Vi fik en virkelig lækker kop filterkaffe og en delesandwich på Fenster Coffee. Sandwichen var med bagte tomater og marokkansk kylling lagt mellem det lækreste surdejsbrød. Den smagte simpelthen fantastisk, og så var det det bedste brød jeg endnu har fået i Berlin.

fenster coffee berlinfenster coffee berlin

Det kan virkelig anbefales at nyde en lækker kop kaffe og en sandwich til frokost hos Fenster Coffee. Om ikke andet så kom forbi og mærk stemningen og passionen fra Jonathan og bliv fristet til at købe en af de smukke chemex kander med hjem.

Fenster Coffee
http://www.facebook.com/fenstercoffee/
Falckensteinstrasse 5, 10997 Berlin (Kreuzberg)


Five elephant berlin

Five Elephant kaffebar er simpelthen et must når jeg er i Berlin – de laver både god kaffe, men det er altså deres cheesecake jeg kommer igen for at besøge. Og jeg er bestemt ikke den eneste der kender til den famøse cheesecake. Når man kigger rundt er der mindst et stykke cheesecake at finde ved alle bordene. Og det er ikke bare en hype – for den cheesecake er den bedste cheesecake jeg nogensinde har smagt – med en lækker karamelliseret kiksebund, det blødeste søde cheesecakefyld og et syrligt lag på toppen. Jeg kunne skrive en hel roman om hvor fantastisk den cheesecake er – men jeg har ikke så meget andet at sige end at den bare SKAL smages.

Five Elephant er både en café og et risteri, så her har de virkelig også styr på kaffen. Det er et koncept jeg er fan af – god kaffe og kage. Det hører altså sammen i min verden.

Vi besøgte Five Elephant to gange på turen – bare for liiiige at smage et stykke cheesecake mere inden vi skulle hjem. Og så er deres passionsfrugttærte altså virkelig også god, hvis man nu også vil prøve noget andet.

Five Elephant – Coffee Roastery and Cake Shop
http://www.fiveelephant.com
Reichenbergerstrasse 101, 10999 Berlin (Kreuzberg)


ANDRE SEVÆRDIGHEDER OG SPISESTEDER

The Q shopping center

The Q Shopping Center ligger på Friedrichstrasse, og er et besøg værd, hvis du alligevel har været ude og besøge Checkpoint Charlie og er ude og vandre i midtbyen. The Q er et kæmpe shoppingcenter i flere etager, og i underetagen finder du nogle små caféer og bistroer, hvor der er masser af forskellige lækkerier. Her fik vi en Flammkuchen til virkelig få penge og en lækker rabarbersodavand.

Flammkuchen er en slags meget tynd pizza med cremefraiche, bacon og rødløg – virkelig simpelt og lækkert. Du kan vælge både at spise den derinde eller tage den med, og der er rigelig mad til 2 personer. Bare et lille tip hvis du er sulten, og går rundt inde i midtbyen – så haps lige sådan en flammkuchen med på gåturen, og så kan man lidt igen.

The Q – Shopping Center
Friedrichstrasse 67-70, 10117 Berlin


marked kollwitzplatz

Markedet på Kollwitzplatz er et hyggeligt lille marked med alle mulige lækre madboder, hvor man både kan købe noget lækkert til ganen, men også med mulighed for at købe nogle lækre ingredienser med hjem til en hjemmelavet middag. Det er et miks af mad, tøj, blomster, musik og nips – en perfekt måde at bruge sin lørdag formiddag på, og måske nyde lidt lækkert i solen.

Jeg elsker at gå på marked – at smage, dufte og røre ved alle de lækre sager man nu kan finde. Vi kom dog igen på dette marked af en helt bestemt grund – nemlig for at spise en Cannelé Bordelais, som vi smagte for første gang, da vi var i Berlin sidste år i påsken. Cannelé Bordelais er en lille fransk kage, der er sprød og karamelliseret på ydersiden, og luftig og blød indeni. Kagerne bliver bagt i kobberforme, hvilket er med til at give dem den helt specielle konsistens og den fine form.

market at kollwitzplatz

IMG_2785Vi fik også en lækker omgang pommes med hjemmelavet ketchup og dressing, hvilket vi sad og nød i solen, mens vi observerede folk der gik forbi og lyttede til musikken der blev spillet rundt omkring. Markedet foregår hver lørdag fra 10-16, og det kan virkelig anbefales. Jeg ved ikke om det foregår hele året rundt, men det var der i hvert fald både i påsken og sommerferien.

Farmers’ Market on Kollwitzplatz
Kollwitzplatz 1, 10405 Berlin (Prenzlauerberg)


blub Berlin

BlUB i Berlin er et gammelt nedlagt friluftsbad, der lukkede i 2005 pga. rotter, hvorefter det blev brugt af unge til at holde fester og male graffiti. BLUB er smukt på den smadrede og Berlin-agtige måde med ødelagte glaspartier, brændte bygningsdele og masser af graffiti.

BLUB er lukket for offentligheden, og der er hegn hele vejen rundt om, så det indbyder ikke ligefrem til at man kommer på visit. Vi var dog ret så nysgerrige, så selvom vi kunne se at der var byggearbejde derinde fandt vi et hul i hegnet og sneg os ind for at tage billeder af det gamle friluftsbad. Det var en virkelig anderledes oplevelse og en anderledes seværdighed, men jeg synes alligevel at det var helt fantastisk. Det er simpelthen kun i Berlin at man finder sådan nogle steder, der bare er helt ødelagte og graffitimalede.

Der var en del byggearbejde i den ene ende af området, så jeg tror måske de er ved at rive det ned, så om det er der næste gang vi besøger Berlin må tiden dog vise. Hvis du har mod på at snige dig ind gennem hegnet for at tage nogle billeder og se det gamle forladte friluftsbad, så vær lige lidt forsigtig. Der er pigtråg og glasskår mange steder, så man skal lige se sig for – og undersøg måske lige om det stadig står, hvis du kunne tænke dig at besøge BLUB.

BLUB (Berliner Luft- und Badeparadis)
Buschkrugallee 64, 12359 Berlin (Neukölln)


berlin rejseguide

Mauerpark ligger i den nordlige del af Prenzlauerberg og er en kæmpe park der ligger op af et stort stadion. Selve stadion er lukket af for offentligheden, men det er igen en af de meget rustikke dele af byen med masser af graffiti. Mauerpark myldrer med folk, og da vi kom forbi var der også en masse madboder, musik og folk der sad og grillede rundt omkring.

berlin restaurantguide

Mauerpark er hyggelig hvis man gerne vil lidt væk fra alle butikkerne, og så er det jo oplagt at købe noget lækkert mad på et marked og sætte sig i parken med et tæppe og nyde sin aftensmad der. Det tænker jeg vi skal prøve næste gang vi besøger Berlin. Parken og stadion er virkelig flot med al graffitien, og det er et oplagt sted at tage nogle fede billeder.

Mauerpark
Gleimstrasse 55, 10437 Berlin (Prenzlauerberg)


 

3 Comments on Guide til Berlin – restauranter, kaffebarer og seværdigheder

2Pingbacks & Trackbacks on Guide til Berlin – restauranter, kaffebarer og seværdigheder

  1. […] det kommer til lækker kultur, hyggelige bydele og mega lækker mad og kaffe! Husk at læse min Berlin guide hvis du planlægger en tur til den fantastiske by i det nye […]

  2. […] Kreuzberg bydelen. Men jeg var blevet anbefalet netop Five Elephant af Camilla, som har bloggen Pilens Køkken og som også har skrevet en guide om […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *