Surdejspandekager


surdejspandekager

Når man bager med surdej sker det ofte at man har en del surdej til overs – og ofte ved jeg altså ikke helt hvad jeg skal gøre ved de her surdejsrester, og så ender det altså ofte i skraldespanden. Og det er faktisk ret meget surdej der ender sine dage i skraldespanden, når man bager brød ret ofte, hvilket jo er virkelig ærgeligt. Til gengæld kan disse surdejsrester bruges i lækre pandekager, som passer perfekt til et ekstra lækkert morgenmåltid!

Jeg har set både Cathrine Brandt og Rebekka Brokman (hvis du ikke kender dem, så bør du altså lige tage et kig på både deres blog og instagram – de er super seje til især surdej og brød!) bruge deres surdejsrester i henholdsvis pandekager og vafler, hvilket gav mig lyst til selv at bruge mine surdejsrester på en lignende måde.

Jeg elsker virkelig vafler, men jeg hader at gøre vaffeljernet rent, så derfor faldt valget på en omgang pandekager. Jeg bruger en rimelig stor mængde surdej i pandekagerne, men det giver altså en virkelig dejlig syrlig smag. Og når pandekagerne så også får et skud sukker, lidt smør og krydderier, så er der altså virkelig lækre brunch pandekager på ingen tid. Perfekt hvis du vil sætte en bolledej over til fx søndag morgen – så kan du friske surdejen op sent fredag aften, og så bruge den aktive surdej lørdag morgen til bolledej og pandekager. Så er der luksus morgenmad heeeeele weekenden!

Jeg topepde pandekagerne med græsk yoghurt og denne brombærkompot – men du kan bruge lidt hvad dit køkken byder på af fx sirup, yoghurt, friske bær, frugt, kompot og knas. Måske en lille håndfuld hakket chokolade, hvis det skal være ekstra luksus.

Rigtig dejlig weekend til jer alle – søde kram, Pilen <3

surdejspandekager


INGREDIENSER (10-12 stk)

1 æg
1/2 dl sødmælk
2 dl surdej (jeg bruger surdej fra denne opskrift)
2 spsk rørsukker
1/2 tsk kardemomme
1/2 tsk kanel
1/2 tsk bagepulver
et nip flagesalt
50 g hvedemel
40 g smeltet smør, let afkølet

FREMGANGSMÅDE

Pisk æg, sødmælk, surdej og rørsukker godt sammen. Bland kardemomme, kanel, bagepulver, hvedemel og flagesalt og rør det i dejen lidt af gangen, så der ikke kommer klumper i dejen. Rør smøret i dejen og lad den hvile tildækket på køkkenbordet i ca 1 time.

Varm en pande op til medium varme og smelt en god klat smør på panden. Steg 4 pandekager af gangen – ca 1/3 dl dej per pandekage. Steg dem 1-2 minutter på hver side alt efter hvor varm din pande er. De skal blive gyldne på undersiden og danne små bobler på toppen inden du vender dem.

Nyd pandekagerne med dine yndlings toppings – jeg toppede dem med græsk yoghurt og brombærkompot.

brunchpandekager


1Pingbacks & Trackbacks on Surdejspandekager

  1. […] Husk at din surdej skal være god aktiv når du bager uden gær – jeg frisker gerne min surdej op dagligt. Også selvom jeg ikke bruger den hver dag. Hvis du har surdej i overskud kan det fryses og gemmes til fx surdejspandekager. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *