Koldhævede rundstykker med frø og kerner


koldhævede rundstykker
Koldhævede rundstykker med frø og kerner – et lækkert alternativ til den helt klassiske version med birkes. Disse rundstykker har lidt mere bid og smag pga de mange frø og kerner i både dejen og på top og bund. Jeg er helt og aldeles vild med de her luftige og sprøde rundstykker, og jeg håber at de bliver lige så populære hos jer.

Jeg elsker virkelig at bage rundstykker selv – de kan nemlig blive helt fantastisk luftige og sprøde. Og så smager de meget bedre end de købte rundstykker, hvis du spørger mig.

Disse rundstykker bliver lavet uden surdej, så her kan alle være med. Til gengæld kræver de en god omgang æltning på røremaskine og lang hævetid. Men så kan man til gengæld også nyde sprøde friskbagte rundstykker til morgenmad.

Rigtig god bagelyst – søde kram, Pilen <3

Prøv også mine klassiske rundstykker med birkes eller mine rundstykker med surdej.

rundstykker med frø og kerner

Koldhævede rundstykker med frø og kerner

Lækre sprøde og luftige koldhævede rundstykker med frø og kerner – perfekte til morgenbordet.
Antal 18 stk

Ingredienser
  

  • 120 g kogende vand
  • 120 g blandede frø og kerner (jeg brugte en blanding af hørfrø, solsikkekerner og græskarkerner)
  • 150 g yoghurt (fx tykmælk eller a38)
  • 425 g lunken vand
  • 600 g hvedemel med højt proteinindhold (fx manitoba eller tipo00)
  • 75 g grovhvalsede havregryn
  • 5 g gær
  • 25 g lunken vand
  • 16 g salt
  • ca 125 g blandede frø, kerner og birkes

Sådan gør du
 

  • Bland de 120 g blandede frø og kerner med kogende vand og lad det trække indtil det er kølet af til stuetemperatur.
  • Bland yoghurt, de 425 g vand, havregryn og hvedemel i røreskålen til din røremaskine, og rør det sammen så der ikke er noget synligt mel tilbage. Læg låg på skålen og lad det stå til autolyse i 1 time.
  • Rør gær ud i de 25 g vand og hæld det i røreskålen sammen med de iblødsatte kerner. Ælt nu blandingen ved lav hastighed (jeg ælter ved 2 ud af 5) i 1 minut. Tilsæt så salt og ælt dejen videre ved lav hastighed i yderligere 10 min. Skru op til medium hastighed og ælt dejen videre i 2-3 minutter – dejen skal blive blank og slippe skålens sider.
  • Smør en stor bøtte med olivenolie og hæld dejen heri. Fold dejen på alle fire led, så dejen bliver spændt op og læg låg på bøtten. Lad bøtten stå 1,5 time ved stuetemperatur, og sæt den herefter i køleskabet natten over – gerne i 16-18 timer.
  • Næste morgen tænder du ovnen på 250° traditionel ovn – gerne med et bagestål i ovnen. Lad bagestål (eller alternativt en bageplade) blive godt varm i ovnen i 1 time.
  • Bland dine frø, kerner og birkes og drys en smule ud på bordpladen. Hæld nu dejen ud af bøtten, så den lander ovenpå dine frø og kerner og skub forsigtigt til den så den ligger som et rektangel.
  • Drys de resterende frø, kerner og birkes på toppen af dejen.
  • Del dejen i 3 lange baner, og skær med en dejhakker 6 rundstykker af hver bane. Fordel rundstykkerne på 2-3 stykker bagepapir alt efter hvor stor din bageplade/bagestål er.
  • Bag en plade rundstykker af gangen. Skub bagepapir med rundstykker ind på det varme bagestål/bageplade og hæld 1,5 dl vand i et fad i bunden af ovnen for at skabe damp.
    Bag rundstykkerne ved 250° traditionel ovn i 18-19 min, til de har fået en flot gylden farve og er sprøde.
    Lad gerne ovnen og bagestålet stå og blive lidt ekstra varm i minimum 5 minutter mellem hver plade du bager. Husk også at komme nyt vand i bunden af ovnen ved hver plade, så der dannes damp ved bagningen af alle tre plader.
  • Lad rundstykkerne køle lidt af inden de nydes lune.

Noter

TIP! Rundstykkerne kan sagtens fryses. Når de skal nydes igen er det bedst at de er tøet op til stuetemperatur. Herefter kommer de 5 minutter i en 200 grader varm ovn.
kernerundstykker

13 Comments on Koldhævede rundstykker med frø og kerner

  1. Eva Rødkjær Langballe
    31/01/2020 at 09:00 (5 år ago)

    Kan de stå længere en 16-18 timer på køl inden formning og bagning

    Svar
    • pilenskoekken90
      12/02/2020 at 11:34 (5 år ago)

      ja men helst ikke mere end 24 timer 🙂

      Svar
      • Rikke
        11/02/2023 at 21:07 (2 år ago)

        Helt fantastiske boller.
        Jeg tilsætter 100 g grahamsmel, det giver en god smag.
        Tak for god opskrift.

        Svar
        • Rikke
          12/02/2023 at 08:22 (2 år ago)

          Bollerne hæver ikke lige så meget med grahamsmel, men giver en god smag

          Svar
    • Kirsten Rostbøll Pedersen
      26/05/2020 at 18:09 (5 år ago)

      Kan jeg bruge andet end yoghurt eller andet surmælks produkt er i sommerhus og har ikke noget

      Svar
      • pilenskoekken90
        07/06/2020 at 11:03 (4 år ago)

        beklager det sene svar – du kan sagtens bruge en anden slags surmælksprodukt – det kan dog godt ændre lidt på konsistensen hvis du bruger en tyk yoghurt som fx skyr eller græsk yoghurt 🙂

        Svar
  2. Signe
    17/03/2020 at 14:29 (5 år ago)

    Bliver simpelthen nød til at sige, hold kæft en god opskrift! Det er længe siden jeg har set en rigtig opskrift på brød! Tak for det! Og tak fordi det hele er i gram det gør det meget nemmer at arbejde med!

    Svar
  3. Kristine
    31/07/2020 at 11:21 (4 år ago)

    Hej

    Skal vandet drænes fra de kerner der er l blød eller skal del hele blandes i?

    Svar
  4. Magdalena Tran
    01/09/2020 at 20:03 (4 år ago)

    hej kan man bruge chia , solsikke og hørfrø kerne i stedet for græskarkerner??? tak
    mvh Magdalena

    Svar
    • pilenskoekken90
      15/09/2020 at 07:30 (4 år ago)

      Ja men måske mængden skal være lidt mindre hvis du bruger chiafrø, da de virkelig suger meget væske 🙂

      Svar
  5. Kyung
    14/01/2021 at 09:14 (4 år ago)

    Vigtigt spørgmål, hvad har I andre gjort

    Skal det overskydende vand hældes fra kernerne????

    Svar
    • Carro
      04/06/2021 at 22:30 (4 år ago)

      Jeg brugte 5-kornsblandning og den suger op al væske. De er blot lidt fugtige når de har stået en time.

      Svar
    • Maria
      19/07/2021 at 14:40 (3 år ago)

      Der er intet overskydende vand i min portion…

      Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opskrift Vurdering




Comment *