Rugbrød uden kerner med surdej – bondebrød


rugbrød uden kerner
Et virkelig lækkert og saftigt rugbrød uden kerner og med surdej. Et rugbrød der er perfekt til små børn der skal lære at spise, men også et brød som som resten af familien kan spise. Herhjemme spiser vi det gerne allesammen. For sådan et hjemmebagt rugbrød er altså noget af det bedste.

Nu har jeg efterhånden bagt rigtig meget rugbrød og haft mange forsøg på bondebrød til både Carla og Hugo, da de skulle lære at spise. Og efter rigtig mange forsøg, så er det her rugbrød uden kerner altså vinderen. Det er super lækkert med en god og saftig krumme og en smag som gerne skulle passe til hele familien.

Hvis i også har små børn der endnu ikke spiser kerner, så vil jeg virkelig anbefale dette. Det er virkelig nemt at røre sammen og kræver ikke mange kræfter i køkkenet.

Hvis du hverken vil have sukker eller salt i brødet kan begge dele sagtens udelades eller du kan skære ned på mængden. Men da vi allesammen herhjemme spiser af brødet, synes jeg at både sødme og salt klæder det rigtig godt.

Rugsurdej eller hvedesurdej?
Til dette rugbrød foretrækker jeg at bruge en hvedesurdej. Jeg synes at det giver den bedste krumme og den bedste hævning af brødet. Normalt bruger jeg en rugsurdej til rugbrød, men da brødet her er lettere med både rugmel og hvedemel i dejen, synes jeg at hvedesurdejen fungere bedst. Se nederst i opskriften hvordan jeg frisker min surdej op inden bagning.

Rigtig god bagelyst – søde kram, Pilen <3

Jeg bruger denne her form fra Eva Trio til kagen . Den slipper let og er virkelig god at bage både kage og brød i. Hvis du bager i en større rugbrødsform bliver brødet fladere og bagetiden skal sættes ned. Alternativt kan du gange opskriften op til en større form.

bondebrød
rugbrød uden kerner

Surdejsrugbrød uden kerner

Lækkert og saftigt surdejsrugbrød uden kerner – perfekt til små børn der skal lære at spise brød, men kan også sagtens nydes af hele familien.
Antal 12 skiver

Ingredienser
  

  • 400 g lunken vand
  • 130 g ung surdej – gerne en hvedesurdej med både fint og groft mel (surdejen skal peake – se nederst i opskriften, hvordan jeg frisker min surdej op)
  • 10 g sirup kan undlades, hvis man gerne vil lave det helt sukkerfri
  • 235 g groft rugmel
  • 250 g sigtet hvedemel
  • 10 g mørk maltmel
  • 9 g salt du kan skære ned på saltet eller undlade det helt hvis det kun er til babyer/små børn – men hvis hele familien skal nyde brødet synes jeg at den angivne saltmængde giver den bedste smag til brødet.

Sådan gør du
 

  • Rør vand, surdej og sirup sammen.
  • Tilsæt groft rugmel, hvedemel, maltmel og salt og rør dejen godt sammen – jeg rører den sammen på min røremaskine med k-spaden. Jeg rører dejen i 3-4 minutter (du kan også bruge en grydeske til at røre med, hvis du ikke har en røremaskine).
  • Smør en rugbrødsform med smør (jeg har linket til den jeg bruger oppe i indlægget – brug gerne en lille rugbrødsform af ca samme størrelse, eller gang opskriften op, så den passer til en større form) og kom dejen heri. brug en våd ske til at trykke dejen ned i formen og gøre overfladen jævn.
  • Pak din rugbrødsform ind i en plasticpose eller dæk med et fugtigt viskestykke, så den ikke tørrer ud. Lad dit rugbrød hæve i 6-8 timer. Rugbrødet skal hæve med ca 75% i formen – ikke helt til dobbelt størrelse.
  • Bag rugbrødet ved 180 grader over/under varme i 1 time.
  • Vend det varme rugbrød ud af formen og pak det ind i et viskestykke mens det køler af – på den måde får du en nogenlunde sprød skorpe, men uden at den er stenhård.

Noter

Opfriskning af surdej
Aftenen før: her blander jeg 25 g moden surdej + 25 g lunken vand + 25 g mel (heraf 5 g groft mel (ikke rugmel) og 20 g hvedemel)
Om morgenen: Bland de 75 g moden surdej fra aftenen før + 75 g lunken vand + 75 g mel (heraf 15 g groft mel (ikke rugmel) + 60 g hvedemel. 
Lad surdejen stå i 5-6 timer (afhængig af temperatur i dit hjem) til den peaker. Når surdejen er boblet godt op til minimum dobbelt størrelse er den klar til bagning. 
surdejsrugbrød

Prøv også mit rugbrød uden kerner.


1 Comment on Rugbrød uden kerner med surdej – bondebrød

  1. Sara
    16/11/2020 at 20:10 (3 uger ago)

    Hej,
    Ser virkelig lækkert ud!
    Kan det bages med gær? Er ikke så god til surdej

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opskrift Vurdering




Comment *