Rugbrød uden kerner med surdej – bondebrød


rugbrød uden kerner
Et virkelig lækkert og saftigt rugbrød uden kerner og med surdej. Et rugbrød der er perfekt til små børn der skal lære at spise, men også et brød som som resten af familien kan spise. Herhjemme spiser vi det gerne allesammen. For sådan et hjemmebagt rugbrød er altså noget af det bedste.

Nu har jeg efterhånden bagt rigtig meget rugbrød og haft mange forsøg på bondebrød til både Carla og Hugo, da de skulle lære at spise. Og efter rigtig mange forsøg, så er det her rugbrød uden kerner altså vinderen. Det er super lækkert med en god og saftig krumme og en smag som gerne skulle passe til hele familien.

Hvis i også har små børn der endnu ikke spiser kerner, så vil jeg virkelig anbefale dette. Det er virkelig nemt at røre sammen og kræver ikke mange kræfter i køkkenet.

Hvis du hverken vil have sukker eller salt i brødet kan begge dele sagtens udelades eller du kan skære ned på mængden. Men da vi allesammen herhjemme spiser af brødet, synes jeg at både sødme og salt klæder det rigtig godt.

Rugsurdej eller hvedesurdej?
Til dette rugbrød foretrækker jeg at bruge en hvedesurdej. Jeg synes at det giver den bedste krumme og den bedste hævning af brødet. Normalt bruger jeg en rugsurdej til rugbrød, men da brødet her er lettere med både rugmel og hvedemel i dejen, synes jeg at hvedesurdejen fungere bedst. Se nederst i opskriften hvordan jeg frisker min surdej op inden bagning.

Rigtig god bagelyst – søde kram, Pilen <3

Jeg bruger denne her form fra Eva Trio til kagen . Den slipper let og er virkelig god at bage både kage og brød i. Hvis du bager i en større rugbrødsform bliver brødet fladere og bagetiden skal sættes ned. Alternativt kan du gange opskriften op til en større form.

bondebrød
rugbrød uden kerner

Surdejsrugbrød uden kerner

Lækkert og saftigt surdejsrugbrød uden kerner – perfekt til små børn der skal lære at spise brød, men kan også sagtens nydes af hele familien.
5 fra 6 stemmer
Antal 12 skiver

Ingredienser
  

  • 400 g lunken vand
  • 130 g ung surdej – gerne en hvedesurdej med både fint og groft mel (surdejen skal peake – se nederst i opskriften, hvordan jeg frisker min surdej op)
  • 10 g sirup kan undlades, hvis man gerne vil lave det helt sukkerfri
  • 235 g groft rugmel
  • 250 g sigtet hvedemel
  • 10 g mørk maltmel
  • 9 g salt du kan skære ned på saltet eller undlade det helt hvis det kun er til babyer/små børn – men hvis hele familien skal nyde brødet synes jeg at den angivne saltmængde giver den bedste smag til brødet.

Sådan gør du
 

  • Rør vand, surdej og sirup sammen.
  • Tilsæt groft rugmel, hvedemel, maltmel og salt og rør dejen godt sammen – jeg rører den sammen på min røremaskine med k-spaden. Jeg rører dejen i 3-4 minutter (du kan også bruge en grydeske til at røre med, hvis du ikke har en røremaskine).
  • Smør en rugbrødsform med smør (jeg har linket til den jeg bruger oppe i indlægget – brug gerne en lille rugbrødsform af ca samme størrelse, eller gang opskriften op, så den passer til en større form) og kom dejen heri. brug en våd ske til at trykke dejen ned i formen og gøre overfladen jævn.
  • Pak din rugbrødsform ind i en plasticpose eller dæk med et fugtigt viskestykke, så den ikke tørrer ud. Lad dit rugbrød hæve i 6-8 timer. Rugbrødet skal hæve med ca 75% i formen – ikke helt til dobbelt størrelse.
  • Bag rugbrødet ved 180 grader over/under varme i 1 time.
  • Vend det varme rugbrød ud af formen og pak det ind i et viskestykke mens det køler af – på den måde får du en nogenlunde sprød skorpe, men uden at den er stenhård.

Noter

Opfriskning af surdej
Aftenen før: her blander jeg 25 g moden surdej + 25 g lunken vand + 25 g mel (heraf 5 g groft mel (ikke rugmel) og 20 g hvedemel)
Om morgenen: Bland de 75 g moden surdej fra aftenen før + 75 g lunken vand + 75 g mel (heraf 15 g groft mel (ikke rugmel) + 60 g hvedemel. 
Lad surdejen stå i 5-6 timer (afhængig af temperatur i dit hjem) til den peaker. Når surdejen er boblet godt op til minimum dobbelt størrelse er den klar til bagning. 
surdejsrugbrød

Prøv også mit rugbrød uden kerner.


20 Comments on Rugbrød uden kerner med surdej – bondebrød

  1. Sara
    16/11/2020 at 20:10 (4 år ago)

    Hej,
    Ser virkelig lækkert ud!
    Kan det bages med gær? Er ikke så god til surdej

    Svar
  2. Nette
    20/03/2021 at 19:58 (4 år ago)

    5 stars
    Meget, meget lækkert brød. Nem opskrift. Tak.

    Svar
  3. Nette
    20/03/2021 at 19:59 (4 år ago)

    5 stars
    Meget lækkert brød. Nem opskrift. Tak.

    Svar
  4. Annemette
    10/04/2021 at 13:15 (4 år ago)

    Dejlig opskrift. Og når man ikke har røremaskine og en baby siddende på hoften, så kan man altså godt lade være med at røre helt så meget, det bliver stadig rigtig godt

    Svar
  5. Sebastian
    31/10/2021 at 13:27 (3 år ago)

    5 stars
    Virkelig lækkert brød. Hvor meget vand vil du vurdere, der skal i dejen, hvis man erstatter hvedemelet med rugmel og altså udelukkende bruger rugmel i opskriften?

    Svar
    • pilenskoekken90
      19/11/2021 at 09:23 (3 år ago)

      Hvor er det dejligt at høre 🙂
      Det kan jeg desværre ikke komme med et bud på – jeg ville prøve mig lidt frem og starte med at skære en smule vand fra 🙂

      Svar
  6. Sarah
    20/12/2021 at 20:10 (3 år ago)

    Det lyder som et rigtigt lækkert brød som jeg helt klart skal prøve at lave. Men lige et kort spørgsmål: Bruger du lys eller mørk sirup?

    Svar
    • pilenskoekken90
      28/12/2021 at 07:48 (3 år ago)

      Jeg bruger lys sirup, men du kan også bruge mørk 🙂

      Svar
    • Jean
      21/01/2024 at 15:39 (11 måneder ago)

      Virkelig lækkert brød og nem og overskuelig opskrift

      Svar
    • Annette
      24/05/2024 at 14:42 (6 måneder ago)

      Hejsa.
      Hvordan laver jeg en surdej til det rugbrød? Har ikke noget surdej.
      Hilsen Annette.

      Svar
  7. Malene
    29/01/2022 at 07:06 (3 år ago)

    5 stars
    Tak for en super opskrift. Jeg har bagt det en del gange nu. Da jeg ikke har børn hjemme mere, blander jeg nogle gange en mørk øl i og bruger mørk malt sirup. Det er simpelhen det bedste rugbrød jeg har smagt. Køber aldrig mere.

    Svar
  8. Sarah
    22/03/2022 at 14:15 (3 år ago)

    5 stars
    Virkeligt lækkert rugbrød som bare lykkes hver gang! Tusind tak for en fantastisk opskrift. Jeg putter en smule mere maltmel i (+5g) hvilket giver en lidt dybere smag, og selv min mand, som ellers ikke er til rugbrød, elsker det 😀

    Svar
  9. Vibeke wissing
    23/03/2022 at 13:32 (3 år ago)

    Kan jeg bage brødet uden maltmei?
    Hilsen Vibeke

    Svar
  10. Lene Schiøtt
    23/07/2022 at 16:04 (2 år ago)

    Hvorfor får vi ikke opskriften på surdej.

    Svar
  11. Lisbet
    13/10/2022 at 05:57 (2 år ago)

    Translation to English please.

    Svar
  12. Lone
    15/12/2022 at 20:22 (2 år ago)

    Tak for god rugbrødsopskrift til børnebørnene (jeg lavede også din honningkage med succes for nylig :-).
    Linket til Eva Trio formen virker desværre ikke. Jeg vil rigtig gerne købe præcis din form. Vil du isætte nyt link, eller skrive hvad formen hedder, tak.
    Mange hilsner Lone

    Svar
  13. Annette Gearey
    14/04/2023 at 23:03 (2 år ago)

    Kan ikke se hvilken Eva Trio form du bruger. Kunne du oplyse rumindholdet. Vil gerne prøve din opskrift, men jeg tror at mine forme er større.

    Svar
  14. Jean Sinnet Callesen
    09/01/2024 at 13:10 (11 måneder ago)

    5 stars
    Endelig har jeg fundet en opskrift der lykkes. (hver gang)
    Min mand der ellers kun er til Det Sønderjyske rugbrød synes det er det bedste af alle. Tak for en god opskrift. Hilsen Jean

    Svar
  15. Ann
    31/01/2024 at 07:50 (10 måneder ago)

    Er det den høje 2-liters-form du bruger?

    Svar
    • Malene
      22/03/2024 at 20:40 (9 måneder ago)

      Ja, jeg bager det i en 2 liters form og den passer perfekt. Giver fine store skiver 🙂

      Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opskrift Vurdering




Comment *