Fastelavnsboller med hindbær, mandelsmør og karamelganache


fastelavnsboller med hindbær

Jeg har før nævnt at fastelavn er min yndlings sæson når det kommer til bagværk – og det har altså ikke ændret sig. Jeg kunne sagtens spise fastelavnsboller året rundt, og jeg starter gerne fastelavnsbollesæsonen allerede d. 1. januar, så jeg kan nå at spise så mange som muligt inden fastelavn. Og denne her version af mine fastelavnsboller med hindbær, mandelsmør og karamelganache er et virkelig lækkert alternativ til den klassiske udgave.

Hvis man ikke orker at lave både hjemmelavet hindbærmarmelade og mandelsmør kan man sagtens bruge den købte version. Jeg foretrækker dog at lave hindbærmarmeladen fra bunden, da jeg så kan gøre den god syrlig med masser af citron. Men altså begge dele fungerer helt fint.

Mandelsmørret giver en helt fantastisk smag til fyldet i denne fastelavnsbolle med hindbær, og vaniljecremen gør at fyldet stadig er dejligt blødt og saftigt. For ikke at tale om karamelganachen, som lige er prikken over i’et. Den er altså hamrende god, og gør denne her fastelavnsbolle med hindbær ekstra lækker og snasket. Men sørg lige for at køle ganachen lidt af inden den kommer på bollerne, da det ellers godt kan grisse lidt – jeg var vist ikke helt tålmodig nok, men de smager jo ikke dårligere af at være fedtet ind i karamelganache vel?

Rigtig god bagelyst – søde kram, Pilen <3

fastelavnsboller med mandelsmør
fastelavnsboller med karamel

Tip! Både hindbærmarmelade og mandelsmør kan du købe færdiglavet, hvis du ikke har tiden til at lave det fra bunden.

INGREDIENSER (12 stk)

Hindbærmarmelade
200 g frosne hindbær
saft og skal af 1/2 citron
90 g rørsukker
1 tsk rød melanin + 10 g rørsukker

Mandelsmør
150 g mandler
flagesalt

Vaniljecreme
3 æggeblommer
50 g sukker
25 g maizena
1 vaniljestang
3 dl sødmælk

Bolledej
20 g gær
1,5 dl sødmælk
100 g blødt smør
1 æg
1 spsk sukker
½ tsk salt
½ tsk kardemomme
300-350 g hvedemel

Karamelganache
150 g amber chokolade
70 g piskefløde
1 nip flagesalt

Pynt
frysetørrede hindbær
ristede hakkede mandler

FREMGANGSMÅDE

Hindbærmarmelade
Hæld hindbær, citronskal- og saft og rørsukker i en gryde og bring det i kog. Lad det småsimre ved medium varme i ca 10 min. Rør de sidste 10 g sukker + melanin sammen og hæld det i gryden mens du rører. Kog det videre i ca 1 minut inden du hælder marmeladen på et skoldet glas. Køl marmeladen helt ned.

Mandelsmør
Fordel mandlerne på en bageplade og bag dem ved 200 grader i 12-13 min til de får lidt farve.

Hæld mandlerne i en god blender/foodprocessor/minihakker sammen emd et nip flagesalt og blend mandlerne til de begynder at afgive olie. Blend indtil du får en flydende mandelsmør. Hæld mandelsmørret på et skoldet glas og stil det på køl indtil det skal bruges (det er en fordel at det er koldt og har sat sig når det skal proppes i fastelavnsbollerne).

Vaniljecreme
Varm mælk og vaniljekorn og vaniljestangen op i en gryde til lige før kogepunktet.
Pisk sukker, æggeblommer og maizena i en skål.
Fisk vaniljestangen op af gryden og hæld forsigtigt mælken ned til æggeblandingen mens der piskes. Når alt mælken er tilsæt hældes det hele tilbage i gryden og det varmes op ved medium varme under konstant omrøring. Bliv ved med at røre indtil cremen tykner. Lad cremen koge igennem et par minutter.
Tag cremen af varmen og hæld den i en flad skål. Dæk hurtigt cremen med film helt tæt ned til cremen så der ikke dannes skind eller kondens. Sæt cremen på køl mens du laver fastelavnsbollerne.

Bolledej
Varm mælken så den er lillefingervarm, og rør gæren ud i.
Tilsæt hvedemel, æg, sukker og kardemomme og ælt det godt sammen i et par minutter. Tilsæt smørret lidt af gangen mens du ælter og ælt dejen godt sammen så den bliver skinnende og blank og slipper skålens sider. Tilsæt salt og ælt dejen hurtig sammen.
Lad dejen hæve i ca 45 min til dobbelt størrelse.

Rul dejen ud til et rektangel på ca 30*40 cm og skær dejen i 12 kvadrater – pas på ikke at bruge for meget mel her, da det ellers vil gøre det sværere at lukke fastelavnsbollerne. Fyld 1 lille tsk hindbærmarmelade og 1 lille tsk mandelsmør på midten af hvert dejstykke. Top herefter med en stor tsk vaniljecreme. Luk først de 4 hjørner og saml derefter alle hullerne på bunden og sørg for at dejen er klistret nok til at det lukker helt tæt. Rul bollerne runde (se evt videoen her, hvor i kan se hvordan jeg lukker fastelavnsbollerne) Placer bollerne på to bageplader med bagepapir med lukningen ned af. Lad bollerne efterhæve i ca 30 min.
Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem ca 13 min ved 200 grader alm ovn. Hold øje med dem – de skal blive let gyldne. Køl dem helt af inden de pyntes.

Karamelganache

Hak chokoladen groft og smelt den over vandbad. Varm fløden op til lige under kogepunktet og hæld den over chokoladen mens du rører blandingen sammen hurtigt. Rør indtil blandingen samler sig til en blank ganache, og kør den evt igennem med en stavblender hvis den ikke er helt glat. Tilsæt et nip flagesalt og rør rundt. Stil ganachen på køl i 20-30 minutter, så den lige sætter sig en smule – men sørg for at røre i den mindst hvert 10. minut, så den ikke bliver helt stiv.

Pynt
Top fastelavnsbollerne med rigeligt karamelganache og drys med lidt grofthakkede mandler og frysetørrede hindbær.

fastelavnsboller med karamelLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *