Et lækkert bud på årets nytårsdessert – en fløjlsblød chokolade panna cotta med passionsfrugtbomber og en sprød kiksebund med kakao og hasselnødder. En virkelig simpel, men vanvittig lækker dessert for chokoladeelskere!
Jeg havde egentlig sagt til mig selv, at jeg ikke skulle eksperimentere det store med nytårsdesserter i år – men da jeg fik idéen til de her små anretninger med chokolade panna cotta og passionsfrugt, så blev jeg altså nødt til at hoppe i køkkenet. Og selvom de tager lidt tid, så er alle elementerne super nemme at lave og ikke særlig tidskrævende. Det der tager længst tid er at vente på at tingene sætter sig.
Hvis du går i gang d. 30. december, så er der rigeligt tid til at gøre desserterne klar. Til gengæld skal du nærmest ikke røre en finger når de skal på bordet andet end at drysse med lidt guldchokolade og pynte med lidt blomster. Virkelig nemt at have med at gøre!
Hvis du og dine gæster er vilde med chokolade, så vil jeg på det varmeste anbefale denne dessert – kombinationen af den mørke chokolade, syrlig passionsfrugt og den sprøde kiksebund er VIRKELIG skøn!
Hvis du laver denne eller nogle af mine andre nytårsdesserter, så vil jeg bliver så glad hvis du tagger mig på instagram med @pilenskoekken eller #pilenskøkken – jeg vil så gerne se jeres fine desserter! <3 Og ellers vil jeg bare ønske jer alle et helt fantastisk nytår!
Søde kram, Pilen <3
TIP! Jeg bruger disse silikoneforme til passionsfrugtbomberne og disse silikoneforme til selve panna cottaen. Har du ikke silikoneforme kan du sagtens anrette desserten i fx glas med kiksebunden nederst og chokolade panna cotta øverst – fyld evt med friske hindbær i stedet for passiosnfrugtbomberne.
Chokolade panna cotta med passionsfrugtbomber og kiksebund
Ingredienser
Passionsfrugtbomber
- 0,75 blad husblas
- 75 g passionsfrugtsaft uden kerner (fra ca 6 passionsfrugter)
- 25 g citronsaft
- skal af 1/2 øko citron
- 1 æg
- 90 g sukker
- 40 g koldt smør
Chokolade panna cotta
- 75 g mørk chokolade (61%)
- 0,5 l piskefløde
- 2,25 blade husblas
- 1 vaniljestang
- 80 g sukker
Kiksebund med chokolade
- 90 g knuste digestive
- 50 g smør
- 4 g kakaopulver
- 35 g ristede og afskallede hasselnødder
- 10 g mørk chokolade
- 1 nip flagesalt
Pynt og anretning
- 30 g mørk chokolade
- guldstøv
- rød skovsyre
Sådan gør du
Passionsfrugtbomber
- Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand i minimum 10 min.
- Hæld citronsaft, passionsfrugtsaft, citronskal og 60 g sukker i en gryde og giv det et kort opkog så sukkeret smelter.
- Pisk æg og de resterende 30 g sukker i en metalskål (som kan tåle at komme over vandbad).
- Hæld den varme sukkerlage over æggeblandingen i en tynd stråle mens du pisker indtil alt sukkerlagen er tilsat. Stil nu metalskålen over vandbad og varm forsigtigt passionsfrugtcurden op under omrøring mens du pisker – til 65 grader. Tag skålen af varmen.
- Vrid husblassen fri for vand og hæld det i skålen så det smelter ud i curden. Tilsæt smør i små tern og rør rundt indtil smørret er smeltet ud i passionsfrugtcurden.
- Fuld passionsfrugtcurden i 6 små halvkugleforme (4 cm) i silikone. Frys passionsfrugtbomberne ned i minimum 4 timer. Der vil være for meget passionsfrugtcurd, men det er ikke til at arbejde med mindre portioner – du kan enten lave flere passionsfrugtbomber til en anden gang, eller gemme resten på et glas til at snacke eller toppe på brød.
Chokolade panna cotta (begynd først med denne del, når dine passionsfrugtbomber er frosne)
- Udblød husblas i rigeligt koldt vand i minimum 10 min.
- Hak chokoladen fint og kom den i en skål.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud, og mas kornene med lidt af sukkeret. Kom piskefløde, vaniljesukker, den tomme vaniljestang og sukker i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet.
- Fisk vaniljestangen op af flødeblandingen og hæld det over chokoladen. Lad det trække i 1 minuts tid. Rør nu chokoladen godt sammen med fløden, og kør det igennem med en stavblender, så du får en helt ensartet blanding – husk at føre stavblenderen skråt ned i blandingen, så der ikke dannes luftbobler når du blender. Vrid husblassen fri for vand og rør det ud i den varme chokoladeblanding.
- Stil din panna cotta blanding i køleskabet i 1 time mens du rører i det hvert 10 minut – dette gør at vaniljekornene bliver jævnt fordelt i panna cottaen og ikke falder til bunds.
- Hæld nu ca 1 cm panna cotta i 6 silikoneforme (der er linket i teksten til hvilke forme jeg bruger), og lad dem stå i fryseren på et skærebræt i ca 1 time til de har sat sig.
- Placer nu dine passionsfrugtbomber ovenpå panna cottaen med rundingen nedad i alle 6 silikoneforme – sørg for at trykke dem let ned i panna cottaen, så de ikke hvirvler rundt, når den resterende panna cotta hældes på.
- Hæld nu den resterende panna cotta i de 6 silikoneforme, og lad der være 5-7 mm op til kanten af formen. Den sidste rest af panna cotta kan du hælde på et glas og sætte på køl – så er der en lille smagsprøve.
- Lad dine panna cottaer blive helt frosne i fryseren i minimum 6-8 timer.
Kiksebund
- Blend hasselnødderne, så det er en smule grovere en hasselnøddemel.
- Blend kiksene fint sammen med kakaopulver.
- Smelt smør og chokolade sammen.
- Hæld kiks, hasselnødder, flagesalt, kakaopulver og smør-chokoladeblandingen i en skål og rør det sammen.
- Tag dine frosne panna cottaer op af fryseren, og fyld nu formene med kikseblandingen – sørg for at presse kikseblandingen godt sammen og ud til kanterne, samt at gøre overfladen helt jævn. Så står de skarpest ved servering.
- Stil dine panna cotta tilbage i fryseren indtil 1/2 dag før de skal serveres.
Anretning og pynt
- Kom chokoladen i fryseren i 15 min. Blend herefter chokoladen helt fint, og vend chokoladen med guldstøv.
- Vend de frosne panna cotta ud af silikoneformene og placer dem på små tallerkener med kiksebunden nedad. Lad dem tø op stille og roligt i køleskabet i ca 5 timer.
- Hvis de har dannet lidt kondens kan du helt forsigtigt duppe væsken væk med et stykke køkkenrulle – bare sørg for kun lidt at suge de vanddråber der evt er blevet dannet og ikke at røre for meget ved selve panna cottaen.
- Når dine panna cotta er tøet op og klar til servering drysses de med lidt af den blendede chokolade og pyntes af med rød skovsyre.
Maria
29/12/2019 at 20:02 (5 år ago)Hej,
Jeg elsker dine opskrifter, især på desserter. Tak fordi du vil dele din opskrift på denne lækker nytårsdessert! Den tror jeg at jeg vil lave i morgen. Jeg har lige et spørgsmål. Til passionsfrugtbomberne, har jeg en silikoneform Ø 50 mm. Tror du det går? Eller er det bedst med Ø 40 mm som du har brugt?
Mvh Maria
Maria
29/12/2019 at 23:09 (5 år ago)Ps. hvor mange æg skal der til passionsfrugtbomberne? Det står ikke under ingredienser
pilenskoekken90
30/12/2019 at 06:17 (5 år ago)Hov den er tilføjet nu – god fornøjelse med desserten <3
pilenskoekken90
30/12/2019 at 06:17 (5 år ago)Tak fordi du følger med <3 Ja jeg vil nok evt bare lade et par mm være til kanten - men hvis du bruger de store forme til selve panna cotta'en på 6 cm i diamater burde de jo godt kunne være deri. Bare lad være med at lave dem så høje, da passionsfrugten ellers vil overdøve chokoladen. Håber det var til hjælp 🙂
Maria
30/12/2019 at 08:24 (5 år ago)Tak for svar
Maria
30/12/2019 at 16:24 (5 år ago)Hej igen,
Hvornår skal husblas i chokolade panna cotta’en? Det står ikke i vejledningen 🙂
Rebekka
30/12/2019 at 12:50 (5 år ago)Hejsa
Jeg vil gerne bruge opskriften til min nytårsdessert, men jeg har desværre ikke den nævnte form til at støbe passionsbomberne i. Tror du at det er muligt at støbe et lag af passionscurden i en form og fryse den ned og herefter stikke den ud i små ringe?
pilenskoekken90
30/12/2019 at 13:04 (5 år ago)Hej rebekka. Det tror jeg sagtens du kan! Ellers vil jeg alternativt anbefale at man køber nogle gode friske hindbær og propper i som surprise – men det giver selvfølgelig ikke helt samme friskhed som passionsfrugten 🙂
Rikke
05/07/2020 at 08:49 (4 år ago)Hej! Hvor mange possioner er opskriften til?
pilenskoekken90
15/08/2020 at 18:17 (4 år ago)6 portioner 🙂
Christina
01/12/2020 at 16:37 (4 år ago)Nu har jeg forsøgt mig med første halvdel, men jeg kan ikke få passionfrugten ud af formen? De er sådan helt gummiagtige .. Hvad mon jeg har gjort forkert!
Seb
26/03/2021 at 08:29 (4 år ago)Det samme er også sket med min
pilenskoekken90
26/03/2021 at 17:50 (4 år ago)De skal være helt gennemfrosne. Og så skal man arbejde lidt hurtigt når de skal ud af formene, da de tøer hurtigt op <3
Chris
28/12/2021 at 00:33 (3 år ago)Hej
Jeg forstår ikk helt hvad du mener med 0,5 l piskefløde hvor er det??
pilenskoekken90
28/12/2021 at 07:52 (3 år ago)Hej Christina
Der skal 0,5 liter /5 deciliter fløde i panna cotta’en 🙂
Kh Camilla
simon
15/06/2021 at 11:22 (3 år ago)Hej Du har vel ikke en opskrift på jordbærfrugtbomber istedet?
Jeg vil lave resten efter din opskrift, men vil gerne have jordbær eller appelsinbomber
Bettina
17/08/2021 at 16:01 (3 år ago)Jeg har lavet dem og har nu haft dem til optøning i køleskabet, og så falder de fuldstændig sammen. Jeg må lave nogle nye med mere husblas, men har du en ide om hvor meget jeg kan putte i, uden at de bliver alt for gummiagtige?
Carina
20/08/2021 at 16:40 (3 år ago)Hejsa☺ Lækker opskrift som jeg har prøvet en gang før. Ville den mon fungere på browniebunden i opskriften med praline og hindbær? Vh. Carina
Emilie
06/12/2021 at 23:40 (3 år ago)Hej, sikke en lækker opskrift, den vil jeg prøve til nytår! Tror du jeg kan lave dem færdig allerede d. 21. December og lade dem være i fryseren til d. 31., eller bliver det for længe på frys?
Kh Emilie
pilenskoekken90
28/12/2021 at 07:41 (3 år ago)Hej Emilie.
De kan sagtens stå på frys fra d. 21 – beklager det sene svar <3
Lea Jense
12/12/2022 at 11:26 (2 år ago)Er det muligt at bruge en passionsfrugt sirup i stedet for at købe dem friske?
Emma
20/12/2023 at 21:11 (11 måneder ago)Hvis jeg laver desserten i glas skal der så mindre husblas i Panna cottaen? Og risikerer jeg at kiksebunden bliver blød, hvis jeg hælder Panna cotta oven på, som så sætter sig i køleskabet?