Bløde og lækre juleboller med chokolade, appelsin og rosiner – og selvfølgelig masser af kardemomme og lidt kanel til at give den helt rigtige smag af jul. Nyd allerhelst bollerne nybagte og lune med masser af smør. Og hvis du så også serverer en god kop gløgg ved siden af, så er der altså dømt julestemning.
Julebollerne er i princippet en luksus chokoladebolle med ekstra krydderier, og hvis du absolut ikke er til rosiner i dit brød, så erstatter du dem bare med ekstra chokolade. Men jeg synes nu at rosinerne får dem til at smage ekstra meget af jul.
Julebollerne er perfekte til en god omgang julehygge i dagene her op til juleaften. Og så er de både lette at lave og tager ikke alverdens tid at bikse sammen.
Rigtig god bagelyst – søde julekram, Pilen <3
INGREDIENSER (15 stk)
3 dl kold sødmælk
25 g gær
25 g sukker
1 æg
550-600 g hvedemel
1,5 tsk stødt kardemomme
1 tsk ægte kanel
8 g salt (1 tsk)
skal af 1,5 øko appelsin (store i størrelsen)
100 g blødt smør i små tern
85 g mørk chokolade i knapper eller grofthakket (køleskabskoldt)
50 g rosiner
1 æg til pensling
1 håndfuld mandler og svensk perlesukker til pynt
FREMGANGSMÅDE
Rør gær og sukker ud i sødmælken. Tilsæt ægget og rør det ud i væsken. Tilsæt hvedemel, kardemomme, kanel, salt og appelsin og ælt dejen godt igennem i ca 5 minutter. Tilsæt smørret lidt af gangen og ælt dejen godt igennem i yderligere 5 minutter til den bliver blank og slipper skålens sider. Tilsæt chokolade og rosiner og ælt hurtigt dejen igennem – pas på ikke at ælte for meget, så det bliver varmt og chokoladen smelter.
Dæk skålen med et låg eller et stykke husholdningsfilm og lad dejen hæve i 45-60 min indtil den har dobbelt størrelse.
Hæld dejen ud på en meldrysset bordplade og del den i 15 lige store stykker. Spænd bollerne op ved at samle dejen på undersiden og tril dem til runde boller. Placer bollerne i en lille bradepande med bagepapir og lad dem efterhæve i ca 30 min.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg. Hak mandlerne groft og drys bollerne med mandler og perlesukker. Bag bollerne ved 210 grader traditionel ovn i ca 14 min. Hold øje med bollerne – der er stor forskel på ovne, og de skal få en fin farve på toppen, men stadig være gennembagte i bunden.
Lad bollerne køle lidt af inden de nydes lune med rigeligt smør.
Marianne
22/12/2018 at 21:04 (6 år ago)Gør FET den store forskel, at bruge letmælk i.s.f.sødmælk?
pilenskoekken90
25/12/2018 at 13:49 (6 år ago)Nej du kan sagtens bruge letmælk 🙂
Hildegunn
10/11/2019 at 18:41 (5 år ago)Spekulerer på at lave disse til jul, men tror du, det fungerer med æble i stedet for appelsin
Jens
11/12/2021 at 19:28 (3 år ago)Rosiner Sorry