Honningkage med abrikosmarmelade og appelsinsmørcreme

honningkage
Honningkage med abrikosmarmelade og appelsinsmørcreme må simpelthen være den ultimative julekage – og den allerbedste jeg nogensinde har bagt og smagt. Her får du nemlig en svampet, luftig og dejlig krydret honningkage lagt sammen med abrikosmarmelade og en appelsinsmørcreme med vanilje og mascarpone.

Jeg ELSKER honningkage – desværre synes jeg at der er langt imellem de gode versioner. Derudover har vi et lidt blandet forhold til smørcreme herhjemme – derfor er smørcremen i honningkagen her piftet op med mascarpone, som giver den lækreste konsistens og smag.

Hvis der skal julebages her i december, så vil jeg virkelig anbefale jer at bage sådan en omgang honningkage her. Den kan sagtens holde sig 4-5 dage i køleskabet, og bliver nærmest kun lækrere af at stå og trække.

Glædelig 1. december til jer alle, og søde julekram – Pilen <3

honningsnitter

honningkage

Honningkage med abrikosmarmelade og appelsinsmørcreme

Verdens bedste honningkage, der er lækker luftig og svampet – lagt sammen med abrikosmarmelade og en luftig vaniljeprikket appelsinsmørcreme med mascarpone.
4 fra 1 stemme
Antal 15 pers

Ingredienser
  

  • 100 g smør
  • 140 g brun farin
  • 210 g honning
  • 235 g hvedemel
  • 1,5 tsk natron
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1/2 tsk stødt kardemomme
  • 2/3 tsk stødt nellike
  • 1 nip salt
  • 175 g yoghurt eller kærnemælk (jeg oftest tykmælk, da det ikke må være en for tyk yoghurt som fx græsk yoghurt)
  • 1 æg

Smørcreme

  • 100 g blødt smør
  • 175 g flormelis
  • 200 g mascarpone
  • korn af 1 vaniljestang
  • skal af 1,5 øko appelsin
  • saft af 0,5 appelsin

Fyld

  • 5-6 spsk abrikosmarmelade (uden klumper)

Chokoladeganache

  • 120 g mørk chokolade
  • 120 g piskefløde
  • 10 g sirup

Sådan gør du
 

  • Kom smør, brun farin og honning i en gryde og varm det op under omrøring til en ensartet blanding. Tag af varmen og lad det køle let af.
  • Bland hvedemel, natron, salt og krydderier i en skål.
  • Hæld den honning-blandingen ned til de tørre ingredienser og pisk det godt sammen med en elpisker. Tilsæt yoghurt/kærnemælk og æg og pisk det til en ensartet kagedej uden klumper
  • For en lille bradepande (min er 35×22 cm) med bagepapir og hæld dejen i bradepanden. Bag kagen ved 180 grader traditionel ovn i ca 35 min til du kan stikke en pind i uden at der hænger rå dej ved. Hold gerne øje de sidste 5 minutter for at være sikker på at kagen lige sætter sig og ikke får for meget.
    Lad kagen køle helt af til stuetemperatur.

Mascarponecreme

  • Pisk smør, flormelis og vanilje sammen til en helt hvid og luftig smørcreme. Det er vigtigt at smørcremen er helt luftig og hvid inden der kommes mascarpone i.
  • Tilsæt mascarpone og appelsinskal og pisk det godt igennem til en tyk og luftig creme – men pas på at du ikke pisker for længe, da mascarponen så kan få cremen til at skille.
  • Vend forsigtigt med en dejskraber appelsinsaft i cremen og rør det til en ensartet creme.

Fyld

  • Skær den afkølede kagebunde over i to lige tykke dele.
  • Smør kagebunden med abrikosmarmelade og fordel derefter mascarponecremen ovenpå. Jævn forsigtigt cremen ud uden at trykke for meget, så abrikosmarmeladen ikke skubbes ud til kanterne.
  • Læg låg på kagen og tryk den let sammen. Jævn evt kanterne med en paletkniv. Stil kagen i køleskabet og lad den trække i minimum 1 time inden der kommes chokolade på.
    Tip: Kagen kan sagtens trække længere end en time eller laves dagen før – kagen bliver kun bedre af at stå og trække med marmelade og creme.

Chokoladeganache

  • Kom hakket chokolade i en skål, og varm fløde og sirup op i en gryde til lige under kogepunktet.
  • Hæld fløden over chokoladen og lad det trække i 1 minuts tid.
  • Herefter rører du fra midten af skålen med en dejskraber med hurtige bevægelser – rør blandingen sammen til du får en tyk og ensartet chokoladeganache.
  • Hæld forsigtigt chokoladeganachen udover den afkølede kage og drys evt med guldstøv. Lad gerne ganachen sætte sig lidt inden servering.

Noter

TIP: Kagen kan både nydes kold og stuetempereret. Jeg foretrækker at opbevare den på køl, og så tage den ud 30-60 minutter inden servering, så den ikke er helt kold.
Kagen kan sagtens nydes i 3-4-5 dage efter – den bliver kun mere svampet af at stå og trække sammen med marmeladen og cremen.
Er du ekstra glad for appelsin kan du sagtens udskifte abrikosmarmelade med fx appelsinmarmelade.
honningkage

Prøv også min sirupskage eller det her lækre frugtbrød, hvis du er vild med julekrydrede kager <3


3 Comments on Honningkage med abrikosmarmelade og appelsinsmørcreme

  1. lone
    08/12/2021 at 15:37 (6 måneder ago)

    øj hvor ser den lækker ud – den skal prøves
    men mon man kan bytte hvedemel ud med f.ex. mandelmel, der er en allergiker i familien

    Svar
  2. Sarah
    12/12/2021 at 13:33 (6 måneder ago)

    4 stars
    Hvis jeg følger opskriften til chokoladeganachen synes jeg den bliver meget tynd, skal den være det?

    Svar
    • pilenskoekken90
      28/12/2021 at 07:43 (5 måneder ago)

      Den skulle gerne tyknbe des mere du rører i den. Og hvis kagen har været lidt på køl inden du hælder ganachen over, så tykner den også når den rammer kagen. Det gør ikke noget at den render en smule ned af kanterne, da den sætter sig på køl 🙂

      Kh Camilla

      Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opskrift Vurdering




Comment *