Frugtbrød med varme krydderier


krydderkage
Et lækkert frugtbrød med varme krydderier, som er perfekt til både efteråret og julen. Sådan et frugtbrød er allerbedst hvis det nydes lunt med iskoldt smør på toppen.
frugtbrød

Lunt frugtbrød med masser af varme krydderier og et godt lag tandsmør – så kommer jeg altså både i efterårs- og julestemning. I princippet er sådan et frugtbrød jo egentlig en kage, hvis man kigger på mængden af sukker, men det nydes altså i skiver som et brød med smør på toppen. Lidt ligesom en ølkage, hvis man kender den – konsistensen er også lidt mere fast og brødagtig end en kage. Men det er altså en virkelig lækker kage/brød her til efteråret og de mørke vintermåneder.

Frugtbrødet er lavet med udgangspunkt i et klassisk ølbrød, hvor jeg dog har erstattet øllet med kærnemælk og så tilføjet en ordentlig håndfuld tørrede frugter og nødder. Du kan bruge lige de tørrede frugter du foretrækker, men jeg vil som minimum anbefale at du putter rosiner, abrikoser og figner i. De giver nemlig både en skøn smag, fugt og konsistens til brødet.

frugtkage
frugtkage

Inspirationen til de lækre frugtbrød har jeg fra en café som jeg besøgte her i Århus der hedder Hamanns, Emma 1900 – her stiftede jeg bekendtskab med frugtbrødet og fik lyst til selv at kreere noget i samme stil. Så det blev altså til en fusion af ølkage og frugtbrød, og resultatet blev virkelig lækkert.

Jeg håber i får lyst til at kaste jer ud i opskriften – god fornøjelse og søde kram, Pilen <3

krydderkage

Frugtbrød med varme krydderier

Saftig og lækkert frugtbrød med masser af varme krydderier, tørret frugt og nødder – nydes allerbedst lun med et godt lad koldt smør på toppen.
Samlet tid 2 t

Ingredienser
  

  • 500 g hvedemel
  • 375 g brun farin
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk natron
  • 2 tsk ægte kanel
  • 1,5 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk stødt nellike
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk allehånde
  • 1 nip flagesalt
  • 500 g blandet tørrede frugter (dadler, rosiner, figner, abrikoser, tranebær) – skær gerne de store tørrede frugter i mindre tern
  • 100 g ristede og afskallede hasselnødder og mandler blandet – hakkes groft
  • skal af 1 øko appelsin
  • 50 g flydende honning
  • 3 dl kærnemælk
  • 0,5 dl appelsinsaft – brug saften fra den samme appelsin du har brugt appelsinskallen

Sådan gør du
 

  • Bland hvedemel, brun farin, natron, bagepulver, salt og alle krydderierne godt sammen i en stor røreskål – gerne til røremaskine. hvis du ejer sådan en.
  • Skær de lidt større tørrede frugter i mindre tern og hak nødderne groft. Vend tørrede frugter og nødder i melblandingen så de ikke klistrer sammen.
  • Hæld kærnemælk, appelsinskal, appelsinsaft og honning i skålen og rør dejen kort sammen med k-spaden – eller brug dine armmuller og en god røreske, hvis du ikke har røremaskine. Sørg for at der ikke er nogen melklumper tilbage og det hele er blandet godt sammen – dejen skal dog ikke piskes!
  • Smør en stor rugbrødsform med smør og hæld dejen i formen.
  • Bag dit frugtbrød ved 180 grader traditionel ovn i 1 time og 15-25 minutter. Tjek med en træpind at der ikke er rå kagedej i midten, men sørg også for at kagen kun lige er sat, så den ikke bliver tør.
  • Lad brødet køle af ved stuetemperatur, så det stadig er lidt lunt. Skær tykke skiver af frugtbrødet og nyd det lunt med et godt lag iskoldt smør på toppen.
  • Opbevar dit frugtbrød i en tætlukket boks, så det ikke tørrer ud. Det er allerbedst friskbagt, men kan sagtens lunes igen eller fx ristes på en brødrister de efterfølgende dage.
frugtbrød

2 Comments on Frugtbrød med varme krydderier

  1. Anne-Lise
    06/11/2019 at 18:35 (5 år ago)

    De andelår kommer der en opskrift ? skal have gæster i næste uge… det kunne være lækkert at servere andelår ..❣️

    Svar
    • pilenskoekken90
      07/11/2019 at 06:48 (5 år ago)

      Den opskrift jeg bruger på confiterede andelår er fra valdemars ro – hvis du googler confiterede andelår kommer opskriften op som det første <3

      Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opskrift Vurdering




Comment *