Rodfrugtgratin med ost

Reklame for Ost & Ko

Rodfrugtgratin

Jeg kan ikke være den eneste der ofte har nogle lidt kedelige grøntsager liggende, eller rester som man ikke lige ved hvad skal bruges til? Jeg prøver virkelig at planlægge vores mad, så vi ikke ender med for mange rester i køleskabet, men alligevel står vi ofte med lidt af hvert, som vi ikke lige ved hvad vi skal bruge til.

Det sker ofte, at der er et par kartofler for meget i posen, eller at jeg ikke lige får brugt alt piskefløden til en kage – eller at der gemmer sig en halv skæreost, som vi ikke får spist. Derfor var det også en oplagt opgave, da Ost & Ko spurgte om jeg ville være med til at lave en tøm-køleskabet ret, hvor der skulle indgå ost. Det er nemlig ofte osten, der må lade livet efter at have stået aaaalt for længe i vores køleskab.

På jagt i køleskabet…

Jeg gik på jagt i mit køleskab efter noget der kunne bruges i en lækker ret med ost. Kartofler, jordskokker og søde kartofler var nogle af de sager jeg fandt i grøntsagsskuffen (overskuddet af ingredienser fra blandt andet noget suppe og en salat ugen forinden) – derudover havde jeg en halv danbo ost stående og en lille rest lagret havarti. Perfekt!

Jeg elsker snaskede retter, og især flødekartofler og gratin er en sikker vinder – især fordi det hele kan lægges sammen i et fad, og så passer det ellers sig selv i ovnen. Det betyder også at der er minimal opvask efter maden, hvilket er noget vi sætter stor pris på herhjemme. Derfor besluttede jeg mig for at prøve at lave en omgang flødekartofler/gratin med både kartofler og de øvrige rodfrugter – det gode er at du jo her kan bruge alle mulige forskellige slags rodfrugter, som fx pastinak, persillerod, knoldselleri osv. Det handler om at bruge de ting man har, så retten kan jo sagtens varieres alt efter hvad dit køleskab byder på.

Et lille tip omkring fløderester

Da jeg jo laver en del kage og desserter herhjemme, så gemmer der sig altid piskefløde i køleskabet – og jeg køber gerne en del af det, så jeg ikke løber tør, når lige får lyst til at lave en dessert. Det sker derfor også tit, at jeg har lidt rigeligt med piskefløde. Det fryser jeg så ned, så det kan tages op til en anden god gang – når piskefløden har været frossen kan den ikke piskes til fx desserter, men den kan sagtens bruges i varme retter som fx denne gratin. Bare et lille tip herfra, hvis du også står med en rest piskefløde.

rodfrugtgratin

Og så til osten…

…den der altid står og gemmer sig bag i køleskabet hjemme hos os. Sådan en danbo ost er jo altid mega stor, og vi kommer sjældent igennem det hele. Derfor var det oplagt at rive resten og bruge til sådan en omgang gratin – den fungerer nemlig rigtig godt til at gratinere, og så smager den af meget mere end fx revet mozzarella. Hvor kraftigt osten smager afhænger af om du bruger en mild, mellemlagret eller lagret ost – det er helt op til dig.

Jeg håber i vil gå på jagt i jeres køleskab efter rester, så vi sammen kan mindske madspild – og at i får lyst til at kaste jer ud i en variation af denne rodfrugtgratin med ost.

Søde kram, Pilen <3

Hop gerne ind på Ost & Ko’s hjemmeside for mere inspiration til retter med ost.

gratin med rodfrugter
Rodfrugtgratin

Rodfrugtgratin

En lækker og snasket rodfrugtgratin med kartofler, jordskokker, søde kartofler og bacon.
Antal 6 pers

Ingredienser
  

 • 1 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 4 kartofler (ca 400 g)
 • 2 søde kartofler (ca 300 g)
 • 3 jordskokker (ca 250 g) (brug de rodfrugter du har liggende – du kan også bruge fx pastinak, persillerod, knoldselleri)
 • 2,5 dl piskefløde
 • 100 g stegt bacon i tern (kan sagtens undlades hvis du ikke har det)
 • 200 g revet ost (jeg har brugt en mellemlagret danbo)
 • muskatnød
 • salt og peber
 • en håndfuld frisk timian

Sådan gør du
 

 • Hak løg og hvidløg i fine tern.
 • Skyl rodfrugterne godt og skrub dem fri for jord (behold bare skrællen på hvis de er øko). Skær rodfrugterne i et par mm tynde skiver på mandolinjern.
 • Riv osten groft.
 • Smør et stort ildfast fad. Fordel først et lag blandede rodfrugter i bunden af fadet. Drys med lidt løg og hvidløg, lidt bacon og revet ost. Riv lidt muskat henover det hele og drys med salt, peber og frisk timian.
 • Gentag denne proces med lag af rodfrugter, løg, bacon, ost og krydderier indtil du ikke har flere rodfrugter. Slut det øverste lag af med rodfrugter, bacon og godt med ost.
 • Hæld til sidst piskefløden ud over det hele, og bag din rodfrugtgratin ved 200 grader traditionel ovn i ca 1 time og 15 min – eller til rodfrugterne er møre og gratinen er gylden og gratineret på toppen. Tjek til rodfrugterne, så du er sikker på at de er møre, da der kan være forskel på hvilken type rodfrugter du bruger.
  Når der er gået 40-45 min af bagetiden kan du lægge et stykke staniol henover toppen af gratinen, så den ikke bliver alt for mørk.
 • Lad gratinen sætte sig ved stuetemperatur i ca 15 min inden den skæres ud.
 • Nyd gerne den varme rodfrugtgratin med en frisk salat.
gratin med rodfrugter

1 Comment on Rodfrugtgratin med ost

 1. Rasyid
  09/04/2021 at 16:48 (3 år ago)

  nice post.. thanks for sharing and yout information

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opskrift Vurdering
Comment *