Appelsinkage med chokolademousse og hasselnøddekrokant

 lagkage med appelsin
chokolademousse kage

Appelsinkage med chokolademousse og hasselnøddekrokant – en vanvittig lækker lagkage der helt sikkert vil gøre sig godt som desserten til årets julefrokost. Kagen består af mazarinbunde med masser af appelsin lagt sammen med en knasende hasselnøddekrokant og en lækker mørk chokolademousse. En klassisk kombination af chokolade og appelsin som altid hitter i juletiden.

Kagen er virkelig let at lave, og så kan man jo gå amok med pynten som man vil. Jeg kan godt lide det rustikke look for tiden, hvor man kan se lagene, og så har jeg bare givet den gas med chokoladespåner, krokant, guldstøv og chokoladeperler på toppen. Er man til et mere stramt look kan man jo fx lave et chokoladebånd til at beklæde kagen med og lave ekstra chokolademousse til moussebomber på toppen. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Men denne udgave her kan vi alle være med på – en simpel mazarinkage delt i to lagt sammen med min yndlings chokolademousse og krokant. Chokolademoussen er baseret på en creme anglaise, hvilket giver den en helt fantastisk konsistens og smag. Brug din yndlings chokolade til moussen, for det kan smages.

Rigtig god bagelyst – søde kram, Pilen <3

appelsinkage
chokolademousse kage


Tip! For at få det bedste resultat når du bager mazarinkage, så sørg for at smørret er godt blødt og lad æggene temperere 1 times tid ved stuetemperatur inden du pisker ingredienserne sammenINGREDIENSER (6 pers)Appelsinkage
150 g sukker
150 g marcipan
150 g blødt smør
3 æg
80 g hvedemel
skal af 2 øko appelsiner
4 spsk appelsinsaft (saft af 1/2-1 appelsin)
1 nip flagesaltHasselnøddekrokant

75 g ristede og afskallede hasselnødder
75 g sukker
1 nip flagesalt

Creme Anglaise

110 g sødmælk
110 g piskefløde
3 æggeblommer
40 g sukker
korn af 1/2 vaniljestang

Chokolademousse

185 g creme anglaise
175 g mørk chokolade (ca 60%)
3 dl piskefløde

Pynt
chokoladespåner
chokoladeperler
guldstøv

FREMGANGSMÅDE

Rør marcipan og sukker sammen – eller ælt det sammen med hænderne. Tilsæt det bløde smør og pisk det sammen til en ensartet blanding. Tilsæt æggene, et ad gangen, mens du pisker og sørg for at piske blandingen lys, luftig og cremet (dette er vigtigt for at få en saftig og lækker mazarinkage). Sigt hvedemelet og vend det i dejen skiftevis med appelsinsaften. Tilsæt til sidst appelsinskal og flagesalt og vend det i dejen.Hæld dejen i en 16 cm springform med bagepapir i bunden. Bag kagen i 40-45 min ved 180 grader traditionel ovn – tjek med en pind at kagen er gennembagt. Lad kagen køle helt af i formen – gerne i køleskab.

Hasselnøddekrokant

Smelt sukkeret på en pande ved svag varme – vær tålmodig, da karamellen brænder på hvis du skruer for højt op for varmen. Når alt sukkeret er smeltet og har fået en gylden farve hældes hasselnødder og salt på panden og det hele vendes godt rundt.

Hæld krokanten ud på et træskærebræt eller en bageplade beklædt med bagepapir og lad det køle helt af. Hak den afkølede krokant groft med en savtakket kniv.

Chokolademousse og creme anglaise

Creme Anglaise og Chokolademousse

Smelt chokoladen og stil den til side. Lav herefter creme anglaisen:

Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem sammen med lidt sukker. Pisk hurtigt sukker, vaniljekorn og æggeblommer sammen. Varm fløde, sødmælk og den tomme vaniljestang op i en gryde til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen og hæld ca halvdelen af den varme mælkeblanding over æggene mens du pisker.

Hæld alle ingredienserne tilbage i gryden og sæt den tilbage på kogepladen ved svag varme. Rør hele tiden mens du forsigtigt varmer cremen op til ca 82-83 grader ved medium varme – cremen skal tykne let, men må ikke blive varmere, da den så vil blive til røræg. Tag cremen af varmen og hæld den igennem en sigte. Vej 185 g creme anglaise af til chokolademoussen – snack evt resten til lidt frisk frugt.

Chokolademousse:

Hæld den stadig varme creme anglaise over den smeltede chokolade mens du rører med en dejskraber fra midten af skålen med små hurtige bevægelser. Rør indtil det har samlet sig til en blank chokolademasse. Lad cremen køle ved stuetemperatur til ca 40 grader.

Pisk fløden til et let skum og vend forsigtigt fløden i chokoladecremen af to omgange – uden at slå luften ud af moussen.

Samling og pynt

Flæk mazarinkagen i to lige store stykker ved at skære igennem den med en savtakket kniv. For springformen eller kageringen som du bagte kagen i med kageplast rundt langs kanten og placer bunden af kagen i formen. Drys lidt under halvdelen af krokanten ovenpå mazarinbunden og hæld ca halvdelen af chokolademoussen over krokanten. Placer den anden mazarinbund ovenpå chokolademoussen og giv den et let tryk – ikke for meget, da du så vil presse den ned i moussen. Drys igen med krokant – lad en lille smule være tilbage til pynt. Fordel den sidste chokolademousse på toppen af kagen. Stil kagen i køleskabet i minimum 6 timer til chokolademoussen har sat sig helt.

Befri kagen fra kageplasten og glat evt kanterne med en varm paletkniv.

Pynt kagen med chokoladespåner, det sidste hasselnøddekrokant, chokoladeperler og guldstøv.

appelsinkage med chokolademousse


6 Comments on Appelsinkage med chokolademousse og hasselnøddekrokant

 1. Stine
  14/12/2018 at 23:27 (5 år ago)

  Hej 🙂
  HVis jeg nu skal lave kagen i helt almindelige forme (som vel er cm i diameter, skal jeg doble portionerne eller hvad vil du tro? Mange tak for en fantastisk blog iø.

  Svar
  • pilenskoekken90
   18/12/2018 at 07:33 (5 år ago)

   Ja så skal du nok fordoble portionen eller gange med 1,5. Jeg vil dog nok bage bunden af to omgange i stedet for at lave en stor som jeg skærer over – ellers skal den bage meget længe, og så kan du risikere at den bliver meget mørk i afbagningen 🙂

   Svar
 2. Louise
  25/12/2018 at 15:19 (5 år ago)

  Kan den fryses?

  Svar
  • pilenskoekken90
   27/12/2018 at 18:46 (5 år ago)

   Jeg har ikke prøvet det, men jeg synes ofte at chokolademoussen kan få en lidt mærkelig konsistens efter at have været frossen :/

   Svar
 3. Lizette
  04/07/2020 at 10:07 (3 år ago)

  Ja det er en bageform af de mindre du har brugt tænker jeg 15-16 cm i diameter? Så som der bliver skrevet så er det altså dobbelt op i en bageform på 24 cm!
  Ser da lækker ud så de; må,også prøves

  Svar
  • pilenskoekken90
   15/08/2020 at 18:17 (3 år ago)

   ja det er det – det tror jeg ville fungere fint. Men det er en meget tuing kage, så der skal ikke beregnes så store stykker per mand <3

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *