Klassisk hjemmelavet rødkål fra bunden – perfekt til årets julemiddag. Hjemmelavet rødkål smager så meget bedre end den købte variant, og det er slet ikke spor svært at lave!
Hvis du aldrig har lavet rødkål fra bunden, så vil jeg anbefale at det er i år du kaster dig ud i det. Hjemmelavet rødkål smager så meget bedre end den købte variant, og du kan tilpasse rødkålen lige dine smagsløg.
Der er stor forskel på hvordan man foretrækker sin rødkål – hvor sprød/blød den skal være, hvor syrlig/sød eller hvor krydret den skal være. De første år jeg lavede rødkål fra bunden tog det mig lige lidt et par forsøg at finde lige den balance som vi foretrækker hjemme hos min familie. Her skal den ikke være ALT for krydret – jeg har fx prøvet med appelsin og kanel, som mange putter i rødkålen, men det bliver altså lige lovlig krydret til min smag. Til gengæld synes jeg at det smager fantastisk med nelliker, stjerneanis og laurbærblade. Hvis du også har en flaske rødvin åben kan du også give den lidt af det for ekstra dybde.
Mit bedste råd er at du tager udgangspunkt i opskriften – men at du justerer til med syre/sødme, krydderier, andefedt og salt til sidst, så den rammer lige din smag.
Rigtig god fornøjelse med årets julemiddag, når vi kommer dertil!
Søde kram, Pilen <3
Rødkål – hjemmelavet klassisk rødkål
Ingredienser
- 1 kg rødkål
- 80 g smør
- 1 dl lagereddike
- 2,5 dl koncentreret ribssaft (eller solbærsaft kan også bruges)
- 2-3 spsk ribsgélé
- 3 spsk sukker
- 1-2 spsk andefedt
- 10 hele kryddernelliker
- 5 stjerneanis hele
- 3 laurbærblade
- et par stilke frisk timian
- salt og peber
Sådan gør du
- Snit kålen fint – det er en smagssag, hvor store stykker man foretrækker, men jeg kan godt lide at der ikke er alt for lange kålstrimler.
- Rist nelliker og stjerneanis af i en store gryde uden fedtstof ved medium varme et par minutter til det begynder at dufte krydret. Tag krydderierne ud af gryden.
- Smelt smørret ved medium-kraftig varme i samme store gryde og når alt smørret er smeltet tilføjes rødkålen. Steg rødkålen i smørret, så det bliver godt blankt og begynder at falde lidt sammen. Tilsæt alle de øvrige ingredienser – hold lidt tilbage af ribsgéle, andefedt, salt og peber, da du altid kan smage til med mere lidt senere.
- Skru ned til svag-medium varme på gryden og læg låget på skrå. Lad rødkålen stå og småkoge i ca 1-2 timer til kålen er faldet godt sammen og har taget god smag. Kig til den efter 1 time og vurder om du synes kålen skal være blødere eller har tilpas bid. Igen er det en smagssag. Jeg synes ikke at klassisk rødkål skal være for sprødt, så jeg giver det ofte 2 timer.
- Smag din rødkål til med evt lidt ekstra ribsgélé, sukker og andefedt, samt salt og peber. Server din rødkål med det samme – sørg for ikke at komme for meget væske med over i serveringsskålen.
- Tip! Du kan sagtens forberede din rødkål et par dage inden – opbevar den blot på køl og varm op igen inden servering.