Grove chokoladeboller med surdej og ekstra chokolade


chokoladeboller

Lækre og grove chokoladeboller med surdej og ekstra meget chokolade – perfekt til mørke og kølige eftermiddage, hvor det eneste man har lyst til er at putte sig under et tæppe med en kop varm te og måske en chokoladebolle.

Disse grove chokoladeboller med surdej og ekstra chokolade smager virkelig godt – de er lækre saftige og bløde, og så får de en virkelig dejlig smag og krumme fra både surdej og grahamsmel. Og så er der selvfølgelig kommet rigelige med store stykker chokolade i!

Har du ikke surdej kan de også sagtens laves uden – der står beskrevet i opskriften, hvad surdejen kan erstattes med. Men har du en aktiv surdej stående, så prop den endelig i bollerne da det giver en skøn smag.

Disse chokoladeboller er i den lidt tungere ende, men jeg synes virkelig det er lækkert. De er saftige og har en lækker lidt tættere krumme end de chokoladeboller jeg normalt bager. Det gør dog også at de mætter lidt mere, og så kan jeg virkelig godt lide at de får lidt mere smag og struktur fra surdejen og det grove mel. Bollerne er absolut ikke sunde, hvis det er det man går efter – men de smager helt og aldeles skønt, og indbyder til masser af hygge og forkælelse. Måske et lille bageprojekt til den kommende weekend?

Rigtig dejlig weekend til jer alle – søde kram, Pilen <3

grove chokoladebollerchokoladeboller

Tip! Det er en god idé at hakke chokoladen og stille den i køleskabet 1 times tid inden du går igang med bagningen – på den måde smelter chokoladen ikke ud i dejen, når den æltes.


INGREDIENSER (14 stk)

2,25 dl sødmælk
75 g aktiv surdej (kan erstattes af 0,5 dl ekstra sødmælk eller yoghurt)
20 g gær
2 spsk sukker
1 æg
50 g grahamsmel
500 g hvedemel
1 tsk kardemomme (jeg bruger 1 tsk da jeg er meget glad for kardemomme)
115 g blødt smør
1 tsk salt (8 g)
120 g mørk chokolade, grofthakket eller i knapper (gerne køleskabskold chokolade)

1 æg + 1 spsk koldt vand + 1 nip salt til pensling

FREMGANGSMÅDE

Lun sødmælken, så den har stuetemperatur. Hæld sødmælken i en skål sammen med surdej, sukker og gær og rør det hele sammen til gæret er opløst. Tilsæt ægget og rør det ud i væsken. Hæld grahamsmel, hvedemel og kardemomme i skålen og ælt dejen godt sammen i ca 5 min til den samler sig og bliver smidig. Tilsæt det bløde smør lidt af gangen mens dejen stadig æltes (det er lettest på røremaskine) og ælt dejen til den bliver glat og slipper skålens sider. Tilsæt salt og mørk chokolade, og ælt dejen hurtigt igennem 1 minuts tid så chokolade og salt fordeles i hele dejen. Dæk skålen med et låg eller viskestykke og lad dejen hæve 1 time ved stuetemperatur.

Hæld dejen ud på en bordplade der er drysset med lidt mel. Del dejen i 14 lige store portioner (her passede det med at hver bolle vejede ca 80 g).

Spænd bollerne op, ved at samle dejen på undersiden indtil den får en rund form. Tril den evt kort med lukningen nedad, så bollerne bliver helt runde og ensartede. Placer bollerne på to bageplader med bagepapir og dæk dem med et viskestykke. Lad bollerne efterhæve 45 min et lunt sted.

Pisk æg, koldt vand og salt sammen og pensl bollerne med æggevasken. Bag bollerne ved 200 grader traditionel ovn (en plade af gangen) i ca 13 min til de er gyldne og gennembagte.

Lad bollerne køle lidt af inden de nydes lune med smør.

chokoladeboller med surdej


1Pingbacks & Trackbacks on Grove chokoladeboller med surdej og ekstra chokolade

  1. […] har før lavet chokoladeboller i bradepande, de grove af slagsen og dem med banan (som virkelig også kan anbefales hvis man elsker banankage!) – men de her […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *