Flammkuchen – tarte flambée med creme fraiche, rødløg og bacon


flammkuchen

Flammkuchen er en af vores favoritter herhjemme for tiden – et virkelig skønt alternativ til pizza, der altid minder os om vores første tur til Berlin, hvor vi stiftede bekendtskab med denne spise for første gang.

Flammkuchen – eller Tarte Flambée som den franske udgave kaldes – består af en helt tynd og sprød pizzabund toppet med cremefraiche, rødløg og bacon. Virkelig simpelt, men absolut lækkert! Jeg har både set og smagt dem toppet med purløg eller timian, men min favorit er med timian. Og så har vi med stor succes også revet lidt parmesan på toppen af den friskbagte flammkuchen, hvilket den slet ikke blev ringere af.

Herhjemme går vi all in og topper den med 38% creme fraiche – men har jeg haft en 18 % stående i køleskabet har jeg bare brugt den, og det smager altså også fremragende. Så brug bare den du selv foretrækker, og har stående i køleskabet.

Tynde sprøde slices af flammkuchen smager skønt som en lille aperitif med et køligt glas hvidvin til – og ellers fungerer det også virkelig fint som hovedmåltid med en salat “on the side”. Opskriften rækker til 4 personer – måske endda til 5-6 personer, hvis i nyder en god salat til.

Hvis du ikke orker at kaste dig ud i projekt pizzabund, så brug den pizzabund du plejer eller køb dig til en hvis det skal gå rigtig hurtigt – bare husk at rulle den helt tyndt ud, så bunden bliver dejlig sprød. Den koldhævede version med surdej hitter selvfølgelig altid, men nogle gang er det rart med et hurtigere alternativ, som fx ikke skal koldhæves.

Rigtig dejlig lørdag til jer alle og søde kram, Pilen <3

tarte flambée


Tip! Hvis i kun er to personer derhjemme, så kan dejen holde sig op til 48 timer i køleskabet. Herhjemme laver jeg blot en flammkuchen, og så gemmer jeg resten af dejen til dagen efter – så er der friskbagt flammkuchen til to aftener.

INGREDIENSER (4-6 pers)

Dej

225 g lunken vand
100 g surdej
3 g gær
100 g tipo 00 mel
300 g hvedemel
1 tsk salt (8 g)
2 spsk olivenolie

Fyld

450 g creme fraiche 38%
250 g bacon i skiver
2 store rødløg
1 stor håndfuld frisk timian
1 nip flagesalt og friskkværnet peber

evt lidt parmesan

FREMGANGSMÅDE

Dej

Hæld hvedemel og tipo00 mel i en skål sammen med 200 g vand og rør det sammen så alt melet er vædet. Læg låg på og lad blandingen stå ved stuetemperatur i 30 min.

Rør de sidste 25 g vand sammen med gær og hæld vand, gær, surdej og olivenolie i skålen med mel. Ælt dejen godt sammen på en røremaskine i ca 5 min. Tilsæt salt de sidste 30 sekunder – dejen skal slippe skålens sider.

Hæld dejen i en stor plasticbøtte smurt med olivenolie og lad den hvile 30 min. Fold nu dejen fire gange på midten ved at gøre dine hænder våde og forsigtigt løfte i dejen så den folder på midten – gør dette 4 gange. Lad dejen hvile yderligere 30 min og gentag foldningen. Gentag dette yderligere 2 gange, så dejen er foldet 4 gange i alt med 30 minutters hvil imellem. Lad til sidst dejen stå 1 time ved stuetemperatur med låg på skålen og stil den herefter i køleskabet i minimum 12 timer – dejen kan holde sig på køl i op til 48 timer.

Fyld og bagning

Snit rødløget i tynde ringe – gerne på et mandolinjern. Skær bacon i mindre stykker.

Drys en bordplade med rigeligt mel og vend dejen ud på bordet. Del dejen i to lige store klumper. Rul hvert dejstykke tyndt ud til at stort rektangel der passer med størrelsen på en bageplade. Løft forsigtigt dejen over på et stykke bagepapir uden at der går hul på dejen.

Smør hver pizzabund med 225 g creme fraiche og fordel rødløg og bacon på de to pizzabunde.

Tænd ovnen på maksimal varme almindelig ovnfunktion/over-under varme (min ovn kan blive 270 grader varm) og lad den blive godt gennemvarm med en bageplade i ovnen – jeg lader ovnen stå minimum 20 minutter når den har nået maksimal varme. Skru ned til 250 grader.

Tag den varme bageplade ud af ovnen og skub forsigtigt bagepapir med din flammkuchen over på den varme bageplade. Stil bagepladen med din flammkuchen tilbage i ovnen og bag den i 13-15 min ved 250 grader. Hold øje med den – den skal have en fin mørk skorpe og fyldet må gerne blive let gyldent. Bag kun en flammkuchen af gangen.

Riv evt frisk parmesan ud over din flammkuchen og top den med frisk timian, flagesalt og groftkværnet peber.


 

2 Comments on Flammkuchen – tarte flambée med creme fraiche, rødløg og bacon

 1. Camilla Kirstine
  06/08/2018 at 22:41 (4 år ago)

  Jeg elsker simpelthen dine opskrifter ! De er altid så mega indbydende og lækre! Jeg har dog indtil videre kun med mundvand løbende, kigget på dine mange meget lækre opskrifter på brød med surdej. Men da eg aldrig selv har begivet mig ud i surdejens verden og er helt grøn på det område er det aldrig blevet til en af dine kreationer. Jeg tænkte derfor om du kunne have lyst til at lave et indlæg om surdej – fremgangsmåde, tips osv ? Så kunne jeg måske få afprøvet nogle af dine opskrifter med det 🙂

  Svar
  • Pilen
   07/08/2018 at 08:52 (4 år ago)

   Kære Camilla

   Tusind tak for dine søde ord <3 Surdej er altså også en videnskab, og der er mange ting der spiller ind såsom temperatur, meltyper osv – jeg "føler" mig meget frem når jeg frisker min surdej op. altså kigger på konsistensen osv – men jeg kunne godt finde på at lave et indlæg omkring hvordan jeg gør det i forhold til at friske min surdej op osv. Indtil videre har jeg dog skrevet en smule i indlægget her http://pilenskoekken.dk/2018/04/01/manitoba-boller-med-surdej-og-havregryn/ om hvordan jeg laver min surdej og frisker den op – håber det kan bruges indtil videre 🙂

   Søde hilsner, Camilla

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *