Manitoba boller med surdej og havregryn


manitoba boller

Glædelig påske til jer alle – jeg håber i nyder påskedagene, får slappet godt af i dejligt selskab og måske får nydt lidt lækkert bagværk. Når der er ekstra tid i hverdagen, nyder vi herhjemme at spise en lækker nybagt bolle med ost og en friskbrygget kop kaffe – det er ren og skær hverdagsforkælelse, som jeg virkelig sætter pris på.

Disse manitoba boller med surdej og havregryn er uden tvivl de bedste boller jeg indtil nu har bagt – de er lækre sprøde og så har de en fantastisk smag af surdej og ølandshvedemel. Og så er de ikke mindst VIRKELIG luftige og saftige – og smager skønt bare med rigeligt smør eller en god ost.

Hvis du ikke har en surdej stående kan jeg anbefale at tage udgangspunkt i Claus Meyers opskrift på surdej – og så har jeg skrevet nedenfor hvordan jeg frisker den op inden bagning. Jeg skriver ikke helt præcise angivelser på typerne af mel, da det kommer meget an på hvilke typer af mel jeg har i køkkenskabet. Men brug gerne nogle gode økologiske melsorter af lækker kvalitet. Det kan smages i brødet og har også stor betydning for aktiviteten i din surdej.

Rigtig god fornøjelse med bagningen og fortsat god påske til jer alle – søde kram, Pilen <3

surdejsboller


Tip til surdej:

Jeg frisker min surdej op to gange inden brug. Dvs. aftenen før frisker jeg den op med 1 del surdej til 2 dele vand og 2 dele mel (her bruger jeg ca 75 % hvedemel og 25 % groft mel).

4-5 timer før jeg skal bruge min surdej frisker jeg den op igen (typisk om morgenen) – denne gang i forholdet 1 del surdej, 1 del vand og 1,25 del mel, hvoraf størstedelen er hvedemel. Når surdejen bobler og er aktiv (test dette ved at det flyder ovenpå hvis du kommer surdejen i et glas med vand) er den klar til brug.

INGREDIENSER (12-15 stk)

450 g lunken vand
125 g aktiv surdej
5 g gær
50 g grovhvalsede havregryn
100 g groft ølandshvedemel
400 g manitoba hvedemel
12 g salt

FREMGANGSMÅDE

Autolyse: bland vand (hold 50 g tilbage), surdej, havregryn, ølandshvedemel og manitoba hvedemel så alt melet er vådt til en klistret grød. Dæk skålen til og lad blandingen stå 1 time ved stuetemperatur.

Rør gær ud i de sidste 50 g vand og hæld det i skålen til dejen. Rør ved lav til medium hastighed på en røremaskine i ca 5 min indtil dejen samler sig om dejkrogen og har en glat overflade. Tilsæt salt og ælt det ind i dejen i ca 30 sekunder.

Smør en stor plasticbøtte emd lidt smagsneutral olie og hæld dejen i bøtten. Fold dejen på alle fire led, så dejen bliver spændt op og dæk bøtten til med et låg på skrå (gør dine fingre våde med lidt koldt vand for at undgå at dejen klistrer fast til dine hænder). Lad nu dejen stå ved stuetemperatur i 3,5 time. I løbet af de 3,5 time laves der yderligere 3 sæt foldninger hvor dejen spændes op – den sidste foldning laves en halv time før at dejen skal på køl.

Efter 3,5 time sættes et tætsluttende låg på bøtten og dejen kommes på køl i 12-14 timer.

Tænd ovnen på 250 grader traditionel ovn og lad en bageplade blive godt varm i ovnen.

Drys en bordplade først med lidt mel og derefter med lidt grovhvalsede havregryn. Hæld forsigtigt dejen ud af bøtten uden at slå luften ud af dejen. Træk forsigtigt i dejen så du har et nogenlunde ensartet rektangel. Hvis der er nogle meget voldsomme luftbobler prikkes der hul på disse (det er ikke fedt at få en bolle der udelukkende består af luft). Drys overfladen af dejen med lidt havregryn og lidt mel.

Del dejen på langs i 3 baner med en dejspatel – undgå at arbejde for meget med dejen, så luften bevares. Del hver bane i 4 eller 5 firkantede boller alt efter hvor store du foretrækker bollerne (her på billederne blev der 12 boller ud af portionen). Placer bollerne på to store stykker bagepapir. Skub bagepapir med boller over på den varme bageplade i ovnen og bag en plade af gangen ved 250 grader i 17-18 minutter. Lad bollerne køle let af inden de skæres over.

Tip! Bollerne kan sagtens fryses og varmes op igen – sørg for at tø bollerne helt op efter frys og kom dem i en 200 grader varm ovn i 3-4 minutter så de bliver sprøde igen.

ølandsboller


 

2 Comments on Manitoba boller med surdej og havregryn

 1. Mie
  01/04/2018 at 17:28 (1 år ago)

  Bager du ved almindelig ovn eller varmluft?
  De ser super gode ud

  Svar
  • Pilen
   02/04/2018 at 15:14 (1 år ago)

   almindelig ovn 🙂

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *