Mangler du et lækkert alternativ til ris a la manden til julefrokosten, så er denne lækre vaniljeprikkede panna cotta med amarena kirsebær og mandelkiks et virkelig godt bud. De traditionelle smage fra den klassiske ris a la mande er til stede, men alligevel er det en helt anderledes dessert. Den er både smuk at se på og smager skønt.
Jeg elsker virkelig panna cotta – det er så nemt at lave, og når man rammer den rigtige konsistens smager det virkelig også skønt. Når panna cottaen får selskab af masser af vanilje, en sprød mandelkiks og søde aromatiske amarena kirsebær, så har man altså en virkelig skøn juledessert!
Hvis jeg selv skulle til julefrokost i år, ville det her helt sikkert blive desserten – da de fleste vist får rigeligt med ris a la mande i december måned. Og så kan det jo være rart med lidt afveksling.
Søde julekram og dejlig onsdag til jer alle <3
INGREDIENSER (5 stk)
Panna Cotta
5 dl piskefløde
60 g sukker
1,5 vaniljestang
2,5 blade husblas
Marcipankiks
90 g hvedemel
25 g mandelmel
35 g flormelis
90 g marcipan
1 nip salt
50 g koldt smør
1 æggeblomme
Pynt
Amarena sirup
Amarena kirsebær
FREMGANGSMÅDE
Panna Cotta
Udblød husblas i rigeligt med koldt vand i ca 10 min.
Flæk vaniljestangen og bland kornene med lidt sukker. Hæld sukker, vaniljesukker, den tomme vaniljestang og piskefløde i en gryde. Varm blandingen op ved svag varme indtil det er lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen og fisk vaniljestængerne op. Tilsæt husblas og rør i blandingen, så husblassen smelter. Hæld blandingen gennem en finmasket si over i en skål og stil det på køl i ca 30 min, hvor du rører hvert 5.-10. minut – dette sikrer at alle vaniljekornene ikke falder til bunds. Jeg synes ikke det gør noget at nogle af vaniljekornene lægger sig i bunden, da det er ret fint lår man vender desserten ud af formen – vil du have vaniljen helt fordelt skal flødeblandingen stå på køl i længere tid før du kommer den i formene.
Hæld flødeblandingen i 5 silikoneforme som står på et skærebræt (jeg har brugt Charlotte forme fra Silikomart). Stil formen på køl i ca 2 timer – indtil blandingen har sat sig nogenlunde. Sæt herefter formen på frys i minimum 12 timer.
Marcipankiks
Bland hvedemel, mandelmel, flormelis og salt. Riv marcipanen groft og hæld den i skålen sammen med koldt smør i små tern. Smuldr smør og marcipanen mellem fingrene til blandingen har konsistens som fintrevet parmesan. Tilsæt æggeblommen og saml dejen hurtigt – uden at ælte den for meget. Stil dejen på køl i ca 1 time.
Rul dejen ud på et meldrysset bord – den skal være 4-5 mm tyk. Udstik cirkler af ca 8 cm og bag dem ved 200 grader traditionel ovn i ca 10 min. Lad dem køle helt af.
Pynt
Afmål 1 dl amarena sirup og hæld det i en gryde. Giv siruppen et opkog og lad det småkoge i ca 5 min til det koger ind og bliver tykkere. Hæld siruppen på glas og lad det køle helt af.
Anretning
Skub forsigtigt dine panna cotta ud af formene mens de er frosne og placer dem på hver sin marcipankiks. Stil desserterne i køleskabet og lad dem tø langsomt op i minimum 4 timer.
Server dine panna cotta på marcipankiks og pynt med amarena sirup, et amarena kirsebær og lidt finthakket pistacie.
[…] i slet ikke til ris a la mande derhjemme foreslår jeg at i hopper ud i denne lækre panna cotta med mandelkiks og amarena kirsebær – eller en skøn marcipan is med appelsin og […]