Kødfri spaghetti bolognese med grøntsager og quinoa


Kødfri spaghetti bolognese med grøntsager og quinoa – et virkelig lækkert alternativ til den traditionelle bolognese med oksekød. Denne udgave er fyldt med masser af smagfulde grøntsager, valnødder og quinoa, hvilket gør den utrolig smagfuld og med en god konsistens. Man tænker nærmest ikke over at der ikke er kød i retten.

Herhjemme leder jeg altid efter ny inspiration til aftensmaden – gerne noget der er babyvenligt og som kan fryses ned, så der er rester til travle dage. Derudover forsøger vi også at nedsætte indtaget af kød herhjemme, så især de kødfri retter prøver jeg at finde på nye og spændende af slagsen.

Denne kødfri bolognese er inspireret af en lasagne opskrift fra Spis Bedre, som vi lavede for et par måneder siden. Der var nemlig quinoa i grøntsagssovsen, og jeg syntes at det fungerede virkelig godt og gav en god konsistens som alternativ til det hakkede kød. Og den sovs har jeg så brygget videre på siden – jeg foretrækker at køre alle grøntsagerne i en minihakker, så de også er med til at give lidt samme konsistens og udseende som hvis der er kød i retten. Derudover bidrager portobellosvampene med masser af umami og dybde til retten.

Hvis i et friske på at prøve en kødfri udgave af den klassiske bolognese – eller hvis i bare mangler lidt inspiration til aftensmad uden kød. Og så er det jo altså bonus at der bliver så stor en portion, at man sagtens kan fryse noget af retten ned. Eller alternativt lave en lasagne af resterne. Det står i hvert fald på madplanen herhjemme for næste uge.

Rigtig dejlig dag til jer alle – søde kram, Pilen <3

Tip! Hvis du er til den helt klassiske kødsovs, så har jeg en fantastisk opskrift på ragu alla bolognese lige her.


INGREDIENSER (8 pers)

1/4 dl olivenolie
2 små løg
3 fed hvidløg
2 stængler bladselleri
3 store gulerødder
1 squash
300 g portobellosvampe
1 peberfrugt
140 g tomatpuré
2 dåser hakkede tomater
8-10 dl grøntsagsbouillion
50 g valnødder
2 dl rød quinoa
1 spsk eddike (fx hvidvinseddike)
1 tsk sukker
3 spsk soya
3 laurbærblade
1 stor håndfuld frisk basilikum
1 spsk tørret oregano
1 spsk tørret timian
salt og peber
1,5 dl piskefløde (kan undlades, hvis bolognesen også skal være mælkefri)

Tilbehør

spaghetti
friskrevet parmesan
frisk basilikum

FREMGANGSMÅDE

Hak løg, hvidløg, bladselleri, gulerødder, squash og portobello svampe i en foodprocessor eller minihakker så det får en grov konsistens. Hak også valnødderne i en minihakker til en grov konsistens. Skær peberfrugten i tynde strimler, og hak basilikum fint.

Hæld olien i en stor gryde og varm gryden op til medium-kraftig varme. Svits løg, hvidløg og bladseeleri et par minutter til løgene bliver klare. Tilsæt squash, gulerødder og portobello svampe og svits alle grøntsagerne godt igennem i 5-8 min. Tilsæt tomatpuré, hakkede tomater, peberfrugt og valnødder og rør det hele godt igennem.

Skyl quinoaen godt under koldt vand. Hæld quinoa og grøntsagsbouillion (start med 8 dl) i gryden sammen med de øvrige ingredienser – undtagen fløde. Rør det hele godt igennem og læg låg på gryden. Lad din bolognese simre ved svag varme i minimum 1 time – og gerne mere. Min fik 4 timer. Kig til den undervejs og tilsæt evt mere væske, hvis den bliver meget tyk i konsistensen. Når din bolognese har kogt i minimum 1 time tilsættes fløden og bolognesen får et opkog. Smag til med salt og peber.

Server din kødfri bolognese med spaghetti, friskrevet parmesan og frisk basilikum.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *