Valnøddeboller med malt og surdej


valnøddeboller

Så er der endnu en omgang boller her på bloggen – denne gang i form af nogle virkelig lækre valnøddeboller med malt og surdej. De er sprøde og luftige og har den skønneste smag af ristede valnødder, mørk malt, surdej og en let sødme fra honningen. Jeg synes de smager helt fantastisk med en god skive ost og lidt marmelade, da det altid går godt i spænd med valnødder.

Bollerne koldhæves, så de bare kan skæres ud og bages næste morgen – lige til et lækkert morgenbord, hvor hjemmebagte boller altid er et hit.

Rigtig god bagelyst – søde kram, Pilen <3

Tip til surdej:

Jeg frisker min surdej op to gange inden brug. Dvs. aftenen før frisker jeg den op med 1 del surdej til 2 dele vand og 2 dele mel (her bruger jeg ca 75 % hvedemel og 25 % groft mel).

4-5 timer før jeg skal bruge min surdej frisker jeg den op igen (typisk om morgenen) – denne gang i forholdet 1 del surdej, 1 del vand og 1,25 del mel, hvoraf størstedelen er hvedemel. Når surdejen bobler og er aktiv (test dette ved at det flyder ovenpå hvis du kommer surdejen i et glas med vand) er den klar til brug.

valnøddebrød


Tip! Hvis bollerne ikke skal spises i løbet af 2 dage, så foreslår jeg at du fryser dem ned. Når de er tøet op skal de blot have 4-5 min i en 200 grader varm ovn, så skorpen bliver sprød igen.

INGREDIENSER (14 stk)

150 g valnøddekerner
450 g lunken vand
3 g gær
15 g akaciehonning
140 g aktiv surdej
12 g mørk maltmel
100 g groft ølandshvedemel
550 g hvedemel

FREMGANGSMÅDE

Tænd for ovnen på 200 grader traditionel ovn. Fordel valnøddekernerne på en bageplade med bagepapir og rist dem i 2-3 min i den varme ovn – de skal lige begynde at dufte lidt ristet, men må endelig ikke blive mørke. Lad valnøddekernerne køle helt af og hak dem groft.

Bland vand, gær, honning og surdej, så gæren opløses i væsken. Tilsæt ølandshvedemel og hvedemel og ælt dejen ved medium hastighed i en røremaskine i ca 5 min. Tilsæt salt og ælt dejen igennem i ca 1 minut.

Hæld dejen i en stor skål (jeg bruger en stor firkantet plasticbøtte) smurt med smagsneutral olie. Fordel valnøddekernerne på dejen og fold dejen ind over sig selv på alle fire led, så valnøddekernerne bliver fordelt i hele dejen.

Lad dejen stå på køkkenbordet i 3 timer ved stuetemperatur – fold dejen på alle fire led så den bliver spændt op 4 gange i løbet af de 3 timer. Stil herefter dejen på køl natten over (12-14 timer).

Drys en bordplade med lidt hvedemel og varm ovnen op til 250 grader traditionel ovn med en bageplade i ovnen. Hæld dejen ud på bordpladen og drys dejen med lidt hvedemel. Hak dejen ud i 14 boller med en spatel og fordel på to stykker bagepapir.

Når ovnen er godt varm skubbes bagepapiret med bollerne over på den varme plade. Bag en plade af gangen ved 250 grader traditionel ovn i ca 17 min – spray lidt vand i ovnen lige i starten af bagetiden.

Lad bollerne køle af inden de skæres over.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *