Nytårskage med kransekagebund, passionsfrugt og chokolademousse


nytårsdessert opskrift

Denne lækre nytårskage er den første i en række af fem nytårsdesserter her på bloggen. Kagen består af en lækker kransekagebund, salt mandelkrokant, en syrlig passionsfrugt-appelsinmousse og den lækreste mælkechokolademousse – en drøm for enhver dessertelsker!


Kagen består af mange elementer, men da den skal fryses kan den forberedes i god tid, så man ikke skal stresse over desserten på selve dagen. Og så er den altså lettere at lave end man tror – og den er det hele værd lover jeg. For den smager helt fantastisk! Og så er det jo ret genialt at man lige slår to fluer med et smæk – nytårsdessert og kransekage i en.

Chokolademoussen er den mest cremede chokolademousse jeg har smagt – den er baseret på Claus Meyers ´chantilly´mousse, som jeg har taget udgangspunkt i her. Jeg er vild med den fordi den kun består af 2 ingredienser, hvorfor man virkelig kan smage chokoladen. Derfor anbefaler jeg også at du lige investerer lidt ekstra i Valrhonas Jivara chokolade som virkelig kommer til sin ret i denne kage.

Der er rig mulighed for at være kreativ med pyntningen, og du kan enten pynte den som her, eller lade fantasien få frit løb med chokoladepynt, blomster, glimmer og hvad du nu ellers har lyst til.

God fornøjelse – og godt (tidligt) nytår til jer alle <3

nytårskage opskriftps. der kommer flere nytårsdesserter og kransekage her på bloggen fra d. 25 december, så følg endelig med hvis i vil se hvad jeg ellers har i ærmet.


INGREDIENSER (10 pers)

Kransekagebund

200 g marcipan,
40 g æggehvider
75 g flormelis

Mandelkrokant

50 g ristede mandler
50 g sukker
1 nip salt

Passionfrugt-appelsin-mousse

2,5 blad husblas
120 g passionsfrugtkød (ca 5 passionsfrugter)
50 g appelsinsaft
skallen af 1 øko appelsin
40 g sukker
1/2 vaniljestang
1 dl piskefløde
100 g græsk yoghurt 10 %

Hæld moussen over bunden med nøddekrokant og sæt på frys i minimum 2 timer.

Chokolademousse

200 g god mælkechokolade (fx Jivara 40 % fra Valrhona – eller en anden mælkechokolade med samme kakaoprocent)
3 dl piskefløde

Mørk chokoladecremeux

65 g mørk chokolade 66 % (fx Valrhona Caraibe 66 %)
10 g sukker
1 dl piskefløde
0,75 dl sødmælk
2 æggeblommer
1/2 blad husblas

Pynt

Rød skovsyre
Guldstøv
Mandelkrokant

FREMGANGSMÅDE

Kransekagebund

Rør marcipan, æggehvider og flormelis sammen til en ensartet blanding. Pres dejen ud i en 16 cm springform med bagepapir i bunden. Bag bunden ved 200 grader traditionel ovn i ca 15-20 min – tjek med en pind at den er gennembagt. Lad bunden køle helt af.

Mandelkrokant

Hæld sukkeret i en pande og smelt sukkeret ved medium varme. Når alt sukkeret er smeltet til en gylden karamel slukkes der for varmen. Tilsæt de ristede mandler og et nip salt og rør det hele godt sammen. Hæld mandlerne ud på et stykke bagepapir og lad det køle af. Hak herefter mandelkrokanten groft med en savtakket kniv.

Løsn den afkølede kransekagebund fra formen og sæt kageplast rundt langs kanten tæt ind mod bunden. Drys 4 spsk mandelkrokant på bunden og stil det på køl indtil moussen er klar. Gem resten af mandelkrokanten til pynt.

Passionsfrugt-appelsin-mousse

Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand. Skrab kornene ud af vaniljestangen og hæld vaniljestang, vaniljekorn, sukker, appelsinsaft, appelsinskal og passionsfrugtkød i en gryde. Varm det op og lad det koge et minuts tid. Hæld blandingen gennem en sigte og pres så meget saft igennem sigten som muligt. Rør husblassen ud i saften så den smelter og lad det svale til stuetemperatur.

Pisk fløden til et let skum og rør det sammen med yoghurten. Rør forsigtigt et par skefulde af flødeblandingen ud i saften og vend herefter forsigtigt saften i flødeblandingen. Hæld passionsfrugtmoussen ud over kransekagebunden og stil den i fryseren i minimum 3 timer.

Chokolademousse

Smelt chokoladen over vandbad. Pisk 2 dl af fløden til let flødeskum og stil det i køleskabet. Varm den sidste 1 dl af fløden op til lige under kogepunktet og hæld det over den smeltede chokolade lidt ad gangen – rør grundigt fra midten af skålen til massen samler sig inden du tilsætter mere fløde. Når du har en blank ganache så tjek at temperaturen er omkring de 45-50 grader. Vend forsigtigt lidt af flødeskummet i ganachen og vend derefter resten af flødeskummet i – forsigtigt, men hurtigt.

Tag den frosne kransekagebund med passionsfrugtmousse ud af fryseren, og befri den fra formen. Stræk et stykke husholdningsfilm hen over bunden af en 18 cm kagering, så den er helt lukket til (eller for alternativt en 18 cm springform med kageplast langs kanten og bagepapir i bunden). Placer den frosne kage i midten af kageringen og hæld nu chokolademoussen over. Sørg for at chokolademoussen kommer helt ned langs siderne. Sæt kagen i fryseren i minimum 12 timer.

Mørk chokoladecremeux

Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand. Hak chokoladen fint og hæld den i en skål. Pisk æggeblommer og sukker i en skål, og varm sødmælk og fløde op i en gryde til lige under kogepunktet. Hæld den varme fløde lidt efter lidt over æggeblandingen mens der røres rundt og hæld derefter det hele tilbage i gryden, hvor det varmes op til 85 grader ved svag varme, under omrøring. Tag gryden af varmen med det samme temperaturen rammer 85 grader, tilsæt den afdryppede husblas og rør rundt. Hæld blandingen gennem en sigte over chokoladen. Rør fra midten af skålen med en dejskraber så blandingen begynder at samle sig indtil det hele er blandet. Sæt en stavblender i skålen ved at føre den skråt ned i blandingen (på den måde undgår du luftbobler) og kør cremen igennem med stavblenderen. Hæld cremen i en skål og læg husholdningsfilm ned på overfladen af cremen og stil den på køl minimum 12 timer.

Pynt og anretning af kagen

Tag den frosne kage op af fryseren og løsn den fra kageringen ved at varme kageringen op på ydersiden med en brænder og skub kageringen op omkring kagen – eller alternativt kør en meget tyndbladet kniv rundt langs kanten. Varm en paletkniv op og glat ydersiden med paletkniven, så du får en skarp kant. Nu kan du vælge at pynte kagen eller lade den tø op først – jeg pynter kagen mens den er frossen da jeg synes det er nemmest.

Hæld chokoladecremeuxen i en sprøjtepose med en rund tylle og sprøjt små toppe i forskellig størrelse ud på kagen. Drys med mandelkrokant, guldstøv og rød skovsyre. Lad kagen tø op i køleskabet i 3-4 timer inden servering.

Tip 1 – Hvis det skal gøres ekstra festligt kan man pynte kagen med stjernekastere som tændes lige inden servering.

Tip 2 – Du kan pynte kagen lige som du selv ønsker – chokoladecremeuxen er mest for syns skyld, men den smager også dejligt.

chokolademousse

Indlægget indeholder affiliatelinks!


50 Comments on Nytårskage med kransekagebund, passionsfrugt og chokolademousse

 1. Katrine
  23/12/2016 at 09:35 (6 år ago)

  Hej, den ser så lækker ud, den skal jeg lave nytårsaften. Jeg har lige et spørgsmål, ville man kunne putte chokoladecremeuxen i en silikone halvkugle form og sætte dem på frost også når de er frosset så tage dem ud af fryseren og bruge dem som halvkugler som pynt i stedet for fx toppene? Rigtig glædelig jul og godt nytår

  Svar
  • Pilenskoekken
   23/12/2016 at 09:40 (6 år ago)

   Hej Katrine 🙂 jeg har ikke selv prøvet at fryse cremeux så ved ikke hvordan det reagerer på frost. Men cremeuxen ermeget nem at arbejde med så du kan sprøjte den i lige det mønster du godt kan lide. Vil du gerne pynte med halvkugler kan du evt lave en lidt større portion chokolademousse og så lavenogle halvkugler af det 🙂

   God jul og knus fra Pilen

   Svar
 2. Mia
  01/11/2017 at 15:05 (5 år ago)

  Ristede mandler – skal de laves i ovnen eller på en pande?

  Svar
  • Pilen
   02/11/2017 at 16:50 (5 år ago)

   jeg foretrækker at riste dem i ovnen, da de så ikke brænder så let på. Ved 200 grader i ca 5 min. Bare til de får lidt farve og en lidt ristet smag 🙂

   Svar
 3. Eva
  04/11/2017 at 07:33 (5 år ago)

  Hej, Ser rigtig lækker ud! Kan det passe at der ikke skal husblas i chokolade moussen?

  Svar
  • Pilen
   04/11/2017 at 11:44 (5 år ago)

   Ja chokoladen gør at moussen holder formen og så bliver den lækker cremet frem for stiv og grynet 🙂

   Svar
 4. Lotte
  21/11/2017 at 18:10 (5 år ago)

  Ja,ingen husblas i chokolade muss.

  Svar
 5. Maia
  19/12/2017 at 12:34 (5 år ago)

  Hejsa
  Findes den ikke i en printer venlig art ?
  når jeg kopirer til et word, ser det virkelig uforståeligt ud

  Svar
  • Pilen
   19/12/2017 at 14:53 (5 år ago)

   Den funktion har jeg desværre ikke :/ Kan du ikke kopiere det over i en mail og så printe derfra uden at det bliver underligt? <3

   Kh, Pilen

   Svar
 6. Mia
  30/12/2017 at 13:51 (5 år ago)

  Lækker kage som nu står klar på frys til i morgen. Lige et spørgsmål ang. chokoladecremeuxen. Kan den piskes op så den blive mere luftig, eller ødelægger man den så?

  Svar
  • Pilen
   30/12/2017 at 17:21 (5 år ago)

   Man kan ikke piske en cremeux op til at blive luftig – cremeuxen har en helt speciel blød konsistens 🙂

   Rigtig dejlig nytår til dig <3

   Svar
   • Mia
    01/01/2018 at 15:51 (4 år ago)

    Tak for svar – det var en fabelagtig kage! Godt nytår

    Svar
 7. Lene
  30/12/2017 at 19:06 (5 år ago)

  Hejsa jeg vil blot høre hvorlænge kagen ca. er om at tø op i køleskab ? Bare så den er klar når der skal spises dessert. Godt nytår 😊

  Svar
  • Pilen
   31/12/2017 at 11:52 (4 år ago)

   Kære Lene 🙂

   Du kan sagtens tage den ud nu her til middag – den tager minimum 5-6 timer om at tø helt op, så for at være på den sikre side, så giv den gerne 8 timer i køleskab. Hvis du tøer op ved stuetemperatur vil den begynde at væske så det duer ikke 🙂

   Rigtig godt nytår til dig <3

   Svar
 8. Admira
  30/01/2018 at 20:13 (4 år ago)

  Hej 🙂 spørgsmål i fh til bunden- skal
  Æggehvider og flotmelis ikke piskes stift?

  Svar
  • Pilen
   31/01/2018 at 12:40 (4 år ago)

   Nej det skal de ikke til en kransekagebund – den skal være tung i det som klassisk kransekage 🙂

   Søde kram, Pilen <3

   Svar
  • Pernille
   15/12/2021 at 13:50 (7 måneder ago)

   Jeg skal lave kagen til 15 personer så jeg tænkte at lægge 50% oveni ingredienser, men hvilken størrelse springform ville du bruge?

   Svar
   • pilenskoekken90
    28/12/2021 at 07:45 (6 måneder ago)

    Hej Pernille

    Jeg vil nok bruge en 24-25 cm springform til kagen 🙂

    Kh Camilla

    Svar
 9. Grith
  19/03/2018 at 11:54 (4 år ago)

  Hej!
  Kan jeg lave kagen weekenden før eller er det for længe i fryseren?

  Er det muligt at lave den en fredag, og så sætte den på frys natten over, og så tage den ud til morgen (i køleskab), hvorefter den vil blive serveret omkring kl. 14/15 stykker?

  Mvh.

  Svar
  • Pilen
   20/03/2018 at 12:23 (4 år ago)

   Kære Grith

   Du kan sagtens lave den weekenden før 🙂
   Du kan godt tage den ud tidligt morgen, men jeg tror at den skal bruge som minimum 6-7 timer i køleskab for at tø helt op <3

   Kærlige hilsner, Camilla

   Svar
 10. Stine
  29/11/2018 at 06:23 (4 år ago)

  Hejsa! Jeg vil så gerne lave denne lækre sag til nytår, men jeg er ikke hjemme til at lave kagen dagen før den skal spises. Kan den holde sig 8-9 dage i fryseren? ‍♀️

  Svar
  • pilenskoekken90
   30/11/2018 at 08:31 (4 år ago)

   Det kan den sagtens, hvis du sørger for at pakke den ind, så den ikke får “frostskader” :)<3

   Svar
   • Stine
    03/12/2018 at 20:26 (4 år ago)

    Pakke den ind? Er det bare i almindelig husholdningsfilm? Eller hvordan ville du gøre det?

    Svar
    • pilenskoekken90
     04/12/2018 at 10:06 (4 år ago)

     Jeg vil beklæde bunden af kageringen med husholdsningsfilm og så pakke det op af siderne så det sidder stramt henover bunden. Så risikerer men ikke at kagen lækker mousse 🙂

     Svar
 11. Charlotte
  29/11/2018 at 08:34 (4 år ago)

  Hej
  Regnede lige med at jeg skal lave denne til et kagebord i weekenden men kan ikke finde passionsfrugt i min by, ingen har det hjemme…har du et bud på hvad jeg kan bruge i stedet?
  Hilsen Charlotte

  Svar
  • pilenskoekken90
   30/11/2018 at 08:31 (4 år ago)

   Kære Charlotte. Måske du kan lave den kun med appelsin i stedet – eller evt en blanding af citron og appelsin, så den stadig bliver lidt syrlig? Det er nok mit bedste bud <3

   Svar
 12. Stine
  21/12/2018 at 23:24 (4 år ago)

  Hej:) har kun én springform, som jeg vil lave kransekagebunden i. Men når bunden skal over i en anden form, hvad skal jeg så gøre? Kan jeg byttte rundt, så jeg laver en kransekagebund i en gryde beklædt med husholdningsfilm og, så derefter sætte bunden over i min ene springform og lave resten derfra?

  Svar
 13. Stine
  21/12/2018 at 23:26 (4 år ago)

  Hej:) har kun én springform, som jeg vil lave kransekagebunden i. Men når bunden skal over i en anden form, hvad skal jeg så gøre? Kan jeg byttte rundt, så jeg laver en kransekagebund i en gryde beklædt med husholdningsfilm og, så derefter sætte bunden over i min ene springform og lave resten derfra? ?

  Svar
 14. Janni
  09/01/2019 at 15:40 (3 år ago)

  Hej kan man bytte om så chokolademousse er i midten og passions/appelsin mouse er øverst, skal nemlig bruge den med sukkerprint til en barnedåb og tror den lyse farve vil være bedst yderst, kan chokolade moussen bære det når der ikke er husblas i ‍♀️

  Svar
  • pilenskoekken90
   10/01/2019 at 10:01 (3 år ago)

   Jeg tror desværre ikke at chokolademoussen kan bære den anden lidt tungere mousse :/ håber du finder en løsning <3

   Svar
 15. Jonna
  04/11/2019 at 14:15 (3 år ago)

  Kan man glase kagen?

  Svar
  • pilenskoekken90
   07/11/2019 at 06:48 (3 år ago)

   Ja hvis bare den er helt frossen når man glazer, så kan det saktens lade sig gøre 🙂

   Svar
 16. Susie Pedersen
  21/12/2019 at 16:32 (3 år ago)

  Hej 🙂
  Hvis jeg bruger en bagering som jeg tilpasser til 16 cm. er det så nødvendigt med kageplast om kransekagen når den første mousse skal på?
  Mvh. Susie

  Svar
  • pilenskoekken90
   28/12/2019 at 11:38 (3 år ago)

   Hej Susie. Ikke nødvendigvis – men det er lettest at befri selve moussen, hvis der er kageplast omkring <3

   Svar
 17. Michelle
  06/02/2020 at 13:08 (2 år ago)

  Hej
  Kan man lave den med hvid chokolade i stedet for mælkechokolade?

  Svar
  • pilenskoekken90
   12/02/2020 at 11:35 (2 år ago)

   I princippet ja, men så skal du nok bruge en anden mousse opskrift – konsistensen ændrer sig meget alt efter hvor høj kakaoprocenten er i den chokolade man bruger 🙂

   Svar
 18. Marianne
  24/02/2020 at 10:38 (2 år ago)

  kan man udskifte den græske yoghurt med andet ?

  Svar
  • pilenskoekken90
   09/03/2020 at 19:05 (2 år ago)

   Ja den kan udskiftes med fx skyr – ellers tror jeg også en creme fraiche 18% kan fungere 🙂

   Svar
 19. Gitte
  18/12/2020 at 06:57 (2 år ago)

  Hvis man vil lave kagen i en form med mønster kan man så komme mousse i og derefter vende bunden op i den ? Hvor længe tror du mousse skal fryse inden bunden så kommes på ?

  Svar
  • pilenskoekken90
   05/01/2021 at 19:10 (1 år ago)

   Det tror jeg sagtens man kan – men moussen skal nok sætte sig en del før bunden kommes på, da bunden jo er ret tung <3

   Svar
 20. Mette
  26/12/2020 at 14:40 (2 år ago)

  Hej. Tænker du men kan halvere opskriften, hvis ikke der skal bruges kage til så mere end 4 personer?

  Svar
  • pilenskoekken90
   05/01/2021 at 19:08 (1 år ago)

   Ja, men jeg ved desværre ikke hvordan størrelseforholdene så skal være <3

   Svar
 21. Baiba
  01/05/2021 at 06:57 (1 år ago)

  Kan man overtrække denne kage med marcipan eller fondant

  Svar
  • pilenskoekken90
   19/05/2021 at 17:34 (1 år ago)

   Jeg tror desværre ikke at det vil sidde så godt fast på moussen. 🙂

   Svar
 22. Mie Christensen
  29/12/2021 at 11:30 (6 måneder ago)

  Hejsa.
  Skal mandlerne hakkes og smuttes inden de ristes?

  Svar
 23. Karina
  30/12/2021 at 13:55 (6 måneder ago)

  Jeg ristede bare hele mandler. Det fungerede fint 🙂
  MEN… HJÆLP… min chokolade mousse flyder ud mellem kageringen. Har reddet den inderste del af kagen og smidt i fryseren igen. Hvad kan jeg gøre for at undgå det flyder ud?

  Svar
  • Frederikke
   30/12/2021 at 17:10 (6 måneder ago)

   Jeg brugte kageplast langs kanten og bagepapir i bunden det fungerede fint

   Svar
  • Frederikke Kørvel
   30/12/2021 at 17:11 (6 måneder ago)

   Jeg brugte kageplast langs kanten og bagepapir i bunden det fungerede fint

   Svar
 24. Frederikke Kørvel
  30/12/2021 at 17:03 (6 måneder ago)

  Kan man transportere kagen hvis man har en flamingokasse og fryseelementer, det er en køretur på 1 time?

  Svar
 25. Ingrid
  31/12/2021 at 08:26 (6 måneder ago)

  Jeg havde en lidt for stor form til start. Valgte så at sætte en plastkant rundt om og så holde chokolademousse ovenpå

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *