Ris a la mande – som kage. Ja det lyder måske lidt underligt men ikke desto mindre er det ret så lækkert – og en lidt flottere måde at servere sin ris a la mande. Denne ris a la mande kage er med en krydret brunkagebund, ris a la mande mousse med citrongræs og kardemomme og en syrlig passionsfrugt-appelsin-gélé på toppen. En lækker frisk og eksotisk version af ris a la manden.
Første gang jeg smagte en ris a la mande kage var hos søde Nip – hendes version med kirsebær er virkelig også lækker! Og lige siden har jeg leget med tanken om selv at lave en ris a la mande kage. Og jeg må sige at jeg er ret tosset med det – de friske smage fra citrongræs, passionsfrugt og appelsin passer virkelig godt til den krydrede bund og den lidt tunge ris a la mande.
Ris a la mande kagen er et godt alternativ til den traditionelle dessert. Den vil helt sikkert gøre sig godt til julefrokosten, som et smukt indslag på dessertbordet.
God mandag og snart glædelig jul <3
INGREDIENSER (10 portioner)
Brunkagebund
200 g brunkager
75 g smeltet smør
Risengrød
100 g grødris
1,25 dl vand
5 dl sødmælk
6 kardemommekapsler
1 stængel citrongræs, halveret og skåret i lange stykker ( så store at de kan fiskes op igen)
1,5 vaniljestang
1 spsk sukker
Ris a la mande mousse
Hele portionen af risengrød (ca 350 g)
1,5 spsk citronsaft
100 g sukker
3,5 blade husblas
4 dl piskefløde
75 g smuttede mandler, grofthakket
Passionsfrugt-appelsin-gelé
120 g passionsfrugtkød (ca 5 passionsfrugter)
100 g appelsinsaft (ca 2 appelsiner)
25 g sukker
2 blade husblas
FREMGANGSMÅDE
Brunkagebund
Blend brunkagerne helt fint i en minihakker. Smelt smørret og bland det sammen med brunkagerne. For en 20 cm springform med bagepapir i bunden og kageplast langs siderne. Pres brunkageblandingen ud i formen, så den er jævn. Stil bunden på køl.
Risengrød
Flæk vaniljestængerne og skrab kornene ud. Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde, skru ned til medium varme og kog det under omrøring i et par minutter. Hæld mælk og de øvrige ingredienser til grøden i gryden og bring det i kog. Skru ned til svag varme og lad grøden småkage i ca 30 min – rør i grøden jævnligt.
Når grøden er færdigkogt kan du enten køle den af og gemme den til næste dag, eller du kan fortsætte direkte med moussen.
Ris a la mande mousse
Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand i ca 10 min. Hvis grøden er kølet af varmes den forsigtigt op igen, og sukker og citronsaft røre ud i grøden. Hæld den udblødte husblas i grøden og rør det sammen, så husblassen smelter ud i grøden. Lad grøden svale til stuetemperatur.
Pisk fløden til et let skum, og vend forsigtigt fløden – lidt ad gangen – i den afkølede risengrød. Vend til sidst de grofthakkede mandler i moussen, og hæld moussen ovenpå brunkagebunden i springformen. Sæt kagen på køl i minimum 4 timer.
Passionsfrugt-appelsin-gelé
Læs husblas i blød i rigeligt koldt vand i ca 10 min. Varm passionfrugtkød, sukker og appelsinsaft op i en gryde, og pres det igennem en finmasket si, så du kun får saften. Hæld husblassen i skålen med den varme saft og lad det smelte sammen. Lad blandingen svale til stuetemperatur.
Tag kagen ud af køleskabet og hæld forsigtigt (hæld evt. ned på bagsiden af en ske) géléen ud over kagen, og stil kagen tilbage på køl i minimum 1 time.
Pynt kagen som du har lyst – evt med marengstoppe og pistaciekerner som her.
Nogle af produkterne er sponsoreret af Karen Volf!
irene
05/01/2017 at 21:06 (8 år ago)Den er en rigtig kanon ide. Den her skal jeg prøve. Ser super lækkert ud 👍
Pilen
06/01/2017 at 12:40 (8 år ago)Tusind tak Irene – det glæder mig at høre. Håber den bringer glæde <3
Knus, Pilen
Mimi Hansen
25/10/2017 at 13:45 (7 år ago)Den lyder rigtig god. Hvordan mon resultatet er hvis man laver den dagen i forvejen og så sætter den i køleskabet til næste dag?
Venlige hilsner MH
(Mimi Hansen)
Pilen
27/10/2017 at 07:41 (7 år ago)Kære Mimi. Det kan du sagtens – så længe den ikke står alt for mange dage i køleskabet, da bunden så godt kan blive blød 🙂
søde hilsner, Camilla
Tina
08/12/2017 at 13:38 (7 år ago)Hej.Vil gerne prøve at lave denne kage, men er i tvivl om, hvad jeg skal gøre med kardemonnekapslerne? Skal de i hele og fiskes op ligesom citrongræsset eller hvad skal jeg gøre ved dem? Vh. Tina
Pilen
08/12/2017 at 14:54 (7 år ago)Ja de skal fiskes op igen – de giver bare smag til grøden 🙂
Lone
21/12/2017 at 21:04 (7 år ago)Den lyder lækker til julefrokostbordet 😊Hvis jeg ikke kan få kardekommekapsler kan jeg så bruge lidt stødt kardemomme? Og hvis jeg ikke vil risikere at bunden bliver for blød ved at lave den dagen før, kunne jeg så nøjes med bare at lave moussen dagen før? Mvh Lone
Pilen
22/12/2017 at 08:28 (7 år ago)Kære Lone.
Ja det er et skønt alternativ til den klassiske ris a la mande! Du kan ikke bruge stødt kardemomme, da det vil give en lidt tør smag til grøden – men du kan sagtens undlade kardemommen. Det smager stadig skønt. Moussen skal støbes ovenpå bunden, så du kan desværre ikke lave moussen på forhånd, men selve grøden kan du selvfølgelig godt koge dagen før. Men jeg tror altså sagtens du kan samle den om eftermiddagen/aftenen dagen før uden at bunden bliver helt blød 🙂
Søde hilsner, Pilen <3
Lone
24/12/2017 at 08:58 (7 år ago)Det lyder godt så kan jeg måske got lave den idag alligevel:) tak for svar og glædelig jul 🎅🏻🎄
Jørn krimme
29/10/2018 at 16:55 (6 år ago)Ved godt den er fra sidste år. Men spørger alligevel. Kan man ikke komme hakket mandler i. Prøvede at lave den i weekenden, men den lidt fersk i smagen. Har du en god ide til hvad der kan give god smag. Hilsen Jørn
pilenskoekken90
29/10/2018 at 18:42 (6 år ago)Jeg tror sagtens du kan komme hakkede mandler i – hvilket også vil give lidt ekstra crunch. Men ellers ville jeg komme ekstra vanilje og evt citronskal/saft i for at give ekstra smag 🙂
Tina
14/11/2018 at 20:02 (6 år ago)Lavede den et par gange sidste år og hver gang var der glade ansigter hele vejen rundt om bordet.
Den er gemt og skal bestemt bruges igen i år
pilenskoekken90
22/11/2018 at 10:19 (6 år ago)Dejligt at høre <3
Emilia Højer Cohen
01/08/2020 at 08:13 (4 år ago)Virkelig god ide!
Jeg ville bare spørge om det var muligt, at lade kagen stå udenfor køleskabet i et par timer før man spiser den?
pilenskoekken90
15/08/2020 at 18:14 (4 år ago)Helst ikke – den bør nydes kold 🙂
Birgitte Gether
13/08/2021 at 18:52 (3 år ago)Selvom det ser ud som om, at kageplasten sidder helt tæt, så løber en del gelen ud i bunden. Nogle fif til hvordan man undgår det?