Ris a la mande kage med brunkagebund og passionsfrugt

Nytårskage med kransekagebund, passionsfrugt og chokolademousse

[line]

nytårsdessert opskrift

Denne lækre nytårskage er den første i en række af fem nytårsdesserter her på bloggen. Kagen består af en lækker kransekagebund, salt mandelkrokant, en syrlig passionsfrugt-appelsinmousse og den lækreste mælkechokolademousse – en drøm for enhver dessertelsker!


Kagen består af mange elementer, men da den skal fryses kan den forberedes i god tid, så man ikke skal stresse over desserten på selve dagen. Og så er den altså lettere at lave end man tror – og den er det hele værd lover jeg. For den smager helt fantastisk! Og så er det jo ret genialt at man lige slår to fluer med et smæk – nytårsdessert og kransekage i en.

Chokolademoussen er den mest cremede chokolademousse jeg har smagt – den er baseret på Claus Meyers ´chantilly´mousse, som jeg har taget udgangspunkt i her. Jeg er vild med den fordi den kun består af 2 ingredienser, hvorfor man virkelig kan smage chokoladen. Derfor anbefaler jeg også at du lige investerer lidt ekstra i Valrhonas Jivara chokolade som virkelig kommer til sin ret i denne kage.

Der er rig mulighed for at være kreativ med pyntningen, og du kan enten pynte den som her, eller lade fantasien få frit løb med chokoladepynt, blomster, glimmer og hvad du nu ellers har lyst til.

God fornøjelse – og godt (tidligt) nytår til jer alle <3

nytårskage opskriftps. der kommer flere nytårsdesserter og kransekage her på bloggen fra d. 25 december, så følg endelig med hvis i vil se hvad jeg ellers har i ærmet.

[line]

INGREDIENSER (10 pers)

Kransekagebund

200 g marcipan,
40 g æggehvider
75 g flormelis

Mandelkrokant

50 g ristede mandler
50 g sukker
1 nip salt

Passionfrugt-appelsin-mousse

2,5 blad husblas
120 g passionsfrugtkød (ca 5 passionsfrugter)
50 g appelsinsaft
skallen af 1 øko appelsin
40 g sukker
1/2 vaniljestang
1 dl piskefløde
100 g græsk yoghurt 10 %

Hæld moussen over bunden med nøddekrokant og sæt på frys i minimum 2 timer.

Chokolademousse

200 g god mælkechokolade (fx Jivara 40 % fra Valrhona – eller en anden mælkechokolade med samme kakaoprocent)
3 dl piskefløde

Mørk chokoladecremeux

65 g mørk chokolade 66 % (fx Valrhona Caraibe 66 %)
10 g sukker
1 dl piskefløde
0,75 dl sødmælk
2 æggeblommer
1/2 blad husblas

Pynt

Rød skovsyre
Guldstøv
Mandelkrokant

FREMGANGSMÅDE

Kransekagebund

Rør marcipan, æggehvider og flormelis sammen til en ensartet blanding. Pres dejen ud i en 16 cm springform med bagepapir i bunden. Bag bunden ved 200 grader traditionel ovn i ca 15-20 min – tjek med en pind at den er gennembagt. Lad bunden køle helt af.

Mandelkrokant

Hæld sukkeret i en pande og smelt sukkeret ved medium varme. Når alt sukkeret er smeltet til en gylden karamel slukkes der for varmen. Tilsæt de ristede mandler og et nip salt og rør det hele godt sammen. Hæld mandlerne ud på et stykke bagepapir og lad det køle af. Hak herefter mandelkrokanten groft med en savtakket kniv.

Løsn den afkølede kransekagebund fra formen og sæt kageplast rundt langs kanten tæt ind mod bunden. Drys 4 spsk mandelkrokant på bunden og stil det på køl indtil moussen er klar. Gem resten af mandelkrokanten til pynt.

Passionsfrugt-appelsin-mousse

Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand. Skrab kornene ud af vaniljestangen og hæld vaniljestang, vaniljekorn, sukker, appelsinsaft, appelsinskal og passionsfrugtkød i en gryde. Varm det op og lad det koge et minuts tid. Hæld blandingen gennem en sigte og pres så meget saft igennem sigten som muligt. Rør husblassen ud i saften så den smelter og lad det svale til stuetemperatur.

Pisk fløden til et let skum og rør det sammen med yoghurten. Rør forsigtigt et par skefulde af flødeblandingen ud i saften og vend herefter forsigtigt saften i flødeblandingen. Hæld passionsfrugtmoussen ud over kransekagebunden og stil den i fryseren i minimum 3 timer.

Chokolademousse

Smelt chokoladen over vandbad. Pisk 2 dl af fløden til let flødeskum og stil det i køleskabet. Varm den sidste 1 dl af fløden op til lige under kogepunktet og hæld det over den smeltede chokolade lidt ad gangen – rør grundigt fra midten af skålen til massen samler sig inden du tilsætter mere fløde. Når du har en blank ganache så tjek at temperaturen er omkring de 45-50 grader. Vend forsigtigt lidt af flødeskummet i ganachen og vend derefter resten af flødeskummet i – forsigtigt, men hurtigt.

Tag den frosne kransekagebund med passionsfrugtmousse ud af fryseren, og befri den fra formen. Stræk et stykke husholdningsfilm hen over bunden af en 18 cm kagering, så den er helt lukket til (eller for alternativt en 18 cm springform med kageplast langs kanten og bagepapir i bunden). Placer den frosne kage i midten af kageringen og hæld nu chokolademoussen over. Sørg for at chokolademoussen kommer helt ned langs siderne. Sæt kagen i fryseren i minimum 12 timer.

Mørk chokoladecremeux

Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand. Hak chokoladen fint og hæld den i en skål. Pisk æggeblommer og sukker i en skål, og varm sødmælk og fløde op i en gryde til lige under kogepunktet. Hæld den varme fløde lidt efter lidt over æggeblandingen mens der røres rundt og hæld derefter det hele tilbage i gryden, hvor det varmes op til 85 grader ved svag varme, under omrøring. Tag gryden af varmen med det samme temperaturen rammer 85 grader, tilsæt den afdryppede husblas og rør rundt. Hæld blandingen gennem en sigte over chokoladen. Rør fra midten af skålen med en dejskraber så blandingen begynder at samle sig indtil det hele er blandet. Sæt en stavblender i skålen ved at føre den skråt ned i blandingen (på den måde undgår du luftbobler) og kør cremen igennem med stavblenderen. Hæld cremen i en skål og læg husholdningsfilm ned på overfladen af cremen og stil den på køl minimum 12 timer.

Pynt og anretning af kagen

Tag den frosne kage op af fryseren og løsn den fra kageringen ved at varme kageringen op på ydersiden med en brænder og skub kageringen op omkring kagen – eller alternativt kør en meget tyndbladet kniv rundt langs kanten. Varm en paletkniv op og glat ydersiden med paletkniven, så du får en skarp kant. Nu kan du vælge at pynte kagen eller lade den tø op først – jeg pynter kagen mens den er frossen da jeg synes det er nemmest.

Hæld chokoladecremeuxen i en sprøjtepose med en rund tylle og sprøjt små toppe i forskellig størrelse ud på kagen. Drys med mandelkrokant, guldstøv og rød skovsyre. Lad kagen tø op i køleskabet i 3-4 timer inden servering.

Tip 1 – Hvis det skal gøres ekstra festligt kan man pynte kagen med stjernekastere som tændes lige inden servering.

Tip 2 – Du kan pynte kagen lige som du selv ønsker – chokoladecremeuxen er mest for syns skyld, men den smager også dejligt.

chokolademousse

Indlægget indeholder affiliatelinks!

[line]

   

7 kommentarer

 • Lotte

  Ja,ingen husblas i chokolade muss.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Hej, Ser rigtig lækker ud! Kan det passe at der ikke skal husblas i chokolade moussen?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pilen

   Ja chokoladen gør at moussen holder formen og så bliver den lækker cremet frem for stiv og grynet 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Ristede mandler – skal de laves i ovnen eller på en pande?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pilen

   jeg foretrækker at riste dem i ovnen, da de så ikke brænder så let på. Ved 200 grader i ca 5 min. Bare til de får lidt farve og en lidt ristet smag 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Hej, den ser så lækker ud, den skal jeg lave nytårsaften. Jeg har lige et spørgsmål, ville man kunne putte chokoladecremeuxen i en silikone halvkugle form og sætte dem på frost også når de er frosset så tage dem ud af fryseren og bruge dem som halvkugler som pynt i stedet for fx toppene? Rigtig glædelig jul og godt nytår

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pilenskoekken

   Hej Katrine 🙂 jeg har ikke selv prøvet at fryse cremeux så ved ikke hvordan det reagerer på frost. Men cremeuxen ermeget nem at arbejde med så du kan sprøjte den i lige det mønster du godt kan lide. Vil du gerne pynte med halvkugler kan du evt lave en lidt større portion chokolademousse og så lavenogle halvkugler af det 🙂

   God jul og knus fra Pilen

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ris a la mande kage med brunkagebund og passionsfrugt