Rabarber frangipane tærte med lakrids og marcipan

IMG_8254
Rabarbersæsonen er endelig over os – og jeg er fan! De syrlige stængler med den flotte røde farve kan efter min mening proppes i alverdens bagværk. Og især tærte med rabarber er jeg vild med – derfor får i mit bud på en virkelig lækker, sprød rabarbertærte med lækkert mandel-marcipan fyld og lakrids. Hvis du ikke er fan af lakrids kan den sagtens laves uden, men lakrids og rabarber er faktisk et virkelig skønt makkerpar!

Frangipane – hvad er nu det for noget tænker i nok? Men det er altså bare et fancy ord for en mandelmasse bestående af smør, sukker, æg og mandelmel. Rimelig simpelt når man siger det sådan og ikke men masse hokus pokus. Jeg har tilføjet lidt marcipan fordi jeg lige havde det liggende, og tærten bliver bestemt ikke dårligere af den grund.

IMG_8210

Ingredienser (22 cm tærteform/springform)

Mørdej:
1/2 vaniljestang
45 g flormelis
55 g blødt smør
115 g hvedemel
1,5 æggeblomme

Fyld:
65 g mandelmel
15 g hvedemel
40 g marcipan
80 g smør
75 g sukker
2 æg
2 tsk RAW liquorice powder fra Johan Bülow
5 stængler rabarber
1,5 spsk sukker
10 g mandler

IMG_8183

Fremgangsmåde

Start med at lave mørdejen. Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt flormelis. Hæld flormelis, vanilje og mel i en skål og rør rundt, så det er fordelt. Smuldr smørret i melet til det ligner revet ost. Tilsæt æggeblommerne og saml dejen hurtigt med hænderne. Sørg for at dine hænder er rene hele tiden, og saml kun dejen til den lige er ensartet – den må endelig ikke æltes for meget!
Tryk dejen flad, pak den ind i husholdsningsfilm og læg den i køleskabet 30-45 min til dejen er kold.
Når dejen er kold rulles den forsigtigt ud på et meldrysset bord indtil den er et par mm tyk. Løft forsigtigt dejen over i en tærteform med løs bund eller en springform beklædt med bagepapir i bunden. Kanten skal være ca 2,5 cm høj. Sørg for at skære kanterne til så den bliver nogenlunde lige. Læg et stykke bagepapir ovenpå dejen og hæld tørrede bønner/kikærter ovenpå. Blindbag tærtebunden i 15 min ved 180 grader, og lad den køle let inden den fyldes med rabarber og frangipane.

Skær rabarberne i mindre stykker og bland dem med 1,5 spsk sukker. Tag de flotteste og mest røde stykker fra til toppen – lidt under halvdelen.
Pisk smør, sukker, lakrids og marcipan til det er godt blandet sammen. Tilæt mandelmel og pisk igen. Tilsæt nu æggene en efter en mens der piskes. Vend til sidst hvedemel i frangipane massen.
Fyld nu lidt over halvdelen af rabarberne i bunden, hvorefter frangipane massen hældes over. Fordel nu de flotte rabarberstykker på toppen i et fint mønster og drys med grofthakkede mandler. Bag ved 180 grader i ca 45 min. Tjek efter med en pind at kagen er færdig.

IMG_8135Nyd kagen lun eller kold med en god klat cremefraiche eller vaniljeis til – Velbekomme! 🙂

2 Comments on Rabarber frangipane tærte med lakrids og marcipan

 1. Rikke Lassen
  29/05/2016 at 19:04 (6 år ago)

  Hvis man nu ikke lige ligger inde med mandelmel, kan man så erstatte det med almindelig hvedemel?

  Svar
  • Pilenskoekken
   30/05/2016 at 06:49 (6 år ago)

   Hej Rikke 🙂

   Jeg ved ikke hvordan det bliver med hvedemel – umiddelbart tror jeg ikke du får det samme lækre fyld. Til gengæld kan du lave dit eget mandelmel ved at blende mandler helt fint i en minihakker eller god blender. Og ellers kan du også bruge andet nøddemel lavet af hasselnødder eller valnødder 🙂

   God fornøjelse med bagningen!

   Kærlig Hilsen
   Camilla

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *