Ris a la mande med passionsfrugtsirup


ris a la mande med passionsfrugtsirup

Nu nærmer vi os endelig juleaften, og jeg glæder mig virkelig meget til at nyde den lækre julemiddag og ikke mindst ris a la manden. For ris a la mande må man altså ikke gå ned på – det er en klassiker, som simpelthen bare hører sig til julemiddagen hvis du spørger mig.

Jeg ved også at alle familier helt sikkert har deres egen ris a la mande opskrift som de sværger til – ikke desto mindre tillader jeg mig også at dele min opskrift på ris a la mande med passionsfrugtsirup med jer. Ikke mindst pga passionsfrugtsiruppen, som er den egentlige grund til indlægget her. Den er nemlig et virkelig lækkert alternativ til den lidt tunge kirsebærsauce – og et friskt pust til afslutningen på julemiddagen. Og jeg må faktisk indrømme at den er blevet lidt af en favorit, som jeg selv foretrækker fremfor kirsebærsaucen.

Sidder der nogen i familien som ikke er så vilde med den klassiske kirsebærsauce – så vil de helt sikkert blive glade for det her lækre alternativ med en frisk smag af passionsfrugt og appelsin. Vi serverer både passionsfrugtsirup og kirsebærsauce juleaften – så er der både til dem der er til det klassiske og til dem der gerne vil have noget lidt friskere.

Ris a la manden er der egentlig ikke så meget at sige om – den er lavet med udgangspunkt i opskriften fra Pama grødris, men er med årene blevet tilpasset og justeret. Den har en skøn smag med MASSER af god vanilje og lidt friskhed fra citronskallen. Hvor meget citronskal ris a la manden skal have er en smagssag – husk altid at smage ris a la manden til. Det er jo også en fremragende undskyldning for lige at smugspise lidt inden julemiddagen.

Rigtig glædelig jul til jer alle – og massevis af søde julekram fra Pilen <3

passionsfrugtsauce


Er i slet ikke til ris a la mande derhjemme foreslår jeg at i hopper ud i denne lækre panna cotta med mandelkiks og amarena kirsebær – eller en skøn marcipan is med appelsin og chokoladesauce.

Tip! Passionsfrugtsiruppen kan nydes både lun og kold – herhjemme foretrækker vi den lune udgave, da det smager skønt til den kolde ris a la mande.

INGREDIENSER (8 pers)

Passionsfrugtsirup

10 passionsfrugter
1,5 dl appelsinsaft
1-1,5 dl vand
skal af 1 øko appelsin
120 g sukker (evt mere hvis dine passionsfrugter er store og meget syrlige)

Ris a la mande

1 vaniljestang
3 dl vand
180 g grødris
1 liter sødmælk
1 nip salt

100 g hakkede smuttede mandler
1 vaniljestang
75-80 g sukker
skal af 1/2-1 øko citron
4 dl piskefløde

FREMGANGSMÅDE

Passionsfrugtsirup

Del passionsfrugterne i halve og skrab kødet ud i en lille gryde. Tilsæt appelsinsaft, sukker og vand og giv det hele et opkog. Skru ned for varmen og lad det småboble i ca 20 min til det tykner en smule. Si kernerne fra.

Smag siruppen til, og juster evt om den skal have mere sukker alt efter syrligheden på frugterne.

Tilsæt appelsinskallen kort inden servering – hvis du laver siruppen på forhånd er det en god idé at vente med at komme appelsinskal i indtil den skal varmes op igen før servering.

Hvis du laver siruppen et par dage før, så sørg for at hælde den på et skoldet glas.

Lun siruppen inden servering.

Ris a la mande

Start med risengrøden dagen før.

Bring vand i kog i en tykbundet gryde og tilsæt risene. Lad dem koge i vandet et par minutter. Tilsæt mælken og bring hele blandingen i kog. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud – hæld både vaniljestang og korn i gryden sammen med et nip salt.

Skru ned for varmen, læg låg på gryden, og lad risengrøden koge videre i ca 35-40 min. Rør i risengrøden ca hvert 10. minut, så den ikke brænder fast i bunden.

Når risengrøden er færdig (den skal ikke være helt fast i konsistensen) så hæld den i en skål med låg og stil den på køl til næste dag.

Smut og hak mandlerne (husk at gemme en hel mandel) og riv citronskallen fint på et rivejern. Flæk vaniljestangen og mas kornene med lidt sukker. Fisk den udkogte vaniljestang op af den kolde risengrød, og rør grøden op med sukker, vaniljesukker, mandler og citronskal (hold evt lidt igen med citronskallen, hvis du ikke vil have den så frisk).

Pisk fløden let – den skal kun lige begynde at danne små toppe. Vend fløden lidt af gangen i den kolde risengrød og gem den hele mandel i grøden. Stil ris a la manden på køl indtil servering.

Nyd ris a la manden kold med den lune passionsfrugtsirup – eller kirsebærsauce.

passionsfrugtsirup


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *