Luciaboller med marcipan


luciaboller
Lækre og saftige luciaboller med marcipan og rosiner – super nemme og virkelig skønne! Bollerne nydes traditionelt d. 13. december, men kan jo sagtens nydes flere gange i december hvis du spørger mig.

De lækre klassiske luciaboller med safran og rosiner – her med en lille surprise af marcipan i bollen. Jeg har taget udgangspunkt i den dej der altid fungerer for mig, når jeg skal lave bløde boller – nemlig den jeg også bruger til mine aller bedste chokoladeboller. Den fungerer hver gang, og giver saftige og luftige brød der holder formen.

Luciaboller nydes traditionelt d. 13. december, men jeg synes absolut sagtens de kan nydes gentagne gange i december. Selvom de jo er lidt pricy pga den dyre safran der kommes i bollerne. Men det giver altså også bare en skøn smag – jeg har puttet en forholdsvis lille mængde safran i bollerne her, hvilket giver en meget mild smag. Men du kan sagtens skrue op til 4-5 g hvis du foretrækker en mere gennemtrængende smag af safran.

Du kan sagtens bage bollerne dagen inden luciadag, og lune dem igen, hvis du foretrækker at nyde bollerne. Det gør vi ofte herhjemme, og det er altså lidt hyggeligt med sådan en omgang lune luciaboller en mørk decembermorgen.

Rigtig god bagelyst – søde kram, Pilen <3

luciaboller med marcipan
luciaboller

luciaboller

Luciaboller med marcipan

Ingredienser
  

 • 250 g kold sødmælk
 • 25 g gær
 • 25 g sukker
 • 0,25 g safran
 • 1 æg
 • 500 g hvedemel
 • 8 g salt
 • 70 g blødt smør
 • 1 æg til pensling
 • 50-75 g marcipan i små tern
 • 40 rosiner

Sådan gør du
 

 • Opløs gær i sødmælken. Stød safran og en smule af sukkeret i en morter. Rør ægget, safran og sukker ud i sødmælken, og tilsæt hvedemel. Ælt dejen et minuts tid, tilsæt salt og ælt videre ved lav hastighed (jeg bruger hastighed 2 ud af 5 på min røremaskine) i 5-6 minutter til dejen er elastisk og blank. Tilsæt smørret i små tern, lidt af gangen, mens du stadig ælter dejen. Når alt smørret er tilsat æltes dejen færdig i 1/2-1 minut. Dejen skal være blank og elastisk.
 • Dæk skålen til med et låg og lad dejen hæve til dobbelt størrelse i 45 min-1 time.
 • Hæld dejen ud på en bordplade (ingen mel her!), og rul den ud til et stort kvadrat på ca 35*35 cm. Skær nu 14-16 2 cm tykke strimler med en pizzaslicer. Placer et stykke marcipan i bunden af hver strimmel og rul den til lidt under halvvejs. Gentag med alle strimlerne.
  Vend nu strimlerne om og placer et stykke marcipan modsat i den anden ende, og rul nu dejen modsat, så du får den klassisk form på luciabollerne.
  Placer bollerne på to bageplader med bagepapir og lad dem efterhæve i ca 30 min.
  Når du sætter bollerne til efterhævning, så hæld også rosinerne i en skål med lidt kogende vand, så de bliver udblødte – på den måde undgår du at rosinerne bliver helt indtørrede under bagningen.
 • Pensl bollerne med et æg der er pisket med en lille smule salt og 1 tsk koldt vand. Sørg for at pensle hele bollen, også langs siderne.
  Placer en rosin i midten af hver snoning, og pres den lidt ned i bollen.
 • Bag bollerne, en plade af gangen, ved 220° traditionel ovn (over- undervarme) i ca 10 min til de er gyldne.
  Lad bollerne køle lidt af inden de nydes helt friskbagte med koldt smør.

Noter

Man kan sagtens undlade marcipanen, hvis man foretrækker dette. 
Teknikken til at sno luciabollerne har jeg set hos dygtigste Brinken Bakar. 
luciabrød

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Opskrift Vurdering
Comment *