Æltefrie boller med sesam og hørfrø


æltefrie boller
Lækre og sprøde æltefrie boller med sesam og hørfrø – bollerne bliver koldhævet og er virkelig lækre til morgenbordet. Og at de ikke kræver en røremaskine er jo kun en bonus.

De her lækre æltefrie boller med sesam og hørfrø er allerede blevet en favorit – jeg synes de er super lækre, da der er masser af smag og konsistens i bollerne, samtidig med at de er luftige og sprøde. De kan desuden laves uden en røremaskine, så alle kan være med. Autolysen og de mange foldninger af dejen er med til at give bollerne en god struktur – næsten som hvis de havde været æltet på en røremaskine!

Bollerne her er uden surdej, så hvis du ikke har sådan en kan du altså sagtens lave lækre boller. Jeg har tilsat et surmælksprodukt for at give en lidt syrlig smag til bollerne, hvilket jeg synes klæder dem. Men det kan altså godt undværes, hvis du ikke lige har noget stående i køleskabet.

Rigtig god bagelys – søde kram, Pilen <3

boller uden surdej

INGREDIENSER (14-16 stk)

150 g tykmælk/a38
450 g lunken vand
120 g blandede frø (jeg brugte en blanding af sesam og hørfrø)
200 g stenkværnet hvedemel
350 g manitoba hvedemel eller anden hvedemel med højt proteinindhold
50 g vand + 3 g gær
15 g salt

FREMGANGSMÅDE

Rør tykmælk, vand, frø, stenkværnet hvedemel og manitoba hvedemel sammen til en ensartet blanding. Dæk skålen til og lad det stå til autolyse i 1-1,5 time.

Rør gær ud i de sidste 50 g vand og hæld det i skålen til dejen. Tag en grydeske og rør det godt sammen til alt vandet er inkorporeret i dejen. Tilsær salt og rør igen til saltet er arbejdet ind i dejen. Hæld nu dejen i en skål/bøtte smurt med olie og fold dejen gentagne gange på alle fire led – jeg foldede den 3 gange på alle fire led. Fold dejen indtil den begynder at virke lidt mere spændstig og glat i overfladen. Lad dejen hvile og fold den nu 1 gange på alle fire led x antal minutter efter første foldning:

15 min
30 min
45 min
1 time + 15 min
1 time + 45 min
2 timer + 15 min
3 timer

Lad herefter dejen hvile yderligere 1,5 time inden den kommes i køleskabet natten over.

Om morgenen tændes ovnen på 250 grader og varmes godt op i en time – gerne med et bagestål eller alternativt en bageplade der står i ovnen og bliver godt varm.

Dagen efter gøres bordpladen lidt våd og dejen hældes ud på bordet. Hiv lidt i dejen så den har form som et rektangel og drys dejen med hørfrø og sesam. Skær dejen ud i 14-16 boller og placer dem på to stykker bagepapir.

Skub forsigtigt bagepapir med bollerne over på den varme bageplade eller bagestål. Hæld lidt vand i en bradepande i bunden af ovnen for at skabe damp, og bag en plade boller af gangen ved 250 grader traditionel ovn i ca 18 minutter til de får en mørk gylden skorpe – lad dem køle let af inden de nydes.

koldhævede boller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *