Foccacia med surdej, timian og cherrytomater


foccacia

Hej her fra barselsboblen – så kom vores lille Carla til verden i søndags og vi er simpelthen overvældet af kærlighed til dette lille væsen. Vi nyder tresomheden i barselsboblen, så der bliver ikke lavet de store køkkenkreationer herhjemme – heldigvis har jeg nogle opskrifter i gemmerne til jer, bl.a. dette lækre foccacia brød.

Et lækkert og luftigt foccacia brød med surdej, timian og cherrytomater – perfekt til tapas eller til en lækker salat eller italiensk pastaret. Eller bare som snack hvis du spørger mig. Dette foccacia brød har en virkelig skøn krumme pga den lange hævetid og masser af luftbobler – derudover bidrager den lange hævetid og surdejen med en helt fantastisk smag til brødet.

Jeg har valgt at toppe mit foccacia brød med frisk timian, cherrytomater og flagesalt, men du kan bruge de grøntsager eller krydderier du lige har liggende. Jeg er helt sikker på at brødet også vil være et hit med oliven og rosmarin.

Foccacia er ret så nemt at arbejde med, da brødet ikke skal formes – dog er dejen ret klitret, så det er en god idé lige at smøre fingrene med lidt olivenolie inden man begynder at røre for meget ved dejen. På den måde undgår man at blive klistret helt ind i dej, og man undgår at ødelægge luften i dejen.

Jeg har brugt en meget lille mængde gær og hævet brødet i 24 timer – dette er med til at give et virkelig smagfuldt brød. På den måde kan du sætte dejen over om eftermiddagen dagen inden brødet skal serveres. Hvis du har lidt mere travlt kan du sikkert øge gærmængden og sænke hævetiden til omkring 12 timer, men jeg har dog ikke selv testet dette.

Jeg vil vove at påstå at dette er et af de bedste madbrød jeg har bagt og smagt, så jeg kan virkelig kun anbefale jer at hoppe i køkkenet og sætte dejen over.

Rigtig god bagelyst derude – søde kram, Pilen <3

foccacia med tomat foccacia


Tip! Jeg laver surdej efter meyers fremgangsmåde. Jeg bruger dog en forholdsvis ung surdej, hvilket betyder at jeg fodrer den i forholdet 1:1 ca 4-5 timer før jeg skal bruge den.

INGREDIENSER (1 bradepande 20*30 cm)

Dej

300 g lunken vand (ca 32 grader)
100 g durummel
300 g manitoba hvedemel
100 g aktiv surdej
3 g gær
50 g olivenolie
10 g salt

Fyld

150 g cherrytomater
0,25 dl olivenolie
1 håndfuld frisk timian
1 tsk flagesalt

FREMGANGSMÅDE

Bland alt melet med vand (hold 25 g vand tilbage) og lad det stå tildækket i 1 time. Rør herefter gæren ud i det resterende vand og surdej og hæld surdej, vand, gær, olie og salt i dejen og ælt det godt i ca 5 min.

Hæld dejen i en skål smurt med olie og fold dejens sider ind over sig selv – alle 4 sider skal foldes ved at du strækker i dejen og folder den ind over midten. Dejen skal nu hvile 1 time ved stuetemperatur, hvor du gentager foldningen af dejen efter 30 min. og igen efter 30 min. Når du har foldet dejen 3 gange og dejen har stået i alt 1 time ved stuetemperatur skal dejen stå på køl i ca 24 timer.

Efter 24 timer tager du dejen ud af køleskabet. For en lille bradepande (ca 20*30 cm) med bagepapir og hæld dejen i bradepanden. Stræk dejen ud så den fylder hele bradepanden og lad den efterhæve ved stuetemperatur i 1,5 time.

Skær cherrytomaterne i halve og tryk dem ned i dejen. Smør dine fingre med noget af olivenolien og fordel olivenolien på overfladen af dejen og tryk fordybninger i dejen. Drys med flagesalt og frisk timian. Bag din foccacia ved 230 grader traditionel ovn i ca 30 min. til den har fået en gylden overflade og er gennembagt.

Lad foccaciaen køle af inden den nydes.

foccacia med surdej foccacia med surdej


 

5 Comments on Foccacia med surdej, timian og cherrytomater

 1. Ann-Kristin
  10/03/2018 at 15:06 (5 år ago)

  Hvornår skal de 50 g olie i dejen? Sammen med gær, surdej og salt?

  Svar
  • Pilen
   10/03/2018 at 16:58 (5 år ago)

   Kære Ann-Kristin

   Hov den havde jeg lige glemt at skrive på – det er rettet nu. Olien skal i sammen med gær, resterende vand, surdej og salt 🙂
   God bagelyst <3

   Svar
 2. Ann-Kristin
  10/03/2018 at 17:30 (5 år ago)

  Okay, det nåede jeg så ikke at få i min dej, men pyt skidt. Har lige sat den på køl efter 3 x foldning, og dejen føles virkelig lækker, så mon ikke det går alligevel. Om ikke andet har jeg en god grund til snart at forsøge mig med opskriften igen😜

  Svar
  • Pilen
   11/03/2018 at 14:41 (5 år ago)

   Håber at det blev lækkert alligevel <3

   Svar
   • Ann-Kristin
    17/03/2018 at 12:18 (5 år ago)

    Det blev super lækkert! Jeg lavede også dit ølandshvedebrød som grydebrød, og det var også en stor succes, så jeg må snart igang igen😅 Tak for inspiration😊

    Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *