Blomme i Madeira

IMG_4771

Blomme i Madeira er nok det jeg lidt vil kalde for gammelmands-slik – men ikke desto mindre er jeg helt tosset med den lækre marcipantærte fyldt med madeira og blommemarmelade. Jeg har desuden også en far der er helt vild med Anton Bergs Blomme i Madeira – så derfor tænkte jeg at jeg ville overraske ham med en hjemmelavet udgave her til jul. Og heldigvis faldt de i god jord – faktisk så meget at han allerede bestilte en portion mere da han havde smagt dem.

Det er et lidt mere omstændigt projekt at lave de her små konfektstykker, men jeg lover at det er det hele værd! Man kan med fordel koge blommemarmeladen dagen før, så den når at blive ordentligt kold. Og ellers er det jo faktisk bare at samle og overtrække med chokolade. Helst tempereret chokolade – men altså hvis det ikke lige lykkes (hvilket det altså heller ikke lige gjorde for mig denne gang), så går det nok. De smager fantastiske alligevel, og de skal helst nydes kolde. Gerne med en kop kaffe – så behøves man ikke mere.

Da det jo ikke ligefrem er blommesæson, så man må lave det med de blommer der er i butikkerne. Men gå gerne efter nogle der er godt modne, og som er rødlige i farven. Så bliver marmeladen bedst.

Så har du også en far, bedstemor eller andre i familien der er vild med Blomme i Madeira, så er jeg ret sikker på at de vil blive imponeret over denne her lækre hjemmelavede udgave.

IMG_4836

Ingredienser (12 stk)

Marmelade:

230 g blommer (skrællet og skåret i tern)
130 g sukker
1/2 vaniljestang
1/2 dl vand
1,5 tsk melatin + 1,5 tsk sukker
Ca 1/2 dl Madeira
Evt 1/2 tsk atamon (kun hvid du har tænkt dig at gemme marmeladen i længere tid)

Andet:

200 g marcipan
200-250 g god mørk chokolade

Fremgangsmåde – blommemarmelade:

 1. Start med at lave blommemarmeladen. Skræl og skær blommerne i tern. Fyld dem i en lille gryde med sukker, vand, kornene fra vaniljestangen og den tomme vaniljestang.
 2. Bring det hele i kog, og lad det i første omgang koge 15-20 min indtil blommerne er møre.
 3. Fisk nu vaniljestangen op fra gryden og blend marmeladen så den bliver helt fin. Sæt herefter marmeladen over varmen igen, tilsæt melatin + sukker, og lad hele molevitten koge videre ved svag varme i ca 15 min.
 4. Det kan være lidt svært at vide hvornår marmeladen er færdig. Den skal gerne blive ret tyk – nærmest gele-agtig – i konsistensen for at den kan holde formen i marcipanen. Lav evt en lille test hvor du tager en klat marmelade på en kold tallerken, og check om den bliver fast i konsistensen. Husk at den bliver mere fast når den er kølet af.
 5. Når du vurderer at marmeladen er færdig tager du gryden af varmen og lader det stå 2 min. Tilsæt nu Madeira – smag gerne til så mængden passer til dine smagsløg. Tilsæt evt også 1/2 tsk atamon for holdbarhed.
 6. Hæld marmeladen på et skoldet glas og lad den køle helt af.

Fremgangsmåde – Blomme i Madeira:

 1. Rul marcipanen tyndt ud (ca 2-3 mm) tykt. Drys evt lidt flormelis på bordpladen så marcipanen ikke hænger fast. Stik nu 12 runde cirkler (ca 4 cm diameter) ud. saml marcipanen og rul den ud igen – denne gang en smule tyndere. og stik nu 12 runde cirkler ud igen, og læg dem til side.
 2. Tag  de første 12 marcipanstykker og læg på et fad beklædt med sølvpapir. Sæt herefter en lille tsk marmelade på marcipanen, og top med endnu et stykke marcipan. Tryk let ned, så marmeladen fordeler sig mellem de to marcipanbunde, og forsøg at samle kanterne.
 3. Sæt evt hele fadet i køleskabet eller fryseren 10-20 min, så marcipanen ikke er for blød når de skal overtrækkes.
 4. Smelt/temperer den mørke chokolade, og overtræk forsigtigt marcipantærterne med mørk chokolade. Det er nemmest at dyppe toppen først, og derefter vende den om med en gaffel. Lad den kort dryppe af på gaflen, hvorefter den stilles forsigtigt på fadet igen.
 5. Lad chokoladen størkne, og de hjemmelavede Blommer i Madeira er nu klar til at blive spist!

IMG_4802

1Pingbacks & Trackbacks on Blomme i Madeira

 1. […] Hjemmelavede blomme i madeira der vil gøre enhver mand glad! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *