Tips til at tage på skiferie med en baby

For et par uger siden var vi på skiferie i Livigno alle tre sammen med mine forældre og søskende – første ferie sammen med en baby. Det var en virkelig dejlig oplevelse for os alle og vi havde den skønneste uge. I den forbindelse kom der dog nogle forespørgsler op fra flere af jer som også skulle på skiferie med en baby, hvor i godt kunne tænke jer at høre lidt mere om vores tur og om jeg havde nogle gode tips til at tage på skiferie med en baby.

Hvis i ikke nåede at læse mit indlæg med mine bedste tips til at rejse med en baby, så kan i læse lidt mere om at flyve og køre bil med en baby lige her.

Nedenfor har jeg først skrevet lidt om vores tur til Livigno, og hvordan vi fik det hele arrangeret med pasning, putning, aktiviteter osv. Hvis i gerne bare vil have mine bedste tips til at rejse på ski med en baby, så kan i hoppe til slutningen af indlægget, hvor jeg har skrevet det ned i punktform.

Det der med at tage på skiferie er noget vi har gjort lige siden jeg var helt lille, og derudover har jeg også haft to sæsoner som skiguide, da jeg holdte sabbatår. Derfor havde jeg det virkelig stramt med ikke at skulle på skiferie sidste år, men eftersom jeg rendte rundt med en kæmpe mave på det tidspunkt var det jo ligesom ikke rigtig en mulighed. Til gengæld var jeg slet ikke i tvivl om at vi absolut skulle afsted i år – og eftersom mine forældre var så søde at invitere os med på skiferie gjorde det jo kun turen lettere. På den måde regnede vi også med at kunne få lidt skitid sammen Jonas og jeg.

Lidt om at rejse flere sammen og at have barnepiger med

Vi var jo så heldige at have både mine forældre, min søster og hendes kæreste og min lillebror med. Det betød jo at vi også kunne få lidt frie hænder indimellem, og at vi kunne få et par skidage sammen Jonas og jeg. Og det var altså virkelig guld værd – så hvis man har mulighed for at tage noget familie med eller tage flere afsted sammen, hvor der er nogle der har lyst til at passe ens barn lidt af tiden, så vil jeg varmt anbefale dette.

Selvom vi også prioriterede at have nogle eftermiddage sammen alle tre, så var det altså også skønt at få lidt kærestetid, hvor vi kunne stå på ski sammen. Og når der ikke var andre der passede Carla, så tog enten Jonas eller jeg passe-tjansen mens den anden stod på ski med de andre. Så på den måde var det altså også en fordel at være flere afsted sammen – at der ikke var en der skulle ud og stå på ski alene.

Derudover skal det også nævnes at Carla virkelig nød at vi var så mange sammen, og at der hele var nogen der gad at lege, læse en historie eller bare sidde og putte med en. Det gjorde virkelig mig som forælder SÅ glad at se hvor mege tCarla knyttede sig til bedsteforældre, moster, onkel osv. når de fik så meget tid sammen.

Carla med mormor til venstre og moster til højre <3

Hvordan gjorde vi med lure og putning

Vi havde taget klapvognen med som Carla kunne sove lur i, så vi var sikker på at hun havde et sted at sove som hun kendte og som hun følte sig tryg ved. Derudover havde vi sørget for at se min familie en del op til skiferien, så hun også følte sig tryg ved at blive passet og puttet af dem. Og det gav altså pote, da det slet ikke var noget problem at få hende passet.

Carla sov på det tidspunkt to lure om dagen, og var altid ret nem at få til at sove om formiddagen – så derfor blev det ofte om formiddagen at en af de andre passede hende, mens vi kunne stå på ski. Og selvom Carla ikke er blevet passet og puttet særlig meget af andre (bortset fra henne i vuggestuen), så var det slet ikke noget problem. Men jeg vil anbefale at man lige får set dem der skal putte/passe lidt op til, og måske også lige giver dem lov til at prøve at putte en gang inden man tager afsted på ferien. Men det kommer jo selvfølgelig meget an på hvordan ens barn er, og hvor nemme de er at putte.

Hvad giver man sig til når man har en baby med på skiferie

Først og fremmest så sørgede vi for at holde nogenlunde fast i hendes rutiner, så hun sov lur samme tidspunkt som hun gjorde derhjemme. Derudover så skal man ikke undervurdere at det i sig selv er en stor oplevelse at være et helt andet sted, så man behøves ikke nødvendigvis hele tiden at skulle ud og lave noget nyt og vildt. Men eftersom vi var et nyt sted med sne og dejligt vejr, så var vi ude på nogle småture hver dag – det kunne være at gå en tur hen og tage imod de andre når de kom ned fra pisten, eller at sidde lidt i sneen og observere og lege lidt.

På tur hen for at møde dem der kom ned fra pisten

Derudover var der en babykælk, hvor vi boede som vi lånte til at køre en lille tur med – og også mormor og moster tog Carla med ud på en lille tur i kælken en dag. På den måde lavede vi nogle små udflugter, hvor Carla kom ud og så sneen og fik noget frisk luft. Og man kunne allerede mærke at der ikke skulle så meget til før hun blev træt igen. Så det er altså ikke nødvendigt at lave de helt vilde ting når man har en 1-årig med (eller på det tidspunkt 11 mdr).

På toppen af bjerget (hvor man kunne tage gondolen op) var der en legeplads med legehus, rutsjebane og en masse babykælke. Så en af dagene tog vi Carla i klapvognen med op på toppen af bjerget, så hun kunne prøve rutsjebanen og kælkene, og det hittede altså også. Derefter spiste vi frokost på en italiensk restaurant på bjerget, hvor de var så søde at sætte babystol op. Også her hyggede Carla sig med at trisse rundt i restauranten og charmere alle tjenerne – og så var spaghetti carbonara altså et kæmpe hit.

Legepladsen på toppen af bjerget bød både på rutsjebane og kælk
Spaghetti Carbonara var et kæmpe hit!

Det med at tage på restaurant var slet ikke så bøvlet, som man måske kunne forestille sig. Hvilket også gjorde at Jonas, Carla og jeg sluttede den sidste dag af med at tage ud og spise frokostpizza på et pizzeria. Generelt var det meget børne- og babyvenligt i Livigno, og mange steder havde de babystole, babyslæder osv. Det var desuden intet problem at tage hende med op i gondolliften – så alt i alt var det et meget babyvenligt område, hvor man sagtens kunne tage ud og gøre ting med en lille en.

Hyggeligt frokost på pizzeria den sidste dag

Kan det anbefales at tage på skiferie med en baby?

JA! Jeg synes det var den skønneste uge, og vi hyggede os allesammen – det var både skønt at få en masse kvalitetstid sammen som familie, men det var også virkelig dejligt at Jonas og jeg kunne få lidt tid sammen på pisterne. Så jeg vil helt sikkert anbefale at man tager afsted flere sammen – evt noget familie eller nogle venner, som gerne vil bruge noget tid sammen med ens barn.

På tur i bæresele og til højre en tur med gondolen til toppen af bjerget

Man skal selvfølgelig være indstillet på at det ikke bliver den vilde skiferie med afterski og jägerbombs i lange baner – men til gengæld så får man en masse oplevelser og kvalitetstid sammen som familie. Og det er mindst lige så godt, hvis man spørger mig. Nedenfor har jeg listet de vigtigste tips op til at tage på skiferie med en baby:

Mine bedste tips til at tage på skiferie med en baby

 • Hvis i har mulighed for at rejse med noget familie eller venner, så kan det varmt anbefales. På den måde er der også tid til at mor og far kan få lidt skitid sammen. Og der er ikke nogen der skal ud og stå på ski alene.
 • Hold fast i sove- og putterutiner, så vidt som det nu kan lade sig gøre. Hav en klapvogn med, som barnet er vant til at blive puttet i, og lad barnet sove ude, hvis det ikke er alt for koldt.
 • Hvis det er meget koldt der hvor i rejser hen vil jeg anbefale at i investerer i en sovepose/voksipose som barnet kan sove i og være i når i kører rundt med klapvogn. En dyne slutter ikke helt tæt hele vejen rundt om kroppen, så her kan en sovepose altså være rigtig god.
 • Lad eventuelle barnepiger/passere prøve at putte barnet til lur før i tager på skiferie, så det ikke er alt for overvældende for barnet. Og så den der passer ikke føler sig helt på dybt vand.
 • Hav rigeligt med legetøj og bøger med – sørg for at have en masse med som barnet kan lege med.
 • Hav eventuelt et underlag/legetæppe med, hvis det er klinkegulv. i vores lejlighed var gulvet ret koldt, og vi kunne godt have brugt et legetæppe eller nogle skumplader til underlag.
 • Husk bæresele/vikle, hvis i har sådan en. Som jeg tidligere har nævnt gider Carla ikke sidde i klapvogn særlig længe af gangen. Så her er en bæresele altså virkelig god, hvis man vil ud og gå nogle ture.
 • Husk at tage mad med hjemmefra – både modermælkserstatning (hvis man bruger dette), rugbrød, pålæg, SMØR (italiensk smør smager virkelig dårligt!!!) osv. Supermarkederne i italien er ikke altid så gode, så det kan være rart at have noget med hjemmefra, som man ved at barnet kan lide.
 • Vær ikke bange for at tage ud og spise på restaurant – i hvert fald ikke hvis i skal til Livigno. De var meget babyvenlige og havde babystole begge steder vi besøgte. Og så er det en hyggelig oplevelse for hele familien at tage ud og spise og prøve noget nyt mad. Det gør sig selvfølgelig mest gældende hvis dit barn får fast føde og ikke kun flaske eller ammer. Men ligegyldigt hvad kan man jo sagtens tage ud og spise en god frokost.
 • Tag ud på små ture og oplev lidt – det behøves ikke at være dagsudflugter. Der er masser af indtryk ved bare at gå en tur hen til liften og se mor og far komme ned af pisten på ski. Jeg siger ikke at man skal sidde i en lejlighed og kukkelure – men mærk efter hvor meget dit barn er klar til at opleve på en gang. Jeg synes det var tydeligt på Carla, når hun blev hurtigt træt efter mange indtryk.
 • Nyd det – sådan en uge går ALT for hurtigt, så det er bare om at suge til sig af familietid, kærlighed og oplevelser med ens barn.

Jeg håber at i har nydt at læse med her – og at i får nogle fantastiske ferier med jeres børn. Om det så er skiferie, solferie, sommerhus eller hvad man nu foretrækker, så handler det jo i sidste ende bare om at have en dejlig tur med fokus på familien og hinanden <3


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *