Vaniljekranse er en vaskeægte juleklassiker, som i min optik altid bør have en plads i kagedåsen op til jul. Min farmor laver de bedste vaniljekranse, men da jeg ikke ser hende før jul i år, måtte jeg ringe og lokke en opskrift ud af hende.
Da jeg ikke har en kødhakker til at køre dejen på måtte jeg justere opskriften lidt, så den kunne sprøjtes ud. Og da jeg elsker smagen af ristede mandler med skal, undlod jeg også at smutte mandlerne. Men “hemmeligheden” bag de her virkelig gode vaniljekranse er det store indhold af mandler. Og selvfølgelig at bruge en god tyk vaniljestang. Det giver den skønneste smag, og de her vaniljekranse minder mig virkelig meget om dem min farmor laver. Men også om de kæmpe vaniljekranse man kan købe i Den Gamle By her i Århus – og de er dælme også gode.
Jeg har lavet vaniljekransene ret store, men man kan jo lave størrelsen som det passer en. Husk blot at sætte bagetiden lidt ned ,hvis du laver dem mindre. Jeg er dog vild med de lidt store og rustikke vaniljekranse, som ikke bare er væk i en bid.
Det kræver lidt muller at sprøjte vaniljekransene ud, men hvis du bare kommer lidt dej i sprøjteposen af gangen er det meget lettere.
Rigtig god bagelyst – søde kram, Pilen <3
Tip 1. Jeg brugte en stjernetyl på 1,2-1,4 cm i diameter.
Tip 2. Min farmor bruger en kødhakker til at lave vaniljekransene på, hvor dejen godt må være mere fast. I hendes opskrift bruger man kun 1/2 sammenpisket æg, og dejen lægges på køl inden brug. Så hvis du har en kødhakker med stjernetyl, vil jeg anbefale dig kun at bruge 1/2 æg.
Vaniljekranse
Ingredienser
- 250 g hvedemel
- 100 g mandler
- 1 nip flagesalt
- 200 g blødt smør
- 150 g fint rørsukker
- 1 stor vaniljestang
- 1 æg, tempereret
Sådan gør du
- Hæld mandlerne på en bageplade med bagepapir og rist dem i ca 5 min ved 200 grader traditionel ovn. De skal lige få en smule farve og begynde at dufte af ristede mandler. Lad mandlerne køle af i 5-10 min.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas kornene sammen med lidt af rørsukkeret så de ikke klistrer så meget sammen. Pisk (meget kort) eller ælt med hænderne smør og rørsukker sammen – det skal kun lige blandes. Tilsæt ægget og pisk (igen kun kort) eller bland det med hænderne i dejen – igen skal det kun lige hænge sammen.
- Blend mandlerne sammen med lidt af hvedemelet i en minihakker til mandelmel – det behøves ikke at være helt fint, men det må ikke være så groft at det giver problemer med at sprøjte ud.
- Bland hvedemel, salt og mandelmel med dejen – pisk kort ved lav hastighed til dejen er samlet eller brug hænderne. Ælt ikke for længe.
- Kom ca halvdelen af dejen i en sprøjtepose (af kraftig kvalitet) med en stjernetyl. Sprøjt dejen ud direkte som kranse ca 5-6 cm i diamater på 2-3 bageplader med bagepapir – husk god afstand mellem vaniljekransene, da de vokser under bagning. Når du sprøjter er det vigtigt at du holder et konstant tryk, så dejen bliver lige tyk over det hele – hvis dejen er meget svær at sprøjte ud, så ælt lige kort dejen igennem med hænderne (kun kort, da vaniljekransene ikke bliver sprøde, hvis de æltes for meget).
- Bag dine vaniljekranse ved 180 grader varmluft i 10-11 min. Hold øje med dem – de skal blive let gyldne.
- Bag dine vaniljekranse ved 180 grader varmluft i 10-11 min. Hold øje med dem – de skal blive let gyldne.
Noter
Prøv også mine appelsin specier med chokolade hvis du skal bage flere jule småkager – de er en sand favorit herhjemme <3
Pernille A
16/12/2018 at 19:15 (6 år ago)Nøj, det lyder godt – dét må jeg prøve. Tak for en meget dejlig blog!
pilenskoekken90
18/12/2018 at 07:32 (6 år ago)Tak fordi du følger med – håber at vaniljekransene falder i god jord <3
Naja
28/11/2021 at 13:59 (3 år ago)Smutter du mandlerne?