Karamelkage med hasselnødder, praliné og passionsfrugtmousse – nytårsdessert


nytårsdessert

Mit bud på årets nytårsdessert er denne lækre karamelkage med hasselnødder, amber praliné og en frisk passionsfrugtmousse med appelsin. En fantastisk kombination af sødt, syrligt og salt med skønne noter af karamel. Et virkelig godt bud på en dejlig nytårsdessert, hvis i spørger mig.

Denne nytårsdessert er virkelig simpel at lave, da den bare bygges op i flere lag og til sidst skæres ud – den kan forberede i god tid og blot opbevares i fryseren indtil selve dagen hvor den skal serveres. Hvilket jo er en fordel hvis man står og skal lave en hel nytårsmenu.

Kagen kan sagtens skæres ud i mindre stykker, hvis den skal indgå som et element på en desserttallerken med flere små desserter. Men jeg er nu også ret vild med den helt simple kage der blot har fået et lag chokoladestøv med guld på toppen og et par grønne blade. Og hvis man er til endnu emre gejl kan man jo sagtens pynte kagen med chokoladesnirkler, blomster, stjernekastere og mere glimmer – alt efter hvad man er til <3

Der kommer mere nytårsdessert til jer i løbet af ugen – alle nogle der ikke er for store, så de kan indgå i en større desserttallerken. Så stay tuned <3

Jeg håber i har haft en fantastisk jul, og så vil jeg ellers bare sige god fornøjelse med årets nytårsdessert! Søde kram, Pilen.

Hvis i laver denne eller andre nytårsdesserter fra bloggen her, så vil jeg virkelig gerne se jeres kreationer! Tag mig med @pilenskoekken på instagram, så jeg kan e jeres fantastisk nytårsdesserter <3

nytårskage

INGREDIENSER (9 pers)

Karamelkage

200 g amber chokolade fra Summerbird (karamelliseret hvid chokolade)
180 g smør
3 æg
250 g rørsukker
75 g hvedemel
1/2 tsk flagesalt
65 g hele ristede hasselnødder (brug nogle af god kvalitet som fx italienske piemonte hasselnødder – det kan smages!)
1 tsk hvedemel

Praliné

75 g ristede og afskallede hasselnødder
75 g sukker
35 g amber chokolade fra Summerbird (karamelliseret hvid chokolade)
1 nip flagesalt

Passionsfrugtmousse med appelsin

3 blade husblas
110 g passionsfrugtsaft (fra ca 8 passionsfrugter)
30 g appelsinsaft
skal af 1/2 øko appelsin
90 g sukker
2 dl piskefløde
150 g græsk yoghurt 10 %

Pynt

20 g amber chokolade (køleskabskold)
guldstøv
skovsyre i grønlig nuancer eller fx skovsyreblomster

FREMGANGSMÅDE

Karamelkage

Smelt smørret i en gryde ved svag varme og stil til side. Hak chokoladen fint og hæld den i gryden – rør rundt, så chokolade og smør smelter sammen.

Pisk æg og rørsukker så det bliver lyst og luftigt. Rør chokoladesmørret sammen med æggemassen til en ensartet blanding. Sigt hvedemel og vend det i dejen sammen med flagesalt. Vend de hele hasselnødder med 1 tsk hevdemel og rør dem i dejen.

Hæld dejen i en kvadratisk kagering/bageform på ca 16*16 cm – foret med bagepapir (sørg for at bagepapiret ligger helt tæt op af kanterne og ud i hjørnerne, så dejen kan komme helt ud til kanterne.) Bag karamelkagen ved 180 grader traditionel ovn i ca 40 min.

Lad kagen køle helt af i formen – gerne i køleskab natten over så den sætter sig helt.

Befri kagen fra form og bagepapir. Placer nu den kvadratiske kagering på et bræt med bagepapir under. Skær 4 stykker kageplast af 16 cm og for siderne i kageringen med kageplast. Placer nu karamelkagen i bunden af formen og stil den på køl indtil næste lag er klar.

Praliné

Smelt sukkeret på en pande ved medium varme indtil det er gyldent. Tilsæt hasselnødderne og vend dem rundt på panden til de er dækket af karamel. Hæld e karamelliserede hasselnødder på et bræt med bagepapir og lad det størkne i ca 15 min, til det er kølet af.

Smelt amber chokoladen og stil det til side.

Hæld hasselnødderne i en minihakker eller god blender og blend det helt fint. Tilsæt chokoladen og blend videre til du får en næsten glat masse – der vil være lidt struktur i pralinéen, men den skal ikke være helt grov. Smag til med en lille smule flagesalt.

Hæld pralinéen over karamelkagen og stil det tilbage i køleskabet i minimum 2 timer, så det når at sætte sig helt.

Passionsfrugtmousse med appelsin

Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand.

Halver passionsfrugterne og skrab kødet ud. Hæld passionsfrugtkødet i en blender og blend kort, så stenene skilles fra saften. Si passionfrugtkødet, så du kun får saften og vej 110 g af. (Hvis der skulle være mindre end 110 g erstatter du bare med lidt ekstra appelsinsaft).

Hæld passionsfrugtsaft, appelsinsaft og sukker i en gryde og bring det i kog. Skru ned og lad det småsimre i 5 minutter. Hæld den varme passionsfrugtsirup i en skål og smelt husblassen i siruppen. Rør appelsinskallen i siruppen, og lad det svale til det er håndvarmt.

Pisk fløden let og rør den sammen med det græske yoghurt. Rør først et par skefulde af flødeblandingen ud i den lune sirup – sørg for at der ikke er klumper. Vend herefter flødeblandingen af flere omgange i siruppen. Sørg for at vende det forsigtigt, så luften ikke slåes ud af blandingen. Når det hele er vendt til en ensartet mousse hældes det ovenpå det stivnede praliné lag. Lad moussen sætte sig på køl i minimum 6 timer – eller i fryseren, hvis du laver kagen flere dage i forvejen.

Pynt og anretning

Hvis kagen har stået i køleskabet kan du evt sætte den på frys 1 times tid inden servering – så bliver den lidt lettere at skære skarpt ud.

Hak chokoladen groft og blend den til chokoladestøv. Vend chokoladestøvet med guldstøv og opbevar det på køl indtil det skal bruges.

Befri kagen fra formen og kageplast og skær kanterne til så de er helt skarpe – så skulle du gerne have et stort kvadrat på ca 15*15 cm. Skær nu 9 kvadrater af ca 5*5 cm med en skarp kniv. Vask gerne kniven hver gang du har skåret et snit, så kagen ikke smitter af på moussen næste gang du skærer igennem et nyt sted. Placer de ni kager på hver sin tallerken – og hvis du ikke skal bruge dem alle, så frys resten ned til en anden god gang.

Drys kagerne med chokoladestøvet og pynt evt med lidt skovsyre i grønlige nuancer eller skovsyreblomster, hvis du kan få fat i disse.

karamelkage


8 Comments on Karamelkage med hasselnødder, praliné og passionsfrugtmousse – nytårsdessert

 1. Caroline Lindberg
  27/12/2018 at 16:06 (4 år ago)

  Der er blevet handlet ind, og jeg glæder mig til at gå i kast med den 🙂

  Svar
  • pilenskoekken90
   27/12/2018 at 18:46 (4 år ago)

   Det lyder dejligt! Rigtig god fornøjelse <3

   Svar
 2. Maria
  29/12/2018 at 17:50 (4 år ago)

  Hej,
  Tak fordi du vil dele din opskrift. Glæder mig til at lave den 🙂
  Bruger du saltet eller usaltet smør til din karamelkage? Håber det er ok med saltet smør

  Svar
  • pilenskoekken90
   31/12/2018 at 09:22 (4 år ago)

   Det lyder dejligt – håber at du bliver glad for kagen <3 Jeg bruger altid saltet smør 🙂

   Svar
 3. Anne
  30/12/2018 at 17:25 (4 år ago)

  Min praline blev på ingen måde tynd nok til at kunne hælde på kagen 🙁 den er alt for tyk til overhovedet at kunne smøre ud på kagen. Jeg har ellers fulgt dine mål?

  Svar
  • pilenskoekken90
   31/12/2018 at 09:24 (4 år ago)

   Det kan skyldes at hasselnødderne ikke er blendet nok – de skal blendes så de begynder at afgive olie, da det vil gøre pralinéen meget flydende <3

   Svar
 4. Simone
  06/11/2020 at 08:26 (2 år ago)

  Hej Pil

  Hvilken størrelse vil du anbefale, hvis man gerne vil have den i rund form? 🙂

  Svar

1Pingbacks & Trackbacks on Karamelkage med hasselnødder, praliné og passionsfrugtmousse – nytårsdessert

 1. […] en karamelkage – denne her med hasselnødder, praliné og passionsfrugtmousse. Egentlig en af mine nytårsdesserter, men som sagtens kan serveres til påske med den lækre […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *