Frangipane tærte med lakrids, amber ganache og bagte rabarber


 rabarbertærte

Frangipane tærte med en smørsprød mørdej, mandelmasse med lakrids, amber ganach og syrlige bagte rabarber på toppen – en helt fantastisk lækker kombination af søde, syrligt og salt. Og hvis jeg selv skal sige det en af de fineste tærter jeg har lavet.

Når rabarberne bages bibeholder de stadig lidt struktur, hvilket er skønt både smagsmæssigt men også virkelig fint når man gerne vil bruge rabarberne som pynt.

Frangipane tærten i sig selv smager skønt, og kan toppes med diverse bær og frugter alt efter årstiden – Jonas mente endda at tærten var allerbedst for sig selv. Jeg foretrækker dog de syrlige rabarber på toppen som modspil til den søde amber ganache. Men jeg forestiller mig at friske hindbær også vil være et kæmpe hit når de kommer i sæson!

Rigtig god fornøjelse med bagningen – søde kram, Pilen <3

frangipane tærte karamelganache


OBS! Tærten skal gerne spises samme dag som den er pyntet, da man ikke kan undgå at saften fra rabarberne efter noget tid vil gøre bunden blød. Hvis du har rester smager den stadig skønt, men vil være knap så sprød.

Tip! Bag gerne dobbelt portion af rabarberne og server lidt ekstra rabarber ved siden af, hvis du også er vilde med de syrlige stængler. Alternativt kan resterne bruges som en lækker topping på yoghurt.

INGREDIENSER (8 pers)

Mørdej

60 g flormelis
150 g hvedemel
1 nip salt
80 g koldt smør
1 æggeblomme
1 spsk koldt vand

Frangipane

100 g ristede mandler
100 g sukker
90 g blødt smør
1 æg, stuetempereret
1,5 tsk RAW liquorice powder fra Johan Bülow

Amber ganache

180 g amber chokolade fra Summerbird (alternativt Valrhona Dulcey eller hjemmelavet karamelliseret hvid chokolade)
90 g piskefløde
1/3 tsk flagesalt

Bagte rabarber

400 g rabarber
175 g sukker

FREMGANGSMÅDE

Mørdej

Bland hvedemel, flormelis og salt i en stor skål. Tilsæt smør i små tern og smuldr det i melblandingen. Saml dejen hurtigt med æggeblommen og vand indtil dejen er ensartet – pas på ikke at ælte dejen for meget, den skal kun lige samles. Tryk dejen lidt flad, pak den ind i husholdningsfilm og læg den på køl i ca 1 time.

Efter 1 time tages mørdejen ud af køleskabet og den rulles tyndt ud på et meldrysset bord. Løft forsigtigt dejen over i tærteformen (24 cm) – evt ved forsigtigt at rulle dejen om en kagerulle. Tryk forsigtigt dejen ud i formen, og kør en kagerulle hen over kanterne for at få en skarp kant. Sæt tærten på køl yderligere 1/2 time. Prik bunden med en gaffel og forbag den i 10 min ved 200 grader traditionel ovn – indtil den er gylden og sprød. Skru ned for ovnen til 180 grader. Lad tærtebunden køle af inden fyldet kommes i.

Fyld

Rist mandlerne på en pande ved medium varme til de tager lidt farve (ca 5 min) og blend dem fint til mandelmel. Pisk smør og sukker til en ensartet blanding – tilsæt ægget og pisk det godt sammen til det er lyst og luftigt. Vend mandelmel og lakridspulver i dejen til en ensartet blanding. Hæld frangipane massen i den forbagte tærtebund. Bag tærten ved 180 grader traditionel ovn i 15-20 min – til frangipane massen er gennembagt og tærten gylden.

Lad tærten køle helt af – gerne i køleskab.

Amber ganache

Hak chokoladen groft og smelt den over vandbad. Varm fløden op i en gryde til lige under kogepunktet og hæld det over den smeltede chokolade mens du rører hurtigt i blandingen. Blend ganachen med en stavblender til ganachen bliver helt glat og samler sig. Tilsæt flagesalt og rør rundt.

Hæld ganachen over den afkølede tærte og vip tærten rundt så ganachen fordeler sig på hele tærten. Stil tærten på køl i minimum 2 timer, så ganachen sætter sig. Lav imens rabarberne.

Bagte rabarber

Rens rabarberne og skær dem i ensartede skrå stykker af ca 2 cm længde – det er en god idé at have rabarberstængler af nogenlunde ens tykkelse. Fordel rabarberne i et lag i et stort ildfast fad og drys med sukker. Vend det hele godt rundt og bag rabarberne i en 200 grader varm ovn i 10-12 min. – hvis rabarberne er meget tynde skal de kun have 10 min, da de ellers bliver for bløde til at bruge som pynt. Rør forsigtigt i rabarberne undervejs i bagetiden.

Kom rabarber og sukkerlage i en skål, så rabarberne er nogenlunde dækket af lagen, og lad det køle helt af, så det er køleskabskoldt. Vend rabarberne forsigtigt rundt i lagen engang imellem for at sikre at lagen trænger ind i alle rabarberstykkerne.

Sigt de kolde rabarberstykker så de ikke er alt for våde når de skal på kagen – gem sukkerlagen og brug evt til rabarbersaft. Pynt tærten ved at starte med at lave en stjerne i midten og byg herefter stjernen ud med rabarberstykkerne – brug billedet ovenfor som inspiration. Pynt med lidt RAW lakridspulver og rød skovsyre. Server tærten straks mens den stadig er kold.

bagte rabarber rabarbertærte


 

6 Comments on Frangipane tærte med lakrids, amber ganache og bagte rabarber

 1. Tina
  23/05/2018 at 19:49 (5 år ago)

  Lækker tærte og meget smukt pyntet med rabarber:-)

  Svar
  • Pilen
   04/06/2018 at 16:45 (4 år ago)

   Tusind tak Tina <3

   Svar
 2. Pernille
  23/05/2018 at 20:57 (5 år ago)

  Wow! Smuk, smuk kage!

  Svar
  • Pilen
   23/05/2018 at 21:16 (5 år ago)

   Tusind tak Pernille <3

   Svar
  • Pilen
   04/06/2018 at 16:45 (4 år ago)

   tusind tak <3

   Svar

1Pingbacks & Trackbacks on Frangipane tærte med lakrids, amber ganache og bagte rabarber

 1. […] Denne her lækre rabarbertærte er måske ikke så påske-agtig – men jeg synes nu alligevel at den fortjener en plads her, da de første danske rabarber lige er landet i butikkerne. Og så er det muligvis en af de fineste kager på bloggen, hvis i spørger mig. Den byder på sprød mørdej, lakridsfrangipane, karamelganache og bagte rabarber. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *