Berlinere med vaniljecreme og kanelsukker


berlinere med vaniljecreme

Berlinere med vaniljecreme og kanelsukker – haps en lækkerbisken! Jeg ELSKER virkelig donuts, men der er intet der stikker en klassisk berliner fyldt med vaniljecreme eller hindbærmarmelade. Jeg har her lavet en lækker julet variant med lide appelsinskal og kanelsukker.  Er du mere til den klassiske variant med hindbærmarmelade og hvidt sukker, så kan du også sagtens bruge opskriften her.

At lave berlinere kræver lidt tålmodighed, da de gerne skal hæve en del for at blive lækre og luftige. Til gengæld er det hele ventetiden værd når man kan sætte tænderne i en luftig, sprød og fedtet berliner.

Berlinerne skal helst spises samme dag som de laves, da de bare er bedst friske. Hvis der skulle være lidt for mange, kan de dog godt lunes dagen efter – men vent så med at komme vaniljecreme i til lige før servering.

Rigtig god fornøjelse med bagningen og søde julekram, Pilen <3

berlinere berlinere


INGREDIENSER (14-16 stk)

Vaniljecreme

6 æggeblommer
100 g sukker
1,5 spsk maizena (2 spsk)
1 vaniljestang
5 dl sødmælk

Kanelsukker

100 g sukker
1,5 tsk kanel

Berlinere

2 dl sødmælk
25 g gær
50 g sukker
150 g blødt smør
2 æg
2 æggeblommer
1/2 tsk salt
fintrevet citronskal af 1 citron + 1 appelsin
ca 550-600 g hvedemel

FREMGANGSMÅDE

Vaniljecreme

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud – bland kornene med lidt sukker. Pisk æggeblommer, vaniljesukker, maizena og 1/2 dl af mælken.

Varm den resterende mælk og den tomme vaniljetang op i en gryde ved medium varme til lige under kogepunktet.

Hæld den varme vaniljemælk i en tynd stråle over æggemassen mens du pisker. Når alt mælken er tilsat hældes blandingen tilbage i gryden. Stil gryden tilbage på kogepladen ved medium varme og rør grundigt i blandingen. Når blandingen koger, skal den koge igennem i 1-2 minutter mens du pisker grundigt så den ikke brænder fast i gryden.

Hæld den færdige vaniljecreme i en bred skål, og læg et stykke husholdningsfilm helt tæt ned mod overfladen. Stil vaniljecremen på køl indtil berlinerne er klar.

Kanelsukker

Bland sukker med kanel – smag evt til så kanelsmagen passer til dine smagsløg.

Berlinere

Lun mælken til den er lillefingervarm. Rør sukker og gær ud i den lune mælk og lad det stå i ca 15 min.

Tilsæt æg, æggeblommer, salt, citronskal, appelsinskal og ca 400 g hvedemel. Rør det godt sammen. Tilsæt smørret og den resterende mel og ælt dejen godt sammen – gerne i 5-10 min. Lad dejen hæve i en tildækket skål i 1,5-2 timer ved stuetemperatur – indtil den har dobbelt størrelse.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og rul den til 1,5-2 cm tykkelse. Udstik berlinere med en rund udstikker (6-7 cm diameter). Når du har brugt alt dejen samler du dejen igen, ruller ud igen og gentager processen indtil der ikke er mere dej. Placer berlinerne på to bageplader beklædt med bagepapir med rigeligt mellemrum og dæk dem med et viskestykke. Lad berlinerne efterhæve ved stuetemperatur i ca 2 timer.

Varm en stor gryde op med minimum 2 liter smagsneutral olie (fx solsikkeolie) og tjek temperaturen løbende. Når temperaturen er 180 grader er olien klar til at stege berlinerne.

Beklæd en bageplade med rigeligt køkkenrulle inden du går igang med at stege berlinerne.

Løft forsigtigt 3-4 berlinere over i den varme olie og friter dem i ca 2,5 minut på hver side. Tjek hele tiden at temperaturen holdes på omkring 180 grader – den må endelig ikke blive meget koldere, da berlinerne ellers bare vil suge en masse olie uden reelt at stege.

Læg de stegte berlinere over på pladen med køkkenrulle og lad dem dryppe af, mens du løfter 3-4 nye berlinere over i gryden. Her er det en god idé at tage tid, så du er sikker på at berlinerne bliver stegt ensartet. Mens det næste hold berlinere steger i olien rulles de stegte og afdryppede berlinere i kanelsukkeret. Stil de færdige berlinere til side, mens du fortsætter processen med resten af dejen.

Lad alle berlinerne køle af inden de fyldes med vaniljecreme.

Påfyldning

Pisk den kolde vaniljecreme lind med en elpisker. Fyld vaniljecremen i en sprøjtepose med en berlinertylle – eller alternativt en tylle med en ikke alt for stor åbning.

Stik hul i siden på berlinerne med berlinertyllen og sprøjt godt med creme ind. Der skal sprøjtes meget mere ind end man lige tror, da der ikke kommer så meget creme ud af tyllen. Tryk konstant mens du trækker tyllen ud af berlineren, så den bliver helt fyldt med creme. Fyld alle de berlinere der skal spises med det samme – og undlad at fylde dem der ikke skal spises med det samme.

OBS – berlinerne er bedst samme dag som de bliver lavet. Hvis du dog vælger at gemme nogle, så lun dem kort i en varm ovn og fyld dem herefter med vaniljecreme. Hvis de først er fyldt med creme fungerer det ikke så godt at varme dem igen.

berlinere med vaniljecreme berlinere med vaniljecreme


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *