Syrlig citronkage med birkes og cream cheese frosting

IMG_7199
Det er forår og solen begynder så småt at få flere timer på himlen, hvilket betyder lysere og længere dage. For mig er det også en undskyldning for at bage lidt lettere og mere friske kager, som denne her herlighed af en citronkage. Den er spækket med citrus, knasende birkes og så får den følgesvend af en lækker blød cream cheese frosting.

Kagen fungerer super godt som en klassens kage/kollega kage, og den tager bestemt ikke skade af at blive bagt dagen før. Jeg synes faktisk kun at den bliver bedre af en tur i køleskabet. Men jeg foretrækker også at nærmest alt sødt jeg spiser skal være koldt – kage, slik, flødeboller, chokolade, you name it.

Kagen er i sig selv fyldt med både citronsaft og skal, men den har også fået et ekstra pift af citronsirup der bliver hældt over den varme kage. Det gør den lige ekstra fugtig, hvilket bestemt kun gør kagen godt.

Orker du ikke lige frostingen, så kan du også sagtens lave en glasur med citronsaft i stedet for. Selvom cream cheese frosting nu er en rimelig lækker sag til sådan en kage her.

IMG_7329

Ingredienser (22 cm springform)

Citronkage
Saft og skal fra 3 øko citroner
250 g smør
4 æg
240 g sukker
230 g hvedemel
15 g blå birkes
korn fra 1 vaniljestang
1,5 tsk bagepulver

Citronsirup
80 g sukker
saft fra 1 stor citron

Cream cheese frosting
200 g flødeost (ikke light!)
100 g blødt smør
75 g flormelis
citronsaft (ca 1 spsk)

Fremgangsmåde

Start med at rive skallen fint og presse saften af de 3 citroner. Pisk æg, sukker og vaniljekorn lyst og luftigt. Smelt smørret ved svag varme i en gryde, og vend forsigtigt smørret i æggemassen.
Bland hvedemel, bagepulver og birkes. Vend nu skiftevis melblandingen og citronsaft + citronskal i æggemassen indtil det hele er inkorporeret i dejen.
For en springform med bagepapir i bunden og smør siderne med lidt smør. Bag kagen ved 180 grader i ca 45 min. Tjek med en pind at kagen er gennembagt. Mens kagen bages laves citronsiruppen.

Lav citronsiruppen ved at koge sukker og citronsaft op indtil sukkeret er opløst. Det skal kun have et kort opkog, så siruppen ikke bliver for tyk.
Når kagen er færdigbagt tages kagen ud af ovnen, og med en tynd pind prikkes huller i hele kagen. Hæld nu forsigtigt siruppen udover kagen så den trænger ned i hullerne.Lad kagen køle helt af før den pyntes med cream cheese frosting – gerne på køl.

Sørg for at smørret er blødt og at flødeosten også er stuetempereret inden frostingen piskes sammen (jeg plejer at tage begge dele ud 30-45 min før). Pisk først smør og flormelis godt sammen, så det bliver lyst og luftigt. Tilsæt herefter flødeosten og lad den piske med kort indtil det hele er blandet sammen. Smag til med citronsaft og lad det piske med – pas på ikke at tilsætte for meget citronsaft da frostingen så vil blive for tynd.

Pynt den afkølede kage med cream cheese frosting og lad den sætte sig lidt på køl.

IMG_7283

Tip! Når frostingen skal piskes, fungerer det for mig bedst at gøre i en røremaskine med spartlen – ikke piskeris. På denne måde bliver det mere luftigt.

 

10 Comments on Syrlig citronkage med birkes og cream cheese frosting

 1. Karin
  16/03/2018 at 09:33 (5 år ago)

  Jeg skal bage en del kager til en fødselsdag, og jeg vil derfor høre, om du har prøvet fryse bunden, og om det i så fald fungerede?
  Derudover vil jeg høre, om du tror det er muligt at dele denne bund, eller om den går i stykker og krummer for meget. Jeg har nemlig tænkt mig at lægge bundende sammen med lemoncurd imellem.

  Svar
  • Pilen
   17/03/2018 at 09:33 (5 år ago)

   Kære Karin

   Jeg har desværre ikke prøvet at fryse bunden på denne kage, men jeg tror sagtens det kan lade sig gøre. Da der jo dryppes sirup ned i kagen tror jeg ikke den kan deles i to – jeg kunne forestille mig at den i så fald ville have let ved at gå fra hinanden. Så skal du undlade siruppen og lade lemoncurden give noget saft og fugtighed når du lægger det imellem lagene. Det lyder i hvert fald som en virkelig god ide <3

   Søde hilsner, Camilla

   Svar
  • Emilie
   22/09/2020 at 10:21 (2 år ago)

   Jeg har frosset kagen og det fungerer helt fint. Jeg optøede kagen natten over og lagde herefter frosting på. Der skal helt klart flere i fryseren af disse. Super god kage.

   Svar
 2. Sofie
  14/05/2018 at 22:02 (5 år ago)

  Der er noget galt med din opskrift. Den færdige masse var helt flydende og efter vag var den helt tung og flad samt meget sur. Jeg justerede opskriften og endte men at smide dobbelt så meget hvedemel samt 100 gram ekstra sukker.

  Svar
  • Pilen
   18/05/2018 at 11:42 (5 år ago)

   Øv det er jeg ked af at høre – jeg har bagt den masser af gange for gæster med stor succes. Måske har dine citroner været større og derved gjort både kagemassen mere fugtig og kagen mere syrlig. Det kan også være at din ovn ikke varmer så kraftigt som min, da der jo kan være stor forskel, så måske den skal have lidt længere tid med et stykke sølvpapir over så toppen ikke bliver for mørk. Og så kan man jo altid proppe en citron mindre i, hvis man ikke er til så meget syrlighed i smagen 🙂
   Håber du endte ud med noget godt med det ekstra mel og sukker – søde kram, Pilen <3

   Svar
 3. Laura
  01/11/2018 at 10:11 (4 år ago)

  Hej
  Jeg ville bare lige sige at jeg netop har bagt denne og den er helt fantastisk. Mums hvor blev den god. Det eneste jeg justerede var mængden af citronsaft fra 3 til 2 ½, blot fordi jeg fornemmede på dejen at den ikke kunne “tåle” mere. Og så skulle den kun have 40 minutter i min ovn.
  Elsker de blå birkes. Så fint spil i den færdige kage og kan godt lide at man kan knase lidt i dem. Kæmpe dejlig opskrift 🙂

  Svar
  • pilenskoekken90
   05/11/2018 at 14:27 (4 år ago)

   Dejligt at høre! Og skønt at du selv mærker efter og justerer så den passer – der er jo stor forskel på hvor meget mel det suger og hvordan ovne bager, så det er virkelig fedt at høre at du har justeret så kagen blev lige som den skulle 🙂

   Rigtig dejlig dag og god bagelyst til dig <3

   Svar
 4. Emina
  09/11/2018 at 15:47 (4 år ago)

  hej! Jeg har lige lavet kagen og den står nu fint på køl inden den skal toppes her til sidst! Er meget spændt på den, første gang jeg også laver en kage, så krydser fingre. Et spørgsmål, hvor længe ca skal den stå på køl inden man kan tage den ud og pynte den?

  Svar
  • pilenskoekken90
   12/11/2018 at 13:06 (4 år ago)

   Kagen skal bare være gennemkold – jeg vil gætte på 4-6 timer <3

   Svar
 5. Christine
  14/01/2019 at 16:37 (4 år ago)

  Hejsa. Hvilken størrelse tyl har du brugt til at lave se flotte store swirls?

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *