Lækre sprøde boller med yoghurt og kerner

IMG_6553
Duften af nybagte boller der spreder sig i lejligheden en weekend morgen er virkelig noget af det bedste jeg ved. Især når de bliver akkompagneret af en kop friskbrygget kaffe, rigtig smør og en god ost. Så bliver det næsten ikke bedre – jo hvis der også står en lækker hjemmelavet luksus nutella på bordet. Men så er det altså også en sikker vinder – og dagen bliver bare lidt bedre ovenpå sådan et morgenbord med nybagte boller.

Jeg laver næsten altid koldthævede boller, da der er så meget mere smag i bollerne når dejen får lov til at stå og hygge sig i køleskabet natten over. Og så er det bare så dejligt nemt lige at skære dejen ud til boller og sætte dem i en varm ovn når man står op. De passer næsten sig selv.

Bollerne her får en lækker syrlighed fra yoghurten og lidt lækker knas fra solsikkekerner og hørfrø. Ingen surdej – selvom du sagtens kan smide et par skefulde i, hvis du alligevel har en lækker surdej stående. Det bliver den sikkert ikke dårligere af – men du kan sagtens klare dig uden.

Det vigtigste ved bolledejen er at den er lækker fugtig, og at det får lov til at blive æltet godt igennem på en røremaskine. For den er virkelig klistret, hvilket gør det noget nær umuligt at ælte den med hænderne – især hvis du har lige så lidt tålmodighed som mig. Lige når det kommer til æltning er jeg altså doven. Heldigvis klarer min Bjørn Teddy arbejdet som en drøm.

Sæt dejen over om aftenen inden du går i seng og lad dejen hygge sig i køleskabet – så er der lækre sprøde nybagte boller til næste morgen. Og hvis de bliver lidt bløde til næste dag, så skal de bare lige varmes op i ovnen, og så bliver de lækre sprøde igen.

IMG_6490

Ingredienser (14-16 stk)

4,5 dl koldt vand
2 dl A38 (eller ylette/ymer)
8 g gær
20 g havsalt
1 spsk sukker
2 dl blandede kerner (jeg har brugt hørfrø og solsikkekerner)
200 g grahamsmel
200 g durumhvedemel
200 g hvedemel

Fremgangsmåde

Dagen før:
Hæld vand, yoghurt, salt og sukker i en røreskål og opløs gæren i væsken. Tilsæt kerner og grahamsmel og rør rundt til det bliver en klistret masse. Tilsæt durumhvedemel og hvedemel og ælt dejen på en røremaskine i 15-20 min. Smør en skål med olie og hæld dejen i skålen. Dæk skålen med husholdsningsfilm og sæt dejen på køl natten over.

Om morgenen:
Tænd ovnen på 250 grader almindelig ovn (ikke varmluft). Lad en bageplade blive i ovnen, så den også bliver varm.
Hæld dejen ud på et let meldrysset bord uden at slå dejen ned. Del dejen i 14-16 stykker med en spatel og løft forsigtigt bollerne over på et stykke bagepapir.
Når ovnen er klar tages den varme bageplade ud af ovnen og bagepapiret med bollerne skubbes forsigtigt over på bagepladen. Bollerne bages i ovnen i ca 18 min til de er sprøde og gyldne på toppen.

Nyd bollerne lune! 🙂

 

2 Comments on Lækre sprøde boller med yoghurt og kerner

 1. Emilie Nielsen
  07/07/2020 at 13:11 (4 år ago)

  Hejsa. Kan man bruge cremefraiche i stedet for A38? 🙂

  Svar
  • pilenskoekken90
   15/08/2020 at 18:15 (4 år ago)

   Ja det kan du sagtens 🙂

   Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *