Skovbærtærte med knas og mælkechokolade – nytårsdessert


skovbærtærte

Sidste nytårsdessert i min lille kavalkade af nytårsdesserter – skovbærtærte med knas og mælkechokolade. I mini udgave selvfølgelig.

I har måske gennemskuet at jeg er ret så vild med tærte – især de små af slagsens. Jeg elsker kombinationen af den sprøde mørdej og fyldet som kan varieres i en uendelighed. Disse tærter har en skøn smag af mælkechokolade, knasende hasselnødder og en syrlig skovbærcurd. En perfekt kombination af sprødt, sødt og syrligt.

De små tærter er absolut ikke svære at lave – de kræver bare lidt tålmodighed. Tærtebundene kan laves dagen før og fyldes på selve dagen. De kan også godt stå i køleskabet natten over, men så mister mørdejen lidt sprødhed.

Jeg foreslår at du serverer de små minitærter med en god kugle vaniljeis. Igen en genganger – men vaniljeis er altså en vinder som tilbehør til de fleste desserter. Især dem som er meget intense i fyld og smag. Her gør den cremede is som tilbehør altså underværker.

Jeg håber i har kunnet finde en masse skøn inspiration til jeres nytårsdesserter derude – og jeg vil så gerne se alle jeres krationer på instagram. Så tag med endelig med #pilenskøkken eller @pilenskoekken så jeg kan følge med i jeres flotte kreationer <3

Jeg håber i får en fantastisk og festlig nytårsaften – masser af søde nytårskram, Pilen <3

nytårsdessert nytårsdessert

Tip! Er du mere til den helt syrlige variant så foreslår jeg at du kaster dig ud i disse små passionsfrugttærter med mandelkrokant.


INGREDIENSER (8 stk)

Mørdej

60 g flormelis
150 g hvedemel
1 nip salt
80 g koldt smør
1 æggeblomme + 1 tsk koldt vand

Mælkechokoladeganache med knas

40 g ristede og afskallede hasselnødder
50 g sukker
1 nip salt

75 g mørk mælkechokolade (jeg brugte en 49 % fra Summerbird)
45 g piskefløde
10 g glukosesirup

Skovbærcurd

2 blade husblas
250 g skovbær
60 g citronsaft (saft af ca 1-2 citroner)
Fintrevet skal af 1 øko citron
200 g sukker
2 æg
80 g koldt smør

Mørdej

Bland mel, flormelis og salt. Tilsæt koldt smør i små tern og smuldr det godt imellem fingrene. Når det har konsistens som revet parmesan tilsættes en æggeblomme, lidt koldt vand og dejen samles hurtigt på køkkenbordet – pas på ikke at ælte dejen for meget. Den skal kun lige samles.

Pak mørdejen ind i et stykke husholdningsfilm eller en pose og læg den på køl i ca 1 time.

Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord og brug en 10 cm udstikker til at stikke 8 runde cirkler ud med. Hvis dejen ikke rækker så saml den hurtigt igen og rul ud – evt med 10 min på køl inden den rulles ud igen hvis den er blevet varm.

Placer 8 tærteringe (6,5 cm) på en bageplade med bagepapir og tryk forsigtigt dejen ned i ringene. Sørg for at dejen kommer godt ud til kanterne nede i tærten. Skær det overskydende af med en skarp kniv langs kanterne. Stil tærtebundene på frys i 10 min eller på køl i 30 min.

Fyld tærterne forsigtigt med et stykke sølvpapir og hæld ris/bønner i bunden. Bag bundene blindt ved 200 grader traditionel ovn i ca 8 min. Tag sølvpapir og bønner op af tærterne og bag dem færdig i endnu ca 5 min. Hold øje med at de ikke får for meget.

Lad tærtebundene køle helt af.

Mælkechokoladeganache med knas

Smelt sukkeret på en pande ved svag varme – vær tålmodig, da karamellen brænder på hvis du skruer for højt op for varmen. Når alt sukkeret er smeltet og har fået en gylden farve hældes hasselnødder og salt på panden og det hele vendes godt rundt.

Hæld krokanten ud på et træskærebræt eller en bageplade beklædt med bagepapir og lad det køle helt af.

Hak krokanten groft.

Smelt chokoladen over vandbad og stil til side. Varm fløde og glukosesirup op i en gryde til lige under kogepunktet. Hæld fløden over chokoladen mens du rører fra midten af skålen med små hurtige bevægelser – indtil blandingen samler sig til en blank ganache. Hæld den grofthakkede krokant i ganachen og rør det godt rundt.

Hæld ca 1 spsk ganache med knas i hver tærtebund og jævn overfladen nogenlunde. Stil tærterne på frys mens du laver skovbærcurden.

Skovbærcurd

Læg husblas i blød i rigeligt koldt vand.

Hæld skovbær, citronsaft, citronskal og 160 sukker i en gryde og giv det et opkog. Lad det småsimre i 5 min til bærrene er udkogte og bløde. Hæld skovbærblandingen igennem en sigte med en skål under og mos bærrene med bagsiden af en ske så du får presset saften ud. Vej 200 g skovbærsaft af.

Pisk æg og de sidste 40 g sukker i en metalskål som kan tåle vandbad.

Hæld den varme skovbærsaft over æggeblandingen i en tynd stråle mens du pisker indtil alt saften er tilsat. Stil nu metalskålen over vandbad og varm forsigtigt skovbærcurden op under omrøring mens du pisker – til 65 grader. Tag skålen af varmen.

Vrid husblassen fri for vand og hæld det i skålen så det smelter ud i curden. Tilsæt smør i små tern og rør rundt indtil smørret er smeltet ud i skovbærcurden. Skum evt overfladen af curden med en ske, hvis den har fået et tyndt lag skum.

Fyld de små tærter med skovbærcurd op til kanten og stil dem på køl i minimum 2 timer inden servering.

Pynt de små skovbærtærter med crispy pearls, rød skovsyre og et drys glimmer. Server med en god kugle vaniljeis.

skovbærtærte


 

3 Comments on Skovbærtærte med knas og mælkechokolade – nytårsdessert

 1. Shevonne Leerdam
  22/09/2021 at 00:40 (2 år ago)

  This is the most beautiful dessert ever. I would love to try it but as I had to translate to english, I don’t feel very confident in making it. Looks like it takes a whole lot of professional training to make this delectable dessert! So for now I will enjoy just gazing at it!

  Svar
 2. Sarah
  07/10/2021 at 07:24 (2 år ago)

  Kan jeg fryse dem når jeg er hent færdig i ca en uge

  Svar
 3. Hanne Andersen
  03/01/2023 at 10:36 (9 måneder ago)

  Virkelig skøn dessert. Dog blev min curd skummende og dermed meget lysere i farven. piskede ikke voldsomt under opvarmning, brugte et almindeligt piskeris. Kan dog være der kun skal røres rundt med en ske? Men der står pisk. Dog gav det bare et andet look og desserten smagte virkelig godt.

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *