Indisk dahl med agurkeraita og ekstra grøntsager


dahl

Indisk dahl med agurkeraita er en af de kødfri retter, som jeg bare elsker at lave igen og igen. Den er altid populær og både Jonas og jeg spiser den med velbehag – på trods af at Jonas virkelig også godt kan lide sit kød. Der er dog så meget lækker smag i en god omgang indisk dahl at man slet ikke behøves kød – og jeg elsker at den er fyldt med varme krydderier der passer perfekt til de kolde vintermåneder.

Jeg har efterhånden lavet dahl mange gange nu – og justeret og tilpasset opskriften undervejs. Og nu tænkte jeg at det var på tide at dele den med jer, så i også kan få mulighed for at nyde denne lækre varmende grød som det jo egentlig er. Jeg har tilføjet gulerødder og peberfrugt til grøden for at give den ekstra skud grøntsager og lidt mere fylde – det kan sagtens udelades, men det er en snedig måde at få sneget lidt ekstra grønt ind i måltidet. Det kan også anbefales at tilsætte en håndfuld frisk spinat lige inden servering hvis man har det liggende.

Jeg serverer min dahl med en agurkeraita på toppen, som er smagt til med lidt frisk mynte – det passer virkelig godt til den spicy grød. Agurkeraita minder egentlig lidt om tzatsiki, og jeg bruger faktisk også græsk yoghurt selvom en “ægte” agurkeraita vist laves på en tyndere yoghurt. Jeg kan dog godt lide at den er lidt fast i konsistensen når den skal ovenpå min dahl. Hvis du ikke har græsk yoghurt kan du sikkert også bruge skyr eller et andet syrnet produkt.

Jeg håber at i alle er klar til en ny god uge – jeg synes det er lidt hårdt her til morgen, så jeg starter lige med en kop kaffe og en halv time i sofaen her med computeren. Og så står den på bagehygge hele dagen med min veninde Nip, som er vanvittig dygtig til de der kager.

God mandag derude – og lidt trætte morgenkram herfra <3

daal


INGREDIENSER (4 pers)

Dahl

1 løg
3 fed hvidløg
5 cm ingefær, fintrevet
1 frisk rød chili (1/2 hvis den er meget stærk)
1,5 spsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
1,5 spsk karry
250 g røde linser
2 dåser hakkede tomater
8 dl grøntsagsbouillion
citronsaft af 1/2 citron
1 stor snackpeber
2 gulerødder
salt og peber

Agurkeraita

350 g græsk yoghurt
1 agurk
1 tsk spidskommen
15 blade frisk mynte
salt og peber

Tilbehør

Naanbrød (eller andet brød)
persille eller koriander til toppen

FREMGANGSMÅDE

Dahl

Hak løg, hvidløg og chili fint, og riv ingefæren. Gør krydderierne klar i en skål og lav bouillion. Svits løg og hvidløg i lidt olie i en dyb pande. Tilsæt krydderier, chili og ingefær og svits det i yderligere et par minutter. Tilsæt hakkede tomater og bouillion. Skyl linserne og hæld dem i panden. Lad det hele koge op, og lad det simre i ca 30 min – husk at rør i det indimellem.

Skær gulerødder i grove tern, og peberfrugt i tynde strimler. Tilsæt grøntsagerne når retten har simret i ca 30 min. Smag til med salt, peber, og citronsaft. Lad retten simre i yderligere 15 min under omrøring. Hvis retten er ved at blive for tør kan du tilsætte lidt ekstra vand – den skal have konsistens som en grød.

Agurkeraita

Riv agurken groft på et rivejern og pres væden godt ud af agurkerne. Hak mynten fint, og bland agurk, græsk yoghurt, mynte og spidskommen. Smag til med salt og peber – og evt ekstra spidskommen og mynte. Opbevar agurkeraitaen i køleskabet indtil grøden er klar.

Server den indiske dahl i dybe skåle, toppet med agurkeraita og persille eller koriander – server evt med lidt naanbrød.

indisk dahl


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *