Go Back
jordbærlagkage

Jordbærlagkage med mascarpone og amber chokolade

Virkelig lækker og sommerlig jordbærlagkage der vil gøre enhver fødselar lykkelig

Ingredienser
  

Lagkagebunde

  • 4 æg (stuetempererede)
  • 125 g sukker
  • 1/2 vaniljestang, kornene
  • 90 g hvedemel
  • 25 g ristede mandler
  • 3/4 tsk bagepulver

Hindbærmarmelade

  • 200 g frosne hindbær
  • 90 g sukker
  • den tomme vaniljestang fra lagkagebundene
  • 0,5 tsk rød melatin + 1 tsk sukker

Mascarponeskum

  • 150 g mascarpone
  • 0,5 l piskefløde
  • 2 spsk flormelis
  • 1/2 vaniljestang, kornene

Andet fyld

  • ca 1 kg friske jordbær
  • 100 g amber chokolade

Sådan gør du
 

Lagkagebunde

  • OBS - sørg for at æggene er stuetempererede før du går igang. Dine æg vil piske meget luftigere når de er tempererede end hvis du tager dem direkte fra køleskabet.
  • Kom æg, vaniljekorn og sukker i en røreskål og pisk det sammen til det er vokset helt op til mere end dobbelt størrelse og til det er helt lyst og luftigt.
  • Blend mandlerne til groft mandelmel i en minihakker.
  • Sigt hvedemel og bagepulver og vend det meget forsigtigt i den luftige æggemasse, så der ikke kommer klumper. Vend til sit forsigtigt mandelmelet i dejen.
  • Fordel dejen i 3 x 20 cm springforme med bagepapir i bunden (smør ikke siderne). Sørg for at veje af, så hver lagkagebundene bliver lige store.
    Hvis du ikke har 3 ens springforme kan du godt bage bundene en af gangen - det tager bare lidt længere tid da bundene skal køle af inden du befrier dem fra springformen.
  • Bundene skal bages 8-10 ved 180 grader varmluft. Tjek med en pind at de er færdigbagte.
  • Når bundene kommer ud af ovnen vendes de på hovedet på en rist og køler af minimum 10 min ved hovedet nedaf - gerne op til 20 min.
  • Herefter vendes formen om og lagkagebundene skæres forsigtigt fri langs kanterne. Befrilagkagebundene fra springformene og lad dem køle helt af.
  • Pak lagkagebundene ind i en lufttæt pose indtil lagkagen skal samles.

Hindbærmarmelade

  • Hæld hindbær, sukker og den halve tomme vaniljestang i en gryde og bring det i kog. Lad det småsimre ved medium varme i ca 10 min.
  • Rør det sidste sukker + melatin sammen og hæld det i gryden mens du rører. Kog det videre i ca 1 minut inden du hælder din hindbærmarmelade på et skoldet glas. Køl den helt ned.

Mascarponeskum

  • Kom mascarpone, fløde, flormelis og vaniljekorn i en stor skål og pisk det til en luftig og let fast skum. Pas endelig på at du ikke overpisker den så de bliver grynet og skiller - den skal være fast nok til at holde formen på lagkagen men samtidig være let i konsistensen.

Samling af lagkagen

  • Hak chokolade groft.
  • Skær 3-400 g jordbær i skiver og drys evt med et lille lag sukker hvis de ikke er så søde i sig selv.
  • Skær de resterende jordbær i både kvarte og halve og lad evt stilken sidde på nogle af dem.
  • Placer den første lagkagebund på et fad. Smør et jævnt lag hindbærmarmelade (2-3 spsk) på bunden helt ud til kanten. Fordel jordbærskiver ovenpå marmeladen og drys rundhåndet med amber chokolade.
  • Kom ca 1/3 af mascarponecremen ovenpå og top med endnu en lagkagebund.
  • Gentag processen med marmelade, jordbær, chokolade og skum.
  • Kom den sidste lagkagebund på toppen og top med marmelade, chokolade og skum. Kom gerne lagkagen på køl i 2-3 timer inden den skal spises så den kan nå at trække lidt. Den kan også nydes med det samme hvis man ikke har så god tid.
  • Kom til sidst masser af jordbær på toppen. Drys evt med lidt ekstra chokolade og lidt krymmel for at gøre kagen festlig at se på - dette gøres lige inden servering.

Noter

Tip! Du kan sagtens gøre det lettere for dig selv ved fx at købe en hindbærmarmelade, men jeg synes virkelig det betaler sig at lave sin egen. Denne her marmelade er ikke helt så sød som de købte versioner, hvilket gør lagkagen lidt mere frisk.