Go Back
sirupskage

Sirupskage med appelsin smørcreme

Den bedste saftige sirupskage med appelsin smørcreme og appelsinmarmelade - en skøn julekage med masser af smag.
5 fra 1 stemme
Antal 10 pers

Equipment

  • Aflang brød/kageform på 10x11x18 cm. Alternativ juster bagetiden, hvis formen er større eller fx rund.

Ingredienser
  

Sirupskage

  • 50 g smør
  • 80 g brun farin
  • 120 g lys sirup
  • 135 g hvedemel
  • 2/3 tsk natron
  • 1 tsk kanel (jeg bruger altid ægte kanel, da jeg bedst kan lide smagen på denne type)
  • 1/2 tsk stødt ingefær
  • 1/3 tsk stødt nellike
  • 1 nip salt
  • 135 g yoghurt eller kærnemælk (hvis yoghurt, så skal det være en tynd yoghurt)

Appelsin smørcreme

  • 125 g blødt smør
  • 85 g flormelis
  • 2 tsk vaniljesukker (eller korn af 1 vaniljestang)
  • 1 pasteuriseret æggeblomme
  • skal af 1/2 øko appelsin

Andet fyld

  • 3 spsk appelsinmarmelade

Chokoladeganache

  • 80 g mørk chokolade
  • 20 g smør

Sådan gør du
 

Sirupskage

  • Kom smør, brun farin og sirup i en gryde og varm det op under omrøring til en ensartet blanding. Tag af varmen og lad det køle let af.
  • Bland hvedemel, natron, salt og krydderier i en skål.
  • Hæld den våde blanding ned til de tørre ingredienser og piske det godt sammen. Tilsæt yoghurt/kærnemælk og pisk det til en ensartet kagedej uden klumper.
  • Smør brødformen med smør og drys den med sukker. Kom kagedejen i formen og bag kagen ved 180 grader traditionel ovn i ca 45 min. Husk at tjekke med en pind at den er gennembagt. Den må endelig ikke få for meget, så hold tjek med en pind af flere omgange, så kagen tages ud, når den lige har sat sig.
  • Tag forsigtigt kagen ud af formen og lad den køle helt af til stuetemperatur.

Appelsin smørcreme

  • Pisk smør, flormelis, vaniljesukker og appelsinskal sammen til en helt hvid og luftig smørcreme. Tilsæt æggeblommen og piske videre 1 minuts tid så du har en ensartet og meget luftig smørcreme.

Samling

  • Flæg sirupskagen på langs - gerne på midten, så over og underdel er lige store.
  • Smør den nederste del med godt med appelsinmarmelade - sørg dog for at holde fri for marmelade ca 1/2 cm ud til kanten.
  • Fordel nu smørcremen ovenpå marmeladen og sørg for at det kommer ud til kanten. Læg låg på smørcremen og pres forsigtigt, så cremen kommer helt ud til kanten. Glat kanter og hjørner med en paletkniv.
  • Lad gerne kagen sætte sig 30 min på køl inden du kommer chokolade på toppen.

Chokoladeganache

  • Smelt chokoladen over vandbad. Kom smørret i den smeltede chokolade og rør det sammen til smørret er smeltet.
  • Fordel chokoladeganachen på den afkølede kage - lad gerne chokolade dryppe lidt ned langs kanterne.
  • Lad chokoladen sætte sig 15 min på køl inden servering.

Noter

TIP! Kagen er bedst hvis den serveres stuetempereret - så hvis den har været på køl længere tid, så lad den gerne temperere i minimum 1 time inden servering. Iskold og stiv smørcreme er ikke så lækkert.
Kagen kan holde sig saftig og lækker på køl i 3-4 dage.