Go Back
jordbærtærte

Jordbærtærte med mazarin og vaniljecreme

Sommerens bedste jordbærtærte med sprød mørdejsbund, saftig mazarinmasse, vaniljecreme og masser af søde danske jordbær. Så bliver det ikke bedre!
Antal 8 pers

Ingredienser
  

Mørdej

  • 60 g flormelis
  • 150 g hvedemel
  • 1 nip salt
  • 80 g iskoldt smør i tern
  • 1 æggeblomme

Mazarinmasse og chokolade

  • 150 g marcipan
  • 150 g sukker
  • 100 g blødt, stuetempereret smør
  • 2 stuetempererede æg
  • 25 g hvedemel
  • 75 g mørk chokolade

Vaniljecreme

  • 3 æggeblommer
  • 50 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 30 g maizena
  • 3 dl sødmælk
  • 2 dl piskefløde

Andet

  • 500 g søde danske jordbær

Sådan gør du
 

Mørdej

  • Bland mel, flormelis og salt.
  • Tilsæt koldt smør i små tern og smuldr det godt imellem fingrene. Når det har konsistens som revet parmesan tilsættes en æggeblomme og dejen samles hurtigt på køkkenbordet – pas på ikke at ælte dejen for meget. Den skal kun lige samles.
  • Pak mørdejen ind i et stykke husholdningsfilm eller en pose og læg den på køl i ca 1 time.
  • Rul dejen tyndt ud på et meldrysset bord og løft den forsigtigt over i en tærteform med løs bund (ca 26 cm). Tryk forsigtigt dejen ned i formen, og skær det overskydende af med en skarp kniv langs kanterne. Stil tærtebunden på frys i 10 min eller på køl i 30 min.
  • Prik bunden med en gaffel og forbag tærtebunden ved 180 grader traditionel ovn i ca 10 min.

Mazarinmasse

  • Ælt marcipan og sukker godt sammen, så sukkeret er arbejdet godt ind i marcipanen. Pisk det med smør til en lys og luftig masse. 
  • Tilsæt æg et af gangen imens der piskes. Pisk dejen helt lys og luftig.
  • Vend hvedemel i dejen og fordel mazarinmassen i den forbagte tærtebund. Sørg for at overfladen er jævn.
  • Bag tærten ved 180 grader traditionel ovn i 22-25 min. Tjek med en pind at mazarinmassen er færdigbagt.
  • Hak mørk chokolade groft og kom direkte ovenpå den færdigbagte tærte - kun på mazarinfyldet. Lad chokoladen smelte og smør det ud med en ske ud til tærtekanten.
  • Stil tærten på køl og lad den køle helt af inden du befrier tærten fra tærteformen, og placerer den på et kagefad.

Vaniljecreme

  • OBS: Lav gerne selve vaniljecremen dagen før, så den kan køle helt af.
  • Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud.
  • I en skål piskes æggeblommer, sukker, vaniljekorn, maizena og 0,5 dl af mælken til en ensartet masse.
  • Hæld vaniljestang og 2,5 dl af sødmælken i en gryde.
  • Varm mælken op til lige under kogepunktet, hvorefter du hælder mælken over æggemassen under omrøring.
  • Hæld hele blandingen tilbage i gryden og varm cremen op ved jævn varme indtil det begynder at tykne. Pisk godt så cremen bliver helt glat. Når cremen er tyk og koger, så kog cremen yderligere i 2-3 min mens du hele tiden pisker. Cremen skulle gerne bliver mere lind og mere blank efter et par minutter.
  • Tag cremen af varmen og hæld den i en stor skål, og læg straks et stykke husholdningsfilm tæt ned til cremen så der ikke dannes kondens. Sæt cremen på køl - gerne til næste dag så den er helt kold.
  • PÅ SELVE DAGEN:
    Pisk cremen helt lind og uden klumper med en elpisker - den skal piskes længe og ved høj hastighed, for at få cremen helt glat og lind. Og skrab gerne kanterne med en dejskraber undervejs, så alle klumper piskes helt glatte.
  • I en anden skål piskes fløden til fast flødeskum.
  • Vend flødeskum med vaniljecremen til en ensartet blanding. Fyld cremen i en sprøjtepose med rund tylle, og læg den på køl indtil kagen skal pyntes.

Samling

  • Sprøjt dutter af vaniljecreme på hele tærten.
  • Skyl jordbærrene med stilk og dup dem helt tørre. Del jordbærrene i kvarte og halve alt efter størrelse, og top jordbærtærten med en god mængde friske søde jordbær.
  • Nyd gerne kagen på dagen, hvor den er samlet.