Fastelavnsboller med vaniljecreme og remonce - verdens bedste gammeldags fastelavnsboller hvis du spørger mig. De er saftige, luftige og holder godt på fyldet.
50gyoghurt (fx tykmælk, ymer eller a38 - det må ikke være en tyk yoghurt som fx skyr eller græsk yoghurt)
120gsmeltet smør
25ggær
35gsukker
1æg
425ghvedemel
6gsalt
5g knuste kardemommekerner (fx knust i en morter) - svarer til 1 tsk.
1æg til pensling
Remonce (kan undlades, hvis man foretækker kun med vaniljecreme)
50gmarcipan
50gsukker
50gblødt smør
Chokoladeglasur
80gmørk chokolade
20gsmør
Pynt
en håndfuld grofthakkede ristede hasselnødder (eller alternativt anden slags krymmel, nødder pynt mm.)
Sådan gør du
Vaniljecreme
Varm mælk (gem ca 1/2 dl) og vaniljekorn og vaniljestangen op i en gryde til lige før kogepunktet.
Pisk sukker, æggeblommer og maizena i en skål. Tilsæt den sidste 1/2 dl mælk og pisk med.
Hæld forsigtigt mælken ned til æggeblandingen mens der piskes. Når alt mælken er tilsat hældes det hele tilbage i gryden og det varmes op ved medium varme under konstant omrøring. Bliv ved med at røre indtil cremen tykner.
Lad cremen koge igennem et par minutter - det er vigtigt at den koger godt igennem mens du pisker, så den ikke får en melet smag.
Tag cremen af varmen og hæld den i en flad skål. Dæk hurtigt cremen med film helt tæt ned til cremen så der ikke dannes skind eller kondens. Sæt cremen på køl mens du laver fastelavnsbollerne.
Dej
Hæld mælken i en røreskål. Tilsæt det smeltede smør og yoghurt samt sukker. Tjek at temperaturen er maks lillefingervarmt - det må ikke være varmere. Smuldr gæren i den våde blanding og rør rundt til gæret er opløst.
Tilsæt ægget og rør det ud i de våde ingredienser.
Hæld hvedemel, kardemomme og salt i røreskålen og ælt dejen. Dejen skal æltes virkelig godt igennem i 10-12 minutter på røremaskinen. Jeg ælter de første 8 minutter ved 2 ud af 5 på røremaskinen og skruer så op til 3-4 til sidst. Dejen skal være helt glat og sammenhængende når du rører den. Vær dog OBS på at dejen ikke bliver for varm når du ælter den så længe, da det vil ødelægge gærcellerne og derved også hæveevnen.
Kom den færdigæltede dej i en ny skål med låg eller et fugtigt klæde over, og lad den hæve til dobbelt størrelse i 45 min-1 time - dette kan variere en del efter rumtemperaturen, men tjek at dejen er næsten dobbelt så stor som inden hævning.
Lav nu remoncen mens dejen hæver.
Remonce
Lav remoncen ved at ælte marcipan og sukker godt sammen. Tilsæt smørret og ælt det sammen til massen er ensartet.
Dej fortsat
Slå dejen sammen på en ren bordplade. Det er ikke nødvendigt med mel på bordpladen, da dejen er så rig på smør at den ikke klistrer fast - er du alligevel nervøs for om den skulle klistre, så drys kun meget lidt mel på bordet. Er der for meget mel vil du ikke kunne lukke bollerne ordentligt.
Rul dejen ud til et stort kvadrat på ca 32*32 cm. Skær nu dejen ud i 16 lige store kvadrater á ca 8*8 cm.
Pisk den kolde vaniljecreme igennem , så den bliver glat og kom den i en sprøjtepose med en rund tylle (kan godt undlades hvis du ikke har, men det er nemmere at styre med en sprøjtepose).
Kom først en god klat vaniljecreme på størrelse med en spsk i midten af hvert dejstykke - alt vaniljecremen skal bruges til alle fastelavnsbollerne - har du for meget vaniljecreme er der kommet for lidt på dejen. Kom herefter en lille tsk remonce ovenpå vaniljecremen.
Saml først de fire hjørner på midten, og luk derefter kanterne. Herefter skubber du de nye 4 hjørner ind mod midten af bollen, samler dem og vender bollen med samlingen ned mod bordpladen. Tril den nu forsigtigt så du får en rund facon på bollen.
Placer bollerne på 2 bageplader med bagepapir og lad dem efterhæve med et stykke plastic og et viskestykke over sig i ca 1 time.
Sørg for at ovnen er 200 grader varm ved over/under varme. Kog noget vand klar og stil en bradepande i bunden af din ovn, så du kan skabe damp til bagningen.
Pensl fastelavnsbollerne med et sammenpisket æg. Bag en plade af gangen på følgende måde:Kom pladen med bollerne ind i midten af ovnen. Hæld en god portion kogende vand i bradepanden i bunden af ovnen og luk ovnen. Giv bollerne 5 min ved 200 grader og åben ikke lågen de første 5 minutter. Efter 5 minutter tømmes den nederste bradepande for vand og kommer tilbage i ovnen. Bag nu bollerne i yderligere 7-8 minutter til de er flotte og gyldne. Gentag med den næste plade fastelavnsboller.
Chokoladeglasur og pynt
Sørg for at fastelavnsbollerne er kølet af inden du kommer chokoladeglasur på toppen.
Smelt chokoladen over vandbad. Når alt chokoladen er smeltet røres smørret i til du har en homogen chokoladeglasur.
Top bollerne med chokoladeglasur og hasselnødder (eller krymmel efter eget valg.)
Noter
TIP! Hvis du ikke skal spise alle fastelavnsbollerne samme dag kan de sagtens gemmes eller fryses - UDEN chokoladeglasur. Hvis de fryses skal de tø op inden du varmer dem igen og så bliver dejligt bløde og saftige efter en kort tur i ovnen igen.