Go Back
hindbær islagkage

Islagkage med hindbæris og mandelbunde

En virkelig lækker og frisk islagkage med mandelbunde, mørk chokolade og den lækreste hindbæris.
Antal 8 pers

Ingredienser
  

Hindbæris

  • 300 g frosne eller friske hindbær
  • 6 spsk citronsaft
  • 75 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 4 æggeblommer
  • 100 g sukker
  • 3,5 dl sødmælk
  • 2,5 dl piskefløde

Mandelbunde

  • 3 æggehvider
  • 150 g sukker
  • 125 g mandler
  • 75 g grofthakket mørk chokolade
  • 1 nip flagesalt

Sådan gør du
 

Hindbæris

  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud - mas kornene med lidt af de 75 g sukker. Kom hindbær, citronsaft, sukker, vaniljesukker og den tomme vaniljestang i en gryde og bring det i kog.
  • Lad hindbærkompotten småsimre et par minutter og tag den derefter af varmen. Fisk vaniljestangen op og blend det hele med en stavblender til en ensartet hindbærcoulis.
  • Dæk overfladen af din hindbærcoulis med et stykke husholdsningsfilm, så der ikke kommer skind på coulisen. Stil den på køl til den er helt kold.
  • Pisk æggeblommer og de 100 g sukker til det er lyst og luftigt.
  • Hæld sødmælk og fløde i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet.
  • Hæld mælkeblandingen i en tynd stråle over æggesnapsen mens du pisker i blandingen, så det ikke klumper. Når alt mælken er tilsat hældes blandingen tilbage i gryden.
  • Varm iscremen op ved medium varme under omrøring – sørg hele tiden for at røre i iscremen mens den bliver varmet stille og roligt igennem. Varm iscremen op til 83 grader og tag straks gryden af varmen når du når denne temperatur. 
  • Hæld iscremen i en skål og dæk overfladen med husholdsningsfilm. Kom iscremen i køleskabet til den er helt kold - det tager 4-5 timer før både iscreme og hindbærcoulis er kølet helt af.
  • Lav dine mandelbunde mens iscremen og hindbærcoulisen køler af.

Mandelbunde

  • Rist mandlerne 5 minutter i en 200 grader varm ovn (over-under varme). Lad dem køle af.
  • Pisk æggehviderne næsten stive, og tilsæt sukkeret lidt efter lidt mens der piskes. Pisk til du får en blank og luftig marengs. 
  • Hak mandlerne groft i en minihakker, og hak chokoladen groft. Vend mandler og chokolade i marengsmassen.
  • Smør marengsen ud i to cirkler en smule større end 16 cm i diameter (tegn evt to cirkler på bagepapiret inden du kommer marengs på) på en bageplade med bagepapir. Bag bundene ved 180 grader traditionel ovn i ca 18 min. Lad bundene køle helt af.
  • Stik med en 16 cm kagering to bunde ud af de to marengscirkler og stil det hele på frys i minimum 30 min (bagepapir med bunde) – på den måde er det lettere at løsne bundene fra bagepapiret uden at de går i stykker. Lad marengsbundene blive på frys indtil du skal samle islagkagen.

Samling og hindbæris

  • Bland din afkølede ismasse med den kolde hindbærcoulis til en ensartet blanding. Del den store portion ismasse i to lige store portioner. Min ismaskine (og de fleste almindelige ismaskiner) har ikke plads til så stor en portion ismasse, så derfor deler jeg portionen i to - skulle du have en ismaskine med plads til en ret stor mængde ismasse, så kører du bare det hele på en gang.
  • Kør den første portion af ismassen på din ismaskine til den er luftig, tyk og har konsistens som softice - du må gerne køre den så fast som muligt, så den ikke begynder at smelte for meget under samling af islagkagen.
  • Gør din kagering og bunde klar til samling mens isen kører på ismaskinen.
  • Læg et stukke bagepapir på en flad tallerken med kageringen ovenpå. For kageringen med kageplast.
  • Placer den ene af dine marengsbunde i bunden af formen og kom første portion af din hindbæris ovenpå - brug en ske til at fordele isen og presse isen ud til kanterne, så den bliver jævn. Kom den næste marengsbund ovenpå og stil islagkagen i fryseren, mens du kører den næste portion is på ismaskinen.
  • Kør næste halvdel af ismassen på ismaskinen og kom den færdige is ovenpå islagkagen - brug igen en ske eller en lille paletkniv til at presse isen ned i formen og jævne overfladen.
  • Stil islagkagen tilbage i fryseren og lad den sætte sig helt i minimum 4-5 timer.
  • Pynt evt med lidt chokoladekugler, rød skovsyre eller hvad du nu kan finde på - friske hindbær ville også være oplagt.